SC215, OSU20 och Arie#1

Alla växtbeställningar är ju efterlängtade, men ingen har varit så spännande som årets leverans från Westergaards plantskola i Danmark. Plantskolan är specialiserad på nötträd och annat ätbart från buskar och träd. Efter ett besök där hösten 2013 beställde vi ett antal spännande växter till Stjärnsund.

Westergaards plantskola hösten 2013.
Westergaards plantskola hösten 2013.

Lars Westergaard som driver plantskolan har stora förhoppningar på hybridhasslar för vårt nordiska klimat. De är korsningar mellan den vanliga hasseln (Corylus avellana eller C. maxima) och turkisk trädhassel (Corylus colurna) i olika proportioner.

Sorten OSU20 härstammar exempelvis från USA och har 12,5% trädhasselgener.

Den första egna sorten som Westergaard har tagit fram heter SC215 och är en korsning mellan ’OSU20′ och ’88Q’, vilket innebär att den har 18,75% gener från turkisk trädhassel. Den sägs vara tidigtbärande och mycket riktigt har ett av våra exemplar redan ett par nötklasar på gång. På klasarna ser man tydligt den turkiska trädhasselns genetiska påverkan.

SC215 bär frukt tidigt och har redan ett par klasar med nötter på gång. Förhoppningsvis hinner de bli mogna i vårt kyliga klimat!
SC215 bär frukt tidigt och har redan ett par klasar med nötter på gång. Förhoppningsvis hinner de bli mogna i vårt kyliga klimat!

Vid besöket i Westergaards plantskola visade Lars oss det trädet som han hade störst förhoppningar om. Det växte som ett träd, med bara en stam, gav frukt tidigt och var både friskt, härdigt och rikbärande. Trädet hade inte fått något namn ännu, men vi passade på att förbeställa den första produktionen. Nu när träden har kommit visar det sig att sorten har fått namnet ’Arie#1’. Den innehåller hela 50% turkisk trädhassel och det ska bli spännande att följa dess utveckling i vårt klimat.

Alla tre sorter är ympade på en grundstam av turkisk trädhassel, vilket syns tydligt på bilden nedan:

Här syns det tydligt att hasselsorten är ympad på en grundstam av trädhassel (Corylus colurna)
Här syns det tydligt att hasselsorten är ympad på en grundstam av trädhassel (Corylus colurna)

Apropå ympning: I ett tidigare inlägg skrev jag om den mytomspunna äkta valnöten ’Loiko’. Lars Westergaard är nog en av de kunnigaste inom ympning av nötträd i Norden (hur han gör kan man se i det här avsnittet av Bonderøven, 18 minuter in i programmet) och han fick ympris av ett Loiko-träd av min vän Martin Gustafsson för några år sedan. Nu är de första Loiko-klonerna färdiga och en av dem har kommit till Stjärnsund. Den planterades i Mångfaldsträdgården, en annan spännande skogsträdgård som håller på att växa fram i Stjärnsund!

Esbjörn Wandt är med och tar emot den efterlängtade leveransen av nötträd från Westergaards plantskola.
Esbjörn Wandt som var med och startade Holma skogsträdgård är med och tar emot den efterlängtade leveransen av nötträd från Westergaards plantskola.

 

2 thoughts on “SC215, OSU20 och Arie#1”

  • Westergaards arbete med nötträdshybrider är bland det mest spännande som händer med träd här i norden. Det skall bli mycket intressant att följa dina erfarenheter med dessa hasselhybrider i svenskt klimat.

    • Så intressant och roligt att det kommer fler sorter av nötträd anpassade för vårt klimat.
      Blir spännande att följa och så småningom köpa till blivande skogsträdgården/nyttolynden.
      Inger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.