Hitta rätt i bärtrydjungeln!

Hos oss brukar bärtry (Lonicera caerulea var. edulis) vara det absolut tidigaste bäret som produceras i skogsträdgården. Som tidigast har vi skördat de första bären i slutet av maj, men i vanliga fall mognar frukter under juni månad. Idag smakade jag den första för i år och de kommer att mogna allteftersom under de närmaste fyra till sex veckorna. Bärtry växer över hela norra delen av norra halvklotet. De välsmakande namnsorterna har avlats fram ur flera olika arter i trysläktet (Lonicera) och man skiljer generellt mellan japanska och ryska sorter. Hos oss finns framförallt de ryska sorterna i handeln, som är mer välanpassade till vårt klimat.

Även i år är det namnsorten Morena som är tidigast ute med det första mogna bäret den 14 juni.
Även i år är det namnsorten Morena som är tidigast ute med det första mogna bäret den 14 juni.

De senaste åren har det hänt mycket på bärtryfronten och busken har blivit lite av en modeväxt som alla ska ha. Att de mognar så tidig är förstås en anledning, men bärtry är även ett av de mest hälsobringande bären vi kan odla i vårt klimat och många namnsorter är härdiga ända till odlingszon VII. Apropå namnsorter fanns det några få att välja emellan när jag började intressera mig för bärtry runt 2010. Idag är utbudet minst sagt oöverskådligt. Många plantskolor erbjuder 20 namnsorter eller fler. Bärtry anses vara självsteril (vi har en solitärbuske som inte verkar känna till detta), så man behöver alltid ha minst två olika sorter för att kunna få frukt. Men hur ska man välja rätt sort i detta myller av svåruttalade namnsorter?

Ett glas med supergoda och nyttiga bär får man snabbt från ett par buskar med bär som mognar allt eftersom.
Ett glas med supergoda och nyttiga bär får man snabbt från ett par buskar med bär som mognar allt eftersom.

I min egen bedömning har jag utgått ifrån fyra olika kriterier: Den förväntade skördemängden per buske, kompatibiliteten med andra sorter, vilken tid på året frukterna mognar och bärstorlek. Även om det kanske är den totala skördemängden som är det viktiga är det ju roligare att äta lite färre stora bär än många små. En utmärkt sammanställning av 20 namnsorters egenskaper som har gjorts av Gospodarstwa Ogrodniczego Tadeusza Kusibab i Polen har varit till stor hjälp för att göra detta urval. Tabellen nedan visar de sorter som jag utifrån dessa kriterier har valt ut för mina egna odlingar. Aurora (som är den i särklass mest högavkastande sorten, som även har stora bär) och Honeybee är framtagna av University of Saskatchewan i Kanada, medan de övriga sorterna är framtagna i Ryssland av FGUP „Bakczarskoje” Rosselhoz Akademii i Bakchar, utanför Novosibirsk i Sibirien. Sorten Bakczarskij Velikan (Jätten från Bakchar) är mindre högavkastande än de andra sorterna, men är det bästa valet bland de tidiga sorterna, som generellt är mindre högavkastande. Även min favorit Morena har jag tagit med för att visa hur stor variationen mellan de olika namnsorterna är.

NamnSkördetidSkörd per buske (kg)Bärstorlek (g)Pollineras bäst avHöjd (cm)Bredd (cm)
Aurora2:a halvan av juni5 (max 6)1,9 (max 2,1)Honeybee180120
Bakczarskij Velikan1:a halvan av juni2,5 (max 4,5)1,8 (max 2,5)Jugana, Dozc’ Velikana190130
Docz’ Velikana2:a halvan av juni3,1 (max 5,2)1,8 (max 2,5)Jugana, Bakczarskij Velikan140120
Honeybee2:a halvan av juni4 (max 5)1.9Aurora150120
Jugana2:a halvan av juni3,5 (max 6)1,4 (max 1,8)Dozc’ Velikana, Bakczarskij Velikan150190
Morena1:a halvan av juni2 (max 2,5)1.7Honeybee150120

Så nästa gång du handlar växter från din favoritplantskola, kolla på den här listan och plocka ihop dig en kombination av de sorter som verkar roligast för just dig!

7 thoughts on “Hitta rätt i bärtrydjungeln!”

  • Tack för bra och informativ artikel! Jag uppskattar också länken till de plantskolor där man kan få tag i bärtry. Jag har nämligen letat med ljus och lykta i ”vanliga” plantskolor, men det är nästan omöjligt att hitta och när jag har lyckats få tag i en planta står det bara bärtry, men inte vilket namn just den busken har.

  • Bra tips! Hur går det för dina andra frukter och bär? Får du mogna bär på koreanska silverbusken? Har mispel klarat vintern?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.