Om plantskolan

Om växterna i allmänhet

De allra flesta växterna drar vi upp själva från frö vi har samlat in i våra egna odlingar. Utsädet till namnsorterna köper vi in, då vi inte kan garantera sortäkthet i dagsläget. Några växter förökar vi vegetativt från eget växtmaterial. För varje växt anges kortfattad information. Mer djuplodande information hittar du i boken ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut”. Alla fleråriga grönsaker är uppdragna i ekologisk plantjord.

Växternas härdighet

Vi använder det vedertagna härdighetssystemet för perenner, med beteckningar från A till D:

A: Härdig i hela landet.

B: Kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge.

C: Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

D: Kan bara odlas i landets gynnsamma delar.

Tänk på att du kan påverka överlevnaden genom att välja rätt växtplats!

När kan du beställa?

Webbutiken öppnar i början av januari varje år. Rotsticklingar kan du beställa fram till slutet av februari eller så länge lagret räcker. Fleråriga grönsaker kan du beställa fram till sista april.

När skickar vi?

Vi skickar växter två gånger per år. Rotsticklingar av vallört skickar vi i början av april, förutsatt att det inte är för kallt ute. Fleråriga grönsaker skickar vi i mitten av juni. I båda fallen får du en avisering via e-post att din leverans är på väg till dig.

Paketering

Vi paketerar alla växter omsorgsfullt för hand. De lämnar vår plantskola avhärdade och välvattnade, så att de ska klara den långa resan utan problem. I paketet kommer du att hitta vaxat papper som du lägger i det brännbara avfallet och träull som du kan kompostera eller göra en tvestjärtsholk med.

Frakten

Grundavgiften för frakten är 120 kr (inkl moms). Sen ökar frakten lite för varje kg som läggs till i beställningen. Maxvikten du kan beställa är 20 kg och den högsta fraktavgiften är 200 kr. Om du inte behöver många plantor kolla med dina vänner och bekanta, så kanske ni kan beställa tillsammans? Beställer du rotsticklingar kan vi skicka dem som brev och då ingår frakten i priset.

Du kan även hämta din beställning här på plats i Stjärnsund. Kryssa i ”Hämta själv” i så fall. Då behöver du ha hämtat ut dina växter senast den 6 juli. Du får en avisering via mejl när dina växter är klara för avhämtning, vanligtvis under första halvan av juni.

Inga mördarsniglar

Vi drar upp alla plantor i vår plantskola som ligger i anslutning till Puttmyra skogsträdgård. Där finns det inga mördarsniglar, så du behöver inte oroa dig över att eventuellt få med några sådana om du beställer växter från oss.

Kontakt

Kontakta oss gärna på skogstradgard@gmail.com om du har några frågor!