Om Skogsträdgårdsbloggen

Philipp WeissJag som har skapat denna blogg heter Philipp Weiss. Jag har odlat vanliga grönsaker sedan 2007, men har aldrig gillat förodling, årlig jordbearbetning och ogräsrensning särskilt mycket. Mitt intresse för skogsträdgårdar väcktes när började leta efter alternativ till våra ettåriga grönsaker som måste sås om år efter år. Till en början trodde jag att det bara fanns en handfull fleråriga grönsaker, men när jag blev tipsad om Martin Crawfords ”Creating a Forest Garden” öppnades en helt ny värld för mig. Våren 2010 började jag designa Puttmyra Skogsträdgård och våren 2011 planterades de första träden. Redan hösten 2013 skördade vi hasselnötter, blåbär, hallon, minikiwi och de första äpplen från skogsträdgården. Skörden var inte stor, men visade vilken potential skogsträdgården har.

Skogsträdgårdsbloggen handlar om att sprida kunskap och erfarenheter om skogsträdgårdar för våra mycket speciella klimatförhållanden här i Sverige. Den bygger i första hand på mina erfarenheter från etableringen av Puttmyra Skogsträdgård i Stjärnsund, men jag skriver också om skogsträdgårdar på andra platser samt om intressanta fakta ur skogsträdgårdslitteraturen. Emellanåt blir det gästinlägg från andra skogsträdgårdsentusiaster. Förhoppningen är att fler ska våga komma igång med en egen skogsträdgård, i både stor och liten skala.

När jag inte sköter odlingarna eller skriver på den här bloggen jobbar jag med projektet Permakultur Stjärnsund. Jag håller också regelbundna föredrag om skogsträdgårdar, hållbart byggande och är diplomerad permakulturdesigner. Om du är intresserad av att boka ett föredrag om skogsträdgårdar med mig eller vill få hjälp med att bygga upp en egen skogsträdgård kan du ta kontakt med mig på skogstradgard@gmail.com.

Några varningens ord: Många av de växter jag skriver om på bloggen är giftiga under en viss tid av året, har giftiga delar eller behöver tillagas på rätt sätt. Dessutom är våra magar ovana vid många av dessa växter och en och annan är kanske allergisk mot dem utan att veta om det. Så prova dig fram försiktigt med växter du aldrig ätit förut. Jag gör mitt bästa för att ge så fullständig information som möjligt om alla växter, men kan inte ta ansvar för eventuella personskador.

1 thought on “Om Skogsträdgårdsbloggen”

Comments are closed.