Grundstammar del 5 – Var får jag tag på dem?

För mig brukar ympingssäsongen dra igång i början av april och då är det hög tid nu att beställa lämpliga grundstammar. Frågan är bara hur får man tag på grundstammar på bästa sätt?

Eftersom jag ympar ganska många träd varje år lönar det sig för mig att beställa direkt från grossisterna. Då brukar det krävas en beställning på minst 50 st grundstammar (ibland fungerar 25 st också) och fraktkostnaden kan bli ganska hög. Däremot är styckpriset per grundstam väldigt lågt. Som lägst kan det ligga på 2-3 kronor för de leverantörer jag köpt ifrån, inklusive frakt. Att beställa direkt från de stora producenterna kan vara en god idé om ni är flera som går ihop eller om ni vill anordna en ympningskurs. En utmaning är dock att man behöver beställa i väldigt god tid, gärna ett halvår innan ympningssäsongen drar igång.

En sak att tänka på, oavsett vem du köper av, är att du endast bör köpa certifierade grundstammar som är garanterat fria från sjukdomar. Grundstammarna dras upp i gigantiska monokulturer och särskilt vid vegetativ förökning är risken för smittspridning stor. Kolla därför alltid att grundstammarna du köper har certifierats av en växtskyddsenhet eller motsvarande i det landet där du köper materialet.

Här nedan har jag gjort en sammanställning av de leverantörerna som jag känner till och har förtroende för. De flesta har jag beställt av själv vid något tillfälle. Listan är med all säkerhet långt ifrån heltäckande. Till exempel finns det många ställen i England som säljer grundstammar och även holländska bolag är rätt aktiva på denna marknad, men vilka leverantörer som är bra vet jag inte. Hjälp mig därför gärna att fylla på listan genom att kommentera i kommentarsfältet här nedan eller genom att mejla mig på skogstradgard@gmail.com. Tack!

Grundstammar för storkunder

Gospodarstwo Jedrzejewski (Polen): Har ett relativt smalt sortiment av grundstammar, men kvalitén är mycket bra. Har de intressanta grundstammarna P60 och P22 i sitt sortiment.

Gränna Plantskola (Sverige): Har ett relativt brett sortiment av olika grundstammar. Säljer endast till företag/organisationer, men har återförsäljare i Sverige (se nedan).

Lodder Unterlagen (Tyskland): Har ett ganska brett sortiment av de vanligaste grundstammarna för päron, äpplen, körsbär, plommon och så vidare. Säljer även barrotade namnsorter av hassel. Deras hemsida uppdateras nästan aldrig och e-postadressen på startsidan verkar inte fungera, så använd contact@lodder.de istället. I övrigt är servicen mycket bra.

Stahl Baumschulen (Tyskland): En för mig nyupptäckt leverantör som ger ett proffsigt intryck. Säljer även bärbuskar och nötter till bra pris.

Grundstammar för slutkonsumenter

Har du inte möjlighet att köpa många grundstammar kan du istället köpa via någon återförsäljare. De flesta av dessa köper antagligen sina grundstammar hos samma grossister som jag listat ovan. Ofta blir styckpriset för grundstammarna ganska högt, eftersom det är hanteringen av beställningarna som är den stora kostnaden för återförsäljarna. Det kan vara ett 10 gånger högre styckpris för grundstammar jämfört med när du köper ett 100-tal från någon av grossisterna. Vilken handelsträdgård som helst borde kunna hjälpa dig med att ta hem grundstammar. Vill du beställa själv finns det mig veterligen några få plantskolor som säljer grundstammar via nätet:

Ebeplant (Sverige): Säljer både grundstammar och ympris.

Gränna-Växter HB (Sverige): Säljer de vanligaste typerna av grundstammar.

Rögle Plantskola (Sverige): Verkar producera grundstammarna själva och därför är sortimentet relativt begränsat.

Svartbäckens trädgård (Sverige): Förutom plantskolan med fokus på ätbara fleråriga växter är Svartbäckens trädgård (som ligger i Järlåsa utanför Uppsala) även återförsäljare för många olika sorters grundstammar.

Tagged with:

3 thoughts on “Grundstammar del 5 – Var får jag tag på dem?”

  • Jag rekommenderar den som vill bli självförsörjande på grundstammar att plantera en eller ett par av de man köpt in, i sitt grönsaksland, och kupa upp jord mot dem, som yrkesodlarna gör, för att få rötter på skotten. Första året får man låta stammen rota sig men andra våren toppar man den 20 cm ovan mark varpå den skjuter skott från sovande knoppar i barken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.