Dags att skörda strutbräken!

Efter en ovanligt kall april har det nu blivit riktigt varmt och en av vårens favoritprimörer har satt ordentlig fart – strutbräken (Matteuccia struthiopteris). Den är den enda ätliga ormbunken som jag känner till. Den växer vilt i hela Sverige och där den trivs bildar den stora bestånd. I Nordöstra USA och Kanada har den länge varit en kulturväxt som odlas kommersiellt än idag, men hos oss är den fortfarande ganska okänd som grönsak, trots att den blev utsedd till årets ätliga perenn 2014.

Strutbräken är lätt att känna igen på sina sporangieblad som sitter i mitten av plantan och som sitter kvar fram till våren.
Strutbräken är lätt att känna igen på sina sporangieblad som sitter i mitten av plantan och som sitter kvar fram till våren.

Strutbräken trivs bäst i ganska lätta jordar i lövskogsmiljö och gärna där det finns rörligt markvatten. Jag planterade den i Puttmyra skogsträdgård för ett par år sedan, men än så länge verkar den inte trivas jättebra. Förmodligen är det för varmt och torrt på sommaren just nu, men när krontäcket i skogsträdgården börjar bli tätare borde den sprida sig bättre. Till dess får jag nöja mig med att skörda från de vilda bestånden som finns runtom Stjärnsund. I vår bok ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” har vi tagit med ett recept på inlagd strutbräken och här tänkte jag komplettera med en enkel och välsmakande vårsoppa som man kan laga på denna märkliga växt som faktiskt fanns redan på dinosauriernas tid.

Så här långa bör skotten du skördar vara. Skörda inte mer än några skott per planta, annars försvagar du den i onödan.
Så här långa bör skotten du skördar vara. Skörda inte mer än några skott per planta, annars försvagar du den i onödan.

När du skördar strutbräken är det viktigt att du endast tar några skott per planta, för att inte försvaga den. Du känner igen strutbräken på de så kallade sporangiebladen som sitter i mitten på den klotrunda rotklumpen.

Glöm inte att skölja bort det bruna höljet som kan sitta kvar runt skotten, det är inte så gott i soppan.
Glöm inte att skölja bort det bruna höljet som kan sitta kvar runt skotten, det är inte så gott i soppan.

Skotten du skördar bör vara max 15 cm långa, då smakar de som bäst. Ofta äter vi skotten med bara smält smör hemma för att få hela smakupplevelsen, men även som huvudingrediens i soppa gör sig ormbunken riktigt bra.

Ingredienser (4 portioner):
1 stor gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 morot eller några sockerrötter
4 stora potatisar
100 g smör eller 1 dl olja
1 l vatten
buljong
1 liter sköljda och grovt hackade skott av strutbräken
en handfull kirskålsblad
ett ungt skott av libbsticka
2,5 dl kokosmjölk eller grädde
2 dl vitt vin eller torr äppelcider
Salt, peppar, muskot efter smak.

Gör så här:
Grovhacka löken och pressa vitlöken. Skär moroten/sockerrötterna i bitar. Skölj strutbräkenskotten och försök få bort det bruna pappersliknade höljet som kan sitta kvar på en del skott. Grovhacka skotten. Hacka bladgrönsakerna. Stek löken och vitlöken i smöret/oljan. Tillsätt moroten/sockerrötterna och stek dem en stund. Tillsätt potatisen, fyll på med vattnet tillsätt buljong efter smak. Låt koka i 10 minuter innan du tillsätter strutbräkenskotten. Låt koka ytterligare 10 min. Häll i kokosmjölk/grädde och vinet/cidern. Mixa soppan så att den blir krämig, låt den koka upp en gång och smaka av med salt, peppar och muskot.

Den färdiga soppan är en riktigt delikatess!
Den färdiga soppan är en riktigt delikatess!

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.