Inläggen om nötjakten och höstsådd verkar ha inspirerat många och jag har fått en hel del frågor om stratifiering, alltså köldbehandling av frön. I inlägget om höstsådd beskrev jag det enklaste förfarandet för stratifiering, nämligen att så fröna direkt ute i såbrätten och låta dem stå ute i väder och vind hela vintern. Detta fungerar bra för de flesta härdiga örtartade växterna och en hel del träd och buskar också. En stor fördel som en av läsarna påpekade med att höstså är att man får mer tid på våren att ta hand om allt annat som ska sås då.

Men det är långt ifrån alla skogsträdgårdsväxter som lämpar sig att sås utomhus på hösten. Nötter är ett bra exempel på det. De är ju rätt attraktiva för fåglar och gnagare och behöver skyddas rejält för att inte falla offer för dessa djur under den långa vintern. Eller så kan det vara så att man bara har några få frön av en sort och inte vill riskera att ha de ute en hel vinter utom kontroll. Andra frön (t.ex. vissa valnötter eller indiskt fotblad) behöver mer värme än vi någonsin får på våren för att kunna gro. Antingen gror de då alldeles för sent, nämligen först framåt sommaren, eller inte alls. Den typen av fröer vill man ha lite mer koll på. Och ändå behöver alla dessa köldbehandlas.
Jag använder mig av två andra, också väldigt enkla stratifieringsmetoder utöver höstsådden. Det ena är att blanda de fröna jag vill stratifiera med lätt fuktig sand och lägga dem i en fryspåse som jag knyter ihop ordentligt. Fryspåsen får sedan ligga i kylen hela vintern och jag tar fram den när det är dags att så någon gång på våren.

För lite större frön, som exempelvis valnötter, gör jag så att jag fyller en hink med lätt fuktig sand, lägger ett varv nötter ovanpå, fyller på med mera sand och fortsätter tills alla nötter ligger i sanden. Denna hink ställer jag sedan i jordkällaren (som är mussäker) där den får stå tills det är dags att så någon gång i april. Finns det risk för möss kan det hjälpa att sätta en till hink upp och ner på den första, så att det inte finns något sätt för mössen att komma åt nötterna.

Och om du inte har någon jordkällare? Då kan du använda nästan samma metod. Det du behöver göra är dock att se till att eventuellt regn- och smältvatten kan rinna ur hinken. Borra därför några hål i botten på hinken, lägg ett tätt (1 cm maskstorlek eller mindre) nät i botten och fyll sedan hinken på samma vis som ovan. Sen gräver du ett hål i jorden och sätter ner hinken, så att nötterna hamnar något under den normala markytan. Sätt en annan hink upp och ner ovanpå och tyng ner den med en sten. På våren tar du fram hinken och sår nötterna som vanligt.
Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att hålla gnagare och fåglar borta från begärliga frön, samtidigt som fröna får den köldbehandling de behöver för att kunna gro när det blir vår. Ytterligare en viktig faktor är fukten, så se till att sanden som du stratifierar fröna i aldrig torkar ut, samtidigt som den inte heller får vara blöt. Den ska vara lagom fuktigt helt enkelt under hela stratifieringsprocessen.
Tack för tipsen!
Kom att tänka på att valnötter växer ju främst i områdena där marken sällan fryser. Gror valnötterna bara när det är speciellt kalla vintrar med minusgrader, eller hur går det ihop?
Var på besök på Gotland i september och tog med mig valnötter från ett träd som växer i parken av en gammal prästgård. Har grävt nötterna i grönsakslandet för stratifiering här i sydvästra Finland. Får se hur det går. Måste kanske gräva upp dom rätt tidigt på våren och låta dom växa t.ex. under plast så att dom hinner gro.
Hej Seppo!
Det behövs inga minusgrader för att stratifiera valnötterna, det räcker att de utsätts för någonting mellan 0 och kanske 6 plusgrader under ett antal veckor (13 enligt Martin Crawford, men det varierar nog mellan olika Juglans-arter) för att de ska kunna gro. Valnötter växer naturligt på 750-1500m höjd i Kaukasus med omnejd och där är förutsättningarna de rätta för att de ska självföryngra sig. Men det skulle vara intressant att veta vart gränsen går för dem på sydligare breddgrader.
Kul med gotländska valnötter, hoppas gnagarna låter dem vara i fred fram till våren!
Vänligen
Philipp
Hej, kan man stratifiera frön i kylskåp på våren och sätta ut plantorna på hösten eller har de inte tid att etablera sig då?
Hej!
Det går bra att göra så i många fall, i synnerhet för örtartade växter. Träd och buskar kan ha svårt att hinna vintra in om de dras upp sent, så de behöver vinterförvaras på ett lämpligt sätt.
/Philipp
Mitt barnbarn satte ett valnötsfrö i en kruka inomhus tidigare i höst. Nu har det blivit en planta på ca 30 cm. Hur får jag den att klara sig? När kan jag plantera den ute?