Grundstammar del 2 – päron

Tack för alla inspel om äppelgrundstammarna! Nu är B118 och M111 inlagda i tabellen. I detta inlägg har jag sammanställt en översikt över grundstammar för päron (Pyrus communis) och de fortfarande tämligen sällsynta sandpäronen (Pyrus pyrifolia).

Återigen är jag helt säker på att jag har missat intressanta grundstammar eller har gjort fel i tabellerna, så mejla mig gärna på skogstradgard@gmail.com eller skriv en kommentar i kommentarsfältet om du hittar fel eller har kompletterande information. Jag kommer att uppdatera tabellerna allt eftersom jag får in ny information. Hela den nuvarande listan finns även i ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” på sidorna 424-426.

 Päron (Pyrus communis)Sandpäron (Pyrus pyrifolia)Egenskaper
Pyrus caucasica (F)xxAnses vara en bra, härdig grundstam, dess genetiska ursprung är dock något oklar.
Pyrus communis (F)xx
Pyrus communis 'Kirchensaller' (F)xxFröförökad, starkväxande, långlivad, ger frukt relativt sent.
Pyrus communis 'Pyrodwarf'xxSvagväxande pärongrundstam, ger frukt 3-4 år efter plantering. Har i några försök visat en tendens till stamskott. Uppvisar bra kompatibilitet med många sorter som är knepiga. Zon I-IV.
Pyrus communis 'BP 10030'xxSvensk, mycket svagväxande grundstam. Har dålig tillväxt och rekommenderas ej.
Pyrus ussuriensis (F)xxKöldtålig och sjukdomsresistent grundstam, relativt obeprövad i vårt klimat.
Cydonia oblonga 'Kvitten A'xGanska svagväxande grundstam, härdigast av kvittengrundstammarna. Används av yrkesodlare. Zon I-II.
Cydonia oblonga 'Q-Eline'xRelativt svagväxande grundstam (50% av fröplanta) vars främsta merit sägs vara dess stora härdighet (klarar -25°C). Skyddad sort som inte får förökas utan tillstånd.
Cydonia oblonga 'S1'xRelativt ny grundstam från Polen som sägs vara härdigare än ’Kvitten A’. Oss veterligen obeprövad i vårt klimat.
Pyrus pyrifolia (F)x
Pyrus ’OHxF’xEn serie grundstammar från USA som ger svagväxande päronträd. Sägs ha bra kompatibilitet med sandpäron. Svår att få tag på i Europa.
Pyrus serotina (F)xPåstås användas i Japan för sandpäron. Mycket härdig.
Sorbus aucuparia (F)(x)Denna kombination rekommenderas ej, ofta uppstår det kompatibilitetsproblem mellan grundstammen och ympkvisten.
Amelanchier spp.x?Rekommenderas som en mycket dvärgväxande grundstam.
Crataegus spp.(x)(x)Rekommenderas ibland som en dvärgväxande grundstam.

*(F): fröstam, dvs. grundstam som är uppdragen från frö, ofta med följden att dess påverkan på ympkvisten kan vara svårförutspådd. Något som de flesta fröstammarna har gemensamt är dock att de ger ganska storväxta, långlivade träd som är relativt sena med första fruktsättningen

Tagged with:

3 thoughts on “Grundstammar del 2 – päron”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.