För en vecka sen hade vi första nattfrosten i skogsträdgården och det brukar betyda slutet på frukt- och bärsäsongen. De enda frukterna som hänger kvar nu är svart och röd aronia (Aronia melanocarpa och A. arbutifolia). Särskilt svart aronia sägs vara en otroligt hälsosam frukt, tack vare sin mörka färg.

Innan den första frosten hann vi skörda både äpplen och plommon. Sorten Victoria har stora och jättegoda frukter som mognar rätt sent, men vår nya favorit är sorten Allmänt gulplommon, som får saftiga och supergoda frukter.

I våras planterade vi ett antal koreanska silverbuskar (Elaeagnus umbellata) och de har redan producerat en hel del frukt. Busken är kvävefixerande och hjälper till att bygga bördig jord i en ung skogsträdgård. Den behöver full sol för att trivas och har därför svårt att klara sig i en mogen skogsträdgård. Plantan är besläktad med havtorn (Hippophaë rhamnoides) och bären har liknande egenskaper, då de också innehåller essentiella fettsyror och hög halt av vitamin C.

En annan planta som gav frukt för första gången i år är staketdruvan eller labruskavin (Vitis labrusca). Bären av sorten ’Spulga’ som vi skördat ser ut som små vindruvor, men smakar mycket kryddigare än vanliga köpedruvor och har rätt stora kärnor. Det ska bli spännande att se hur de andra sorterna som borde ge frukt nästa år kommer att smaka.

Trots att skördesäsongen för frukt och bär i princip är över fortsätter skogsträdgården att producera. De fleråriga grönsakerna som har varit lite tråkiga under de varma och torra sommarmånaderna har nu kommit in i en ny tillväxtfas och vi har redan skördat några kilo av späda blad av trädgårdssyra (Rumex rugosus). Även vår absoluta favorit bland de fleråriga grönsakerna, Gode Henriks målla (Chenopodium bonus-henricus) har börjat producera nya skott och goda blomställningar och kommer att fortsätta göra det så länge det är plusgrader på dagarna.