Hos oss brukar bärtry (Lonicera caerulea var. edulis) vara det absolut tidigaste bäret som produceras i skogsträdgården. Som tidigast har vi skördat de första bären i slutet av maj, men i vanliga fall mognar frukter under juni månad. Idag smakade jag den första för i år och de kommer att mogna allteftersom under de närmaste fyra till sex veckorna. Bärtry växer över hela norra delen av norra halvklotet. De välsmakande namnsorterna har avlats fram ur flera olika arter i trysläktet (Lonicera) och man skiljer generellt mellan japanska och ryska sorter. Hos oss finns framförallt de ryska sorterna i handeln, som är mer välanpassade till vårt klimat.

De senaste åren har det hänt mycket på bärtryfronten och busken har blivit lite av en modeväxt som alla ska ha. Att de mognar så tidig är förstås en anledning, men bärtry är även ett av de mest hälsobringande bären vi kan odla i vårt klimat och många namnsorter är härdiga ända till odlingszon VII. Apropå namnsorter fanns det några få att välja emellan när jag började intressera mig för bärtry runt 2010. Idag är utbudet minst sagt oöverskådligt. Många plantskolor erbjuder 20 namnsorter eller fler. Bärtry anses vara självsteril (vi har en solitärbuske som inte verkar känna till detta), så man behöver alltid ha minst två olika sorter för att kunna få frukt. Men hur ska man välja rätt sort i detta myller av svåruttalade namnsorter?

I min egen bedömning har jag utgått ifrån fyra olika kriterier: Den förväntade skördemängden per buske, kompatibiliteten med andra sorter, vilken tid på året frukterna mognar och bärstorlek. Även om det kanske är den totala skördemängden som är det viktiga är det ju roligare att äta lite färre stora bär än många små. En utmärkt sammanställning av 20 namnsorters egenskaper som har gjorts av Gospodarstwa Ogrodniczego Tadeusza Kusibab i Polen har varit till stor hjälp för att göra detta urval. Tabellen nedan visar de sorter som jag utifrån dessa kriterier har valt ut för mina egna odlingar. Aurora (som är den i särklass mest högavkastande sorten, som även har stora bär) och Honeybee är framtagna av University of Saskatchewan i Kanada, medan de övriga sorterna är framtagna i Ryssland av FGUP „Bakczarskoje” Rosselhoz Akademii i Bakchar, utanför Novosibirsk i Sibirien. Sorten Bakczarskij Velikan (Jätten från Bakchar) är mindre högavkastande än de andra sorterna, men är det bästa valet bland de tidiga sorterna, som generellt är mindre högavkastande. Även min favorit Morena har jag tagit med för att visa hur stor variationen mellan de olika namnsorterna är.
Namn | Skördetid | Skörd per buske (kg) | Bärstorlek (g) | Pollineras bäst av | Höjd (cm) | Bredd (cm) |
---|---|---|---|---|---|---|
Aurora | 2:a halvan av juni | 5 (max 6) | 1,9 (max 2,1) | Honeybee | 180 | 120 |
Bakczarskij Velikan | 1:a halvan av juni | 2,5 (max 4,5) | 1,8 (max 2,5) | Jugana, Dozc’ Velikana | 190 | 130 |
Docz’ Velikana | 2:a halvan av juni | 3,1 (max 5,2) | 1,8 (max 2,5) | Jugana, Bakczarskij Velikan | 140 | 120 |
Honeybee | 2:a halvan av juni | 4 (max 5) | 1.9 | Aurora | 150 | 120 |
Jugana | 2:a halvan av juni | 3,5 (max 6) | 1,4 (max 1,8) | Dozc’ Velikana, Bakczarskij Velikan | 150 | 190 |
Morena | 1:a halvan av juni | 2 (max 2,5) | 1.7 | Honeybee | 150 | 120 |
Så nästa gång du handlar växter från din favoritplantskola, kolla på den här listan och plocka ihop dig en kombination av de sorter som verkar roligast för just dig!
Bra artikel. Men hur smakar bärtry, kan man jämföra dom med något annat bär?
Tack! Ja, de är jämförbara med vanliga blåbär, men jag tycker många sorter är godare. I den mycket läsvärda tidningen Natur & Trädgård finns det en artikel som går in på djupet om bärtry och där står det även lite om hur de olika sorterna smakar: http://www.naturochtradgard.se/atbart_i_tradgarden_blabarstry.html.
Tack för bra och informativ artikel! Jag uppskattar också länken till de plantskolor där man kan få tag i bärtry. Jag har nämligen letat med ljus och lykta i ”vanliga” plantskolor, men det är nästan omöjligt att hitta och när jag har lyckats få tag i en planta står det bara bärtry, men inte vilket namn just den busken har.
Bra tips! Hur går det för dina andra frukter och bär? Får du mogna bär på koreanska silverbusken? Har mispel klarat vintern?
Det kommer ett inlägg om just det du undrar alldeles snart!
Hej!
Jag blir fundersam… bärtry beskrivs som giftig på wiki. Vad gäller egentligen?
Blåtry var det visst… my bad! 🙂
Du skriver att de ryska sorterna av bärtry passar för vårt klimat. Nu är ju Sverige ganska långt och har väldigt olika förutsättningar. När jag sökte sorter så läste jag samma sak men någonstans läste jag att här i söder( Halland för min del) så kan de kanadensiska sorterna passa bättre. Har du någon erfarenhet av dessa?( har slarvigt nog inte kollat var din skogsträdgård ligger) Har hittat på Blomqvist plantskola men kommer tyvärr inte ihåg var jag läste inlägget.
Hej!
Även de kanadensiska sorterna utgår till stor del från ryskt växtmaterial, så skillnaden är inte så stor mellan kanadensiska och ryska sorter längre, särskilt om man väljer någon av de nyare sorterna. Jag har lärt mig ganska mycket mer om blåbärstry sen jag skrev det här inlägget och mer aktuell information hittar du i vår bok ”Skogsträdgården”, där vi även listar betydligt fler sorter än här.
Vänligen
Philipp