Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kurs i Naturnära Skogsbruk

23 september, 2017

500kr

Bilden ovan: Skog i Växjö kommun som nu sköts med Lübeckmodellen

Allt fler skogsägare och virkesköpare efterfrågar skogsbruksmodellen Hyggesfritt skogsbruk. Men vad innebär det, var kan man börja och hur går det rent praktiskt tillväga om man är Skogsägare? Det får du svar på om du går denna endagskurs.

Under dagen går vi igenom grunderna för Lübeckmodellen, som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring. Modellen är väldokumenterad och ger en löpande, avkastning samtidigt som skogens höga naturvärden värnas där de finns och byggs upp där de saknas. När man börjar med hyggesfritt skogsbruk handlar det om att lägga upp en handlingsplan baserad på dina mål som skogsägare och platsens naturliga förutsättningar och att varje gallring/avverkning man gör leder skogen mot en mer naturlik struktur och sammansättning. Beroende på personliga målsättningar och naturliga förutsättningar kan hyggesfritt skogsbruk därför göras på hundra olika sätt. Några av de frågor och aspekter vi kommer att titta på under kursdagen är följande:

  • Var lämpar sig hyggesfritt skogsbruk?
  • Vilka maskiner och huggningstekniker passar?
  • Vilka träslag skall man satsa på?
  • Hur är det med lönsamheten?
  • Hur ska man rent praktiskt tänka i sin skog om man vill tillämpa tekniken?

Efter genomförd kurser kommer du som skogsägare att ha kunskap nog att ta ut en ny hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid plantering, röjning, gallring och avverkning.

Kursschema:
9:00 Kaffe och mingel
9:15 Välkommen och kort presenation av skogen vi ska till på eftermiddagen
9:30 Föredrag inomhus med presentation av Lübeckmodellen och ekonomi
10:30 Påtår och fikabröd
10:50 Fortsättning och frågor
12.00 Lunch
13.00 Ut i skogen – hur tillämpas teorin rent praktiskt?
16.00 Avrundning

Kursledare: Mikael Karlsson. Silvaskog erbjuder kurser, rådgivning, skogsbruksplaner och stämplingar, med utgångspunkt från din skog och dina behov.
Läs mer om företaget Silvaskog www.silvaskog.se
Läs även reportage om Mikael och skogsbruksmetoden http://www.landetsfria.se/artikel/121885

Läs vad andra har sagt! Här kan du läsa vad andra har sagt om Skogsbruksmodellen och om Mikael Karlssons arbete Anders Strandh, Skogs- och naturvårdsförvaltare, Tekniska kontoret, Jönköpings kommun och andra referenser

Mat: Vi bjuder på kaffe vid ankomst men du får ta med eget lunchpaket och eftermiddagsfika. Om vädret tillåter äter vi i skogen.

Var? Föredraget börjar kl. 9.00 i Gryckensalen, Fridhems kursgård och vandrarhem, Bruksallén 16, Stjärnsund

Kom ihåg: Välj klädsel efter väder!

Kostnad: 500kr per person.

Frågor: Om det praktiska – Annevi Sjöberg, 0733622509. annevi.lakemountain@gmail.com. Om kursinnehåll – Mikael Karlsson, 0707-31 54 26. mikael@silvaskog.se

Anmälan: Max 20 personer. Fyll i anmälan nedan om du är intresserad av att gå kursen. För att säkra din plats på kursen behöver du betala kursavgiften på 500 kr. Klicka här för att komma till vår webbutik för att genomföra betalningen.

Kursen anordnas i samarbete med Naturskyddsföreningen Dalarna och Medborgarskolan.

Detaljer

Datum:
23 september, 2017
Pris:
500kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.