Perenna vårgrönsaker

Våren är de perenna grönsakernas bästa tid och just nu är det skördedags för flera riktigt trevliga grönsaker. För några dagar sen blev det jätterams (Polygonatum x hybdridum) till middag. Den tillhör familjen sparrisväxter och påminner om vild sparris till smaken. Fördelen med jätterams är att den mognar tidigare och trivs bra i djup skugga. Den sprider sig långsamt och kan med tiden bilda kraftiga bestånd, som det som visas på bilden nedan. Jätterams skördas innan bladen vecklar ut sig. Senare på säsongen blir den giftig (precis som sparris) och det är dess bär som är den giftigaste växtdelen (precis som sparrisens bär är giftiga).

Så här fina bestånd kan jätterams bilda med tiden. Till och med kirskålen har svårt att få fotfäste här!
Så här fina bestånd kan jätterams (Polygonatum x hybridum) bilda med tiden. Till och med kirskålen har svårt att få fotfäste här!

Jag brukar tillaga jätterams genom ångkokning i 5-10 minuter, beroende på vilken konsistens man tycker om. De kan användas precis som sparris och passar bra med smält smör eller i omelett.

Ångkokt jätterams (Polygonatum x hybridum) är en riktig delikatess och det räcker med en klick smör som tillbehör.
Ångkokt jätterams (Polygonatum x hybridum) är en riktig delikatess och det räcker med en klick smör som tillbehör.

Igår var det dags för en riktig god och hälsobringande soppa på vårgrönsaker. Den innehöll blad av trädgårdssyra (Rumex rugosa), kirskål (Aegopodium podagraria), stor ormrot (Bistorta officinalis), spenatskräppa (Rumes patientia), kajplök (Allium scorodoprasum), brännässla (Urtica dioica) samt stora mängder av den nya favoriten kumminblad (Carum carvi), en tvåårig växt som vi har sått in som gröngödslingsväxt i Puttmyra skogsträdgård. Tack till Stephen Barstow för tipset om kumminblad!

Så här mycket grönt finns det att skörda redan nu.
Så här mycket grönt finns det att skörda redan nu.

Inom ett par veckor är det dags för att skörda strutbräken, en av mina favoritgrönsaker på våren och årets ätliga perenn 2014. Jag kan även tipsa om ett tidigare inlägg, där jag gjorde en sammanställning av näringsinnehållet i ett antal fleråriga grönsaker och ett inlägg om de allra tidigaste grönsakerna vi kan skörda i skogsträdgården. Vill man lära känna hela bredden av fleråriga grönsaker vi kan odla i stora delar av landet kan Spelet om fleråriga grönsaker vara en bra ingång.

Nästa inlägg kommer att handla om några spännande nykomlingar till skogsträdgården – växtsamlandet tar aldrig slut!

 

8 thoughts on “Perenna vårgrönsaker”

  • Hej
    Är alla rams-arter ätliga?
    Getrams, stor-rams och jätterams…(som ju tydligen är en hybrid mellan get och stor)
    undrar Ylva

    • Om alla rams-arter är ätliga vet jag inte, men kolla gärna på pfaf.org under sökordet Polygonatum, så hittar du ätbarhetsbedömningar på en mängd arter. De flesta har 2 av 5 ätbarhetspoäng, vilket jag tycker är lite lågt med tanke på hur goda de är.

  • Jätteramsen lät ju också spännande. Vet du om getramsen, Polygonatum odoratum också är ok att äta. Jag vete sjutton vilken av dem jag har. Får kolla om det går att skilja dem åt och vad örtaböcker säger om saken.
    Tack för bra inlägg!
    Inger

  • En sån härlig blogg detta är. Jag äter väldigt mycket vilda växter men bara i rått tillstånd. Är jätterrams ok att äta rå? Har ätit getrams ibland och den känns okej.

    Fick precis namnet på spenatskräppa och jag söker frö eller planta. Någon som känner till den? Skall vara mycket god och den frösår sig lätt. Visst vanlig i Polen, Ukraina etc.

    Renrot (Maralrot) kommer visst från Sibirien, Östeuropa och Skandinavien. Någon som känner till den och har frö eller planta? Skall vara mycket energigivande, bra för minne och koncentration, välbefinnande och immunförsvar.

    På vintern äter jag ca 20 % färska tallkvistar…älgen äter 70-90%…..

    • Hej Dan!
      Jag skulle inte rekommendera att äta getrams rå, men har inte hittat någon källa som säger att man inte kan äta dem. Endast bären verkar vara giftiga.
      Spenatskräppa (Rumes patientia) odlar vi här i Stjärnsund och har du vägarna förbi kan du gärna få en planta. Jag tror även att de har funnits i föreningen Sesams frökatalog.
      Renrot känner jag tyvärr inte till.
      Vänligen
      Philipp

  • Maralrot (Rhaponticum carthamoides) är en perenn från asterfamiljen som tydligen har medicinala egenskaper likande den kraftfulla Rosenroten (Rhodiola rosea). Spännande! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.