Shipova och andra päronhybrider

Som bekant har jag en förkärlek för de många intressanta hybriderna som rönn och dess släktingar kan bilda med andra släkten inom familjen rosväxter. En favorit bland dessa är växten som kallas för Shipova och som är en hybrid mellan vitoxel (Sorbus aria) och päron (Pyrus communis) eller snöpäron (Pyrus nivalis) med det botaniska namnet x Sorbopyrs auricularia. Den är en naturlig korsning som säkert har förekommit på många håll runtom i Europa, men eftersom de sällan producerar grobara frön och ibland är helt kärnfria (som Shipova) har den endast tack vare människan kunnat förökas och spridas till fruktentusiasters trädgårdar över halva jordklotet. Just Shipovan tros härstamma från Serbien. Jag fick upp ögonen för Shipova ända sen jag läste i en bok att den var den ovanligaste bland de ovanliga frukterna [1]. Vi har tre exemplar i Puttmyra skogsträdgård, men det är nog ett decennium kvar innan de kommer att sätta frukt för första gången.

Shipovaträdet är vackert, med en rak, genomgående stam, bra grenvinklar och ett ganska glest grenverk, som gör att den fungerar bra i skogsträdgårdssammanhang. Bladen är silvriga när de är unga och ger ett vackert intryck på försommaren.

När jag var på besök hos en vän utanför Göteborg fick jag dock smaka på min första Shipova, från hans träd som började ge frukt 14 år efter planteringen. Frukten var nästan klotrund, med gulorangefärgat skal och helt utan kärnor. Den smakade sött och saftigt och påminde faktiskt en hel del om de godaste sandpäronen (Pyrus pyrifolia), som ävenkallas nashipäron, som jag ätit. Dessa är tyvärr bara härdiga till zon II eller III och därmed är Shipovan ett bra alternativ till dem. Shipovan måste förökas vegetativt och vi har ympat dem på både vanlig rönn (Sorbus aucuparia), päron (Pyrus communis) och en dvärgväxande pärongrundstam som heter Pyrodwarf, i hopp om att kunna påskynda fruktsättningen något. Den borde även kunna ympas på oxel (Sorbus intermedia).

Shipovaträdets frukt i all sin härlighet. Den smakar som ett sött och saftigt sandpäron, men är härdigare än den.

Förutom Shipova finns det andra päronhybrider och nu blir det riktigt rörigt. Ibland uppges växten Bollwillerpäron vara samma som Shipova (som till exempel här), men det är det inte. Bollwillerpäronet får små frukter och är en frukt som har riktigt gamla anor. Den omnämns redan i skrifter från 1500-talet och härstammar från slottet i den lilla orten Bollwiller i Alsace [2]. Den har hållits vid liv över århundraden genom överföring av ympris från ett träd till ett annat. Frukterna blir några cm stora, har rött skal och gult fruktkött och smaken beskrivs som angenäm och lik päron. Till skillnad från Shipova producerar Bollwillerpäronet ett kärnhus och frön, men de flesta av dem brukar vara sterila.

En annan sort man kan stöta på kallas ’Smokvarka’, vars namn betyder ”fikonlik”. Med stor sannolikhet är den dock identisk med Shipova.

Ytterligare en spännande hybrid är sorten Baciu II, som kommer från en experimentodling i Baciu utanför staden Cluj-Napoca i Rumänien. Även den tros vara en hybrid mellan snöpäron (Pyrus nivalis) och vitoxel (Sorbus aria). Dess frukter är storleksmässigt mittemellan Shipova och Bollwillerpäron.

Tre oxel-päron-hybrider. Omoget bollwillerpäron till växter, Baciu II ovan och Shipova längst ner. Olika korsningar har alltså gett upphov till ganska olika frukter. Källa: FruitsSeeker

Frågan är då förstås hur man får tag på plantorna. Jag har hittat tre plantskolor i Europa som har en eller flera av dessa i sitt sortiment och alla skickar till Sverige:

http://www.manfredhans.de/Bollweilerbirne

http://www.garden-shopping.de/shop/artikel_2299.html

https://www.praskac.at/obst/sonst-obst

Har du någon av dessa i din trädgård och fått frukt? Hör av dig till mig, jag vill veta mer!

Referenser

[1] Reich, L. and L. Reich, Uncommon fruits for every garden. Portland: Timber Press, 2008.

[2] Wimmer, C.A., Die Bollweiler Birne ×Sorbopyrus irregularis (Münchh.) C.A.Wimm. : Geschichte und Nomenklatur Zandera, 29(2): p. 58-69, 2014.

Vill du hjälpa mig att utveckla Skogsträdgårdsbloggen vidare? Swisha valfritt belopp till 123 457 26 24 och märk överförningen med ”Blogg”. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.