När våra hasselbuskar blommade i våras trodde jag att det skulle bli en kanonskörd, den första riktiga efter fyra års väntan. Jag beställde till och med en handvevad nötknäppare för att vara förberedd för de väldiga nötmängderna jag såg framför mig. Efter en ovanligt kall och torr april och en ännu mer ovanligt kall maj med flera nätter runt -8 grader tappade jag dock snabbt tron på att det skulle bli någon skörd överhuvudtaget. Att sommarvärmen uteblev helt gjorde inte saken bättre. Årets varmaste dag var den 27 maj med 26,8 grader. Därefter har det varit som varmast 24 grader.

Nu lider det här odlingsåret, som har varit det sämsta vi varit med om sen vi började odla här i Stjärnsund för över 10 år sedan, mot sitt slut och det finns ändå lite hopp om framtida skörd. För trots de sämsta tänkbara förutsättningarna har vi kunnat skörda en del nötter. Inte mycket, men alla våra fem ’Wunder aus Bollweiler’ har fått minst en klase med nötter var. Denna sort är den som har fungerat bäst av alla för oss. Vi planterade dem 2013 och de flesta är idag redan 4-5 m höga. Årsskotten kan lätt bli 1 till 2 m långa och den har aldrig fått några frysskador. Förmodligen stod sorten ’Cosford’ för pollineringen i år.

Nötterna på ’Wunder aus Bollweiler’ (som också går under namnen ’Weißmann Zeller’, ´Weißmanns Zellernuss´, ´Merveille de Bollwiller´ och ’Bollweiler’) är helt enorma. Förmodligen är sorten en fröplanta av den populära sorten ’Jättenöt från Halle’ (=’Hallesk jätte’, ’Hall’s Giant’, ’Große Zellernuss’) och det är inte svårt att förstå varför den kallas för mirakulös, med tanke på dess tillväxtförmåga och nötternas storlek.

Så även om det inte blev någon stor skörd i år finns det hopp om framtiden. För kan det bli några nötter ett riktigt dåligt odlingsår, borde det väl kunna desto mer nötter ett bra odlingsår.
Är en ny följare av din blogg. Vi har nyligen köpt en gård i Knivsta kommun och håller på ett bygga upp en lummig trädgård (idag är det mest en dålig gräsmatta och en misskött hästhage…vi har inga hästar utan vill odla istället). Vi vill ha en nötlund med olika nötträd/-buskar. Kan du rekommendera vilka sorters hasselnötter vi ska satsa på? Andra bra nötsorter. Vi har ett nyköpt valnötsträd redan. Vi bor i ca odlingszon 4 (kan nog få till 3 på skyddade platser och vi kommer att ha växthus…ett på drygt 200 kvm som inte är uppvärmt och ett isolerat på 25 kvm som håller ca 8 grader vintertid.) Delar av marken är på en torr kulle med mycket sten (väldrenerad mark som håller fukt dåligt) och hästhagen har idag hårt packad jord som jag gissar även innehåller lera till viss del (grannarna säger att det kan bli lite vattensjukt ibland vid snösmältningen). Vi kommer att jordförbättra och vidta alla åtgärder vi kan för att skapa rätt förutsättningar för våra växter. Denna sommar har vi ägnat åt att bygga damm åt fiskarna vi hade med oss i flytten…nästa steg är att påbörja plantering av växter som behöver lite tid på sig för att ge bra avkastning, t ex växterna i nötlunden.
Vilket roligt projekt! Du hittar en hel del information om nötodling i en serie som jag skrev för tre år sedan, första inlägget finns här, sen är det bara att klicka sig vidare: https://xn--skogstrdgrden-hfbr.xn--stjrnsund-x2a.nu/notodling-i-sverige-del-1/. Hoppas du hittar den information du söker! Jag kan även tipsa om facebookgruppen ”Skogsträdgårdsodlarna” som är mycket aktiv: https://www.facebook.com/groups/1145251212167016/?ref=nf_target&fref=nf där du kan ställa vilken fråga som helst.
Tack för ditt svar. Jag ska kolla upp länkarna du hänvisar till