Dags att ta ympris

Förra årets skrev jag några inlägg som ingår i en längre serie om ympning, där de olika momenten som tekniken omfattar och variationer på ympning ingår. Serien består hittills av inlägg om ympning inomhus, ympning utomhus under vår och försommar samt okulering. För de två förstnämnda är det viktigt att ha ympris av bra kvalitet till hands. Ympriset är sorten som du vill ympa in på din grundstam för att föra dess egenskaper vidare, både i tid och rum. På så vis kan sorter hållas vid liv över århundraden, långt efter att ursprungsplantan har dött.

Hitta de bästa kvistarna

Som ympris fungerar årsskott av föregående säsongs tillväxt som bäst. Helst ska de tas från utsidan av kronan och gärna ganska högt upp om du kan komma åt, eller från kronans sydsida. Anledningen till det är att ympkvistarna behöver vara helt avmognade, vilket som jag beskrivit tidigare kräver en del värme på hösten. Skott som kommer från mitten av kronan där det är skuggigt löper större risk att de inte har hunnit mogna av ordentligt på grund av värmebrist. Det samma gäller de så kallade vattskotten som bildas efter beskärning. De växer ofta så pass fort att de inte håller kvalitén som ympris kräver. Det är viktigt att trädet du tar ympriset ifrån är friskt. Ser du att trädet är drabbat av exempelvis fruktträdskräfta är risken stor att du för över sjukan på det nya trädet som då kommer att vara kortlivat och vara en smittkälla för andra träd. Kom ihåg att sterilisera sekatören med exempelvis handsprit när du byter från ett träd till ett annat.

Januari en bra tid att ta ympris

Den bästa tiden att ta ympris, vare sig det är från äpplen, päron, plommon, körsbär, rönnhybrider eller någon annan art är när växten har helt vintrat in. I hela landet är januari i regel den bästa månaden för att ta ympris. Då är näringsreserverna i ympkvisterna fortfarande höga och de har inte utsatts för alltför mycket påfrestningar i form av frost. I landets kallare delar går det att ta ympris ända fram till mars, men i de milda delarna av Sverige är det bäst att hålla sig till januari. Är det smällkallt redan i december kan man även tidigarelägga insamlingen av ympris för att undvika att få frostskadat material. Jag brukar samla in ympriset från mina moderplantor en lugn och inte för kall dag i januari, mest för min egen skull, så att inte fingrarna blir stelfrusna under finliret med att ta hand om ympkvistarna.

En sekatör, frystejp och en bläckpenna är minimikravet på utrustning vid insamling av ympris.

Ta hand om ympriset

När du har klippt ympriset är det viktigt att du märker upp det på en gång. Jag har börjat använda frys- eller maskeringstejp för att binda ihop buntarna. Samtidigt som jag gör det tejpar jag fast en liten namnskylt som är försedd med sortnamn och datum. Lika viktigt som att märka upp kvistarna är det att förvara dem på rätt sätt tills det är dags att ympa. Grundprincipen är att ympkvistarna varken får torka ut eller bli blöta (då ruttnar de). Den optimala förvaringstemperaturen är 0-4 grader, då vaknar inte kvistarna i förtid. Har du en jordkällare som håller hög luftfuktighet är det ett optimalt förvaringsutrymme, men det går även att förvara ympriset i kylskåp.

Det finns olika sätt att skapa optimala förhållanden för lagringen. Många lindar in kvistarna i lät fuktigt tidnings- eller hushållspapper och lägger buntarna direkt i jordkällaren. I kylen är det lämpligare att lägga buntarna i en plastlåda (som inte slutar tätt för att säkerställa gasutbytet) så att de inte torkar ut och håller en något jämnare temperatur än övriga kylskåpet.

Personligen använder jag mig av en metod där jag fuktar ett ark hushållspapper, kramar ut allt vatten och lindar in snittytan på varje bunt med pappret. Sen lägger jag bunten i en fryspåse som jag låter vara halvöppen så att gasutbytet med luften kan fortsätta. Denna metod är särskilt lämpad om du vill skicka ympris med posten och vill hålla nere vikten.

Så här kan det se ut när ympriset är redo att läggas ner i jordkällaren eller kylen. Snittytan på riset är inlindad med lätt fuktigt hushållpapper och hela bunten (som hålls ihop med frystejp och som är markerad med sortnamn) är nedstoppad i en inte helt sluten fryspåse.

Hur får jag tag på ympris?

Det är inte alltid man vill föröka sina egna träd med hjälp av ympning och då är frågan hur man får tag på ympris av andra sorter. Det finns ett antal olika varianter. Är du medlem i Pomologiska Sällskapet kan du få tag på ympris ur föreningens eget klonarkiv eller göra efterlysningar från de andra medlemmarna. Att gå med i föreningens Facebook-grupp är också en god idé för att komma i kontakt med andra pomologer.

Du kan även beställa ympris direkt från någon av de klonarkiven som är utspridda över landet. Beställningen ska göras helst före 15 december, men det går även att ta kontakt direkt med respektive klonarkiv och då kan det gå att göra beställningen fram till mitten av februari eller så. Vilka sorter som finns på vilket ställe framgår av den så kallade mandatsortlistan som finns för äpple, päron, plommon och körsbär.

Tycker du det verkar för bökigt går det att beställa ympris via olika handelsträdgårdar också. Söker du bara på begreppet ”ympris” får du många träffar från olika handelsträdgårdar som säljer ympris.

Är du ute efter mycket ovanliga sorter som kanske knappt odlas i Sverige kan det vara värt att gå med i nätverket Fruitiers.net. Där finns det möjlighet att byta ympris med odlare från hela Europa och ibland går det att göra riktiga fynd.

I nästa inlägg blir det en genomgång av olika grundstammar och deras egenskaper.

Tagged with:

4 thoughts on “Dags att ta ympris”

  • Tog Ympris i nyår när jag var på besök hos min familj. Tyvärr blev jag sjuk och ympriset blev kvar ute i två dagar i -10. Det var inpackat i fuktigt tidningspapper som hade fryst. Är det kört? Måste jag ta nytt? Kan jag se på något sätt om de blivit skadad? Nu ligger de i kylen.

    • Det ska nog inte vara några problem. Tina kvistarna långsamt i kylen, så kommer det säkert gå bra. Om de skulle bli dåliga sen blir kambiet brunt (det ska vara grönt i vanliga fall).

  • Hej! Finns det några beställningsfomulär till dem olika klonarkiven? Eller hur går man till väga för att beställa ympris därifrån? Tänker det kanske bli lite missförstånd eller annat bök om man bara beställer via mail. Mvh Lorina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.