Plantskolan har öppnat!

Under de senaste fyra åren har vi byggt upp en liten plantskoleverksamhet för skogsträdgårdsväxter i anslutning till Puttmyra skogsträdgård. Vi har tidigare inte gjort så mycket väsen av det, men sedan vi släppte boken ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” har många hört av sig och undrar hur man får tag på alla fina växter som finns med i boken. Så från och med nu kan du handla dina fleråriga grönsaksplantor i vår webbutik! Till en början har vi ett begränsat sortiment, men vi kommer att utöka det allt eftersom.

Saknar du någon växt? Lämna gärna ett meddelande i meddelandefältet när du gör din beställning, så försöker vi att få med växten till nästa odlingssäsong, eller mejla oss på skogstradgard@gmail.com.

Om växterna i allmänhet

De allra flesta växterna drar vi upp själva från frö vi har samlat in i våra egna odlingar. Utsädet till namnsorterna köper vi in, då vi inte kan garantera sortäkthet i dagsläget. Några växter förökar vi vegetativt från eget växtmaterial. För varje växt anges kortfattad information. Mer djuplodande information hittar du i boken ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut”.

Växternas härdighet

Vi använder det vedertagna härdighetssystemet för perenner, med beteckningar från A till D:

A: Härdig i hela landet.

B: Kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge.

C: Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

D: Kan bara odlas i landets gynnsamma delar.

Tänk på att du kan påverka överlevnaden genom val av rätt växtplats!

När skickar vi?

Vi skickar växter två gånger per år. Rotsticklingar av vallört skickar vi i början av april, förutsatt att det inte är för kallt ute. Fleråriga grönsaker och andra örter skickar vi i mitten av juni. I båda fallen får du en avisering via e-post att din leverans är på väg till dig.

Paketering

Vi paketerar alla växter omsorgsfullt för hand. De lämnar vår plantskola avhärdade och välvattnade, så att de ska klara den långa resan utan problem. I paketet kommer du att hitta vaxat papper som du lägger i det brännbara avfallet och träull som du kan kompostera eller återanvända.

Frakten

Grundavgiften för frakten är 120 kr (inkl moms). Sen ökar frakten lite för varje kg som läggs till i beställningen. Maxvikten du kan beställa är 20 kg och den högsta fraktavgiften är 200 kr. Om du inte behöver många plantor kolla med dina vänner och bekanta, så kanske ni kan beställa tillsammans? Beställer du rotsticklingar kan vi skicka dem som brev och då ingår frakten i priset.

Precis som tidigare kan du även komma direkt till oss och hämta din beställning. Kryssa i ”Hämta själv” i så fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.