Igår fick jag årets absolut sista växtleverans från Martin Crawford i England. Klimatförändringarna gör att växterna vintrar in allt senare hos honom, så leveranserna kommer senare och senare för varje år, vilket gör det allt svårare att köpa från honom. Ett par gånger har det hänt att hela leveransen blev förstörd på resan hit för att det var för kallt i budbilen. Bortsett från det är frågan som ställer sig förstås vad man gör med växterna när marken är stelfrusen och det är -10 grader kallt? Att ha dem ute i krukor är uteslutet, då förvaring ovan jord i krukor motsvarar en försämring med ungefär två odlingszoner, och våra växter skulle då utsättas för samma knäckande klimat som i odlingszon VI/VII.

Men det finns fler anledningar att reda ut vinterförvaring av växter förutom sent levererade växter. Ympade träd planterar vi aldrig ut samma år utan förvarar dem på en skyddad plats hela vintern. För många av de känsligare växterna som valnötter och kastanjer rekommenderas att man låter dem växa i kruka minst två somrar innan de planteras ut, då deras härdighet ökar med tiden. Andra växter hinner vi kanske inte plantera ut innan vintern kommer eller så är det nästa års kursmaterial som behöver vinterförvaras.
Det är i huvudsak två sätt att vinterförvara som vi har använt oss av. De allra känsligaste växterna förvarar vi alltid i vår (numera fullproppade) jordkällare. Den håller en temperatur mellan 1-4 plusgrader hela vintern. Ibland får man höra att det måste vara minusgrader för att växterna ska klara sig, men en granne som disputerade om vad som händer med träd och buskar vid olika temperaturer vintertid menar att det går alldeles utmärkt så länge temperaturen håller sig under 5 grader. Och vår egen erfarenhet bekräftar detta.

Vid förvaring i jordkällare är det viktigt att tänka på att den behöver vara mussäker. Vi förlorade ett tiotal äppelträd i fjol när en mus hade lyckats ta sig in i jordkällaren och började ringbarka träd efter träd. Det är också viktigt att växterna är ordentligt invintrade, så vänta gärna så länge som möjligt innan du ställer in växterna. Några minusgrader skadar inte träden, men börjar det bli kallt under en längre period är det dags att flytta in växterna. Det är också viktigt att jorden i krukorna är lagom fuktigt, då träden faktiskt fortsätter att transpirera under hela vintern, om än i låg takt.
De mindre känsliga växterna brukar vi parkera på skyddade platser på friland genom att gräva ner hela krukan (eller rotklumpen om de är barrotade) i lucker jord. Sen täcker vi ofta med löv eller halm för att isolera jorden lite. Det är viktigt att jorden på förvaringsplatsen är väldränerad, så att det inte blir stående fukt som kan vara döden för växternas rotsystem.

Mer komplicerat än så här behöver det inte vara, men det skulle vara intressant hur ni läsare gör med era växter som behöver vinterförvaras? Jag kan tänka mig att det finns en hel del andra sätt som ni använder. Alla kommentarer är välkomna!
ugh jag får dåligt samvete o onda aningar nu. Har en hel del kvar i krukor stående på jorden, täckt med tallbar och löv. De står iofs på relativt skyddad uteplats intill stor huskropp som förhoppningsvis höjer zonen ett par snäpp. Förra året grävde jag ner en hel del med krukor. Lyckades även döda ett antal välrotade vinsticklingar som jag lämnat oskyddat i kruka..ledsamt. Tack för bra artikel o påminnelse, har 2 pawpaw ute som jag ska skydda lite extra.
Tack för återkoppling! Om krukorna är täckta med löv och barr går det kanske bra ändå, men det beror förstås lite på vilken odlingszon du befinner dig i från början. Även skydd från huset hjälper en hel del. Det där med sönderfrusna vintersticklingar känner jag väl igen…
/Philipp
Du vet att Martin Crawford svara på e-mail och att du lätt kan begära att han skickar växterna senare?
Min leverans därifrån kommer i Mars.
Jag brukar över lag ta emot växtleveranser i Mars, Augusti och Oktober.
Ja, jag har haft kontakt med honom om det. Problemet är att mars oftast är kallare än november/december hos oss och kan han inte skicka då får man vänta 9 månader till. Men vi brukar ha kontakt innan han skickar numera, så att det inte sammanfaller med alltför mycket kyla.
De flesta leveranserna tar jag emot i april och maj, men då är det redan för sent för Martin Crawford att skicka barrotade plantor.
/Philipp
Härdig ingefära! Wow! Måste bara ha! 🙂 Inser också att ett prioriterat projekt borde vara en jordkällare! En stor sådan! I år köpte jag några hösthallon som glömdes bort innan jag upptäckte att det var tjäle i marken. Grävde ned dom i jorden i vedboden där det var otjälat. Täckte sedan med granris och en flyttkartong över. Får se om den lever till våren.
Kul! 🙂 Zingiber mioga heter den härdiga ingefäran, men den får nog bo i växthuset om den ska klara sig här, fast ganska härdig är den!
/Philipp
Vi har ikke jordkælder, så jeg har gravet potterne/krukkerne med de planter der ikke blev plantet ud (amerikansk blåbær, tranebær, et par selvsåede valnødder etc), ned i et hjørne af ’planteskolen’ og har dækket dem godt til med løv. Så håber vi at de klarer vinteren. Indtil videre er det 10+, så det går fint! 🙂
Vores gamle ladugård har källare. Den er gravet ind i bakken og har tykke vægge af store stenblokke på tre sider. Måske kan man lave et isoleret, frostfrit rum der inde?
Hej! Vet inte om denna sida är aktiv längre men gör ett försök. Hur blir det med ljus i din jordkällare? Funderar på att förvara mina växer i källaren, men där blir det i princip noll inköp av solljus och möjligheten till annan belysning är noll. Kommer det att fungera?
Hej! Det är noll ljus i jordkällaren och det verkar inte vara något problem för växterna, bara de är ordentligt invintrade. Har du en vanlig källare kommer det dock förmodligen vara för torrt i luften, luftfuktigheten måste vara mycket hög för att de inte ska torka ihjäl under vintern, för trots att de är i vila använder de små mängder vatten.
Hej Philipp! Sedan jag denna Corona-sommar köpte er fantastiska bok har jag slukats upp fullständigt av den förvandling som jag ser framför mig att min trädgård står inför. Jag har köpt på mig hasselnötter, valnötter (”haratun”), svart mullbär (”Krakow”), havtorn, åkerbär, blåbärstry och humle. De övervintrar nu i ett ouppvärmt uthus, men jag börjar bli orolig. Nu när det är -1 (jag bor i Falun) håller uthuset ungefär samma temperatur men jag tror att värmen håller sig bättre när det blir kallare. Men det kanske finns en gräns som jag ska hålla koll på? Jag har också en (kolsvart) jordkällare som håller ca 4+. Det är alltså det bättre alternativet?
Hej Peter,
vad kula att du har blivit inspirerad av vår bok! Det är absolut bättre att ställa växterna i den mörka jordkällaren, så länge du kan skydda dem från gnagare som annars kan få för sig att barka av träden. I jordkällaren har du högre luftfuktighet, vilket är viktigt. I uthuset finns det risk att krukorna torkar ut under vintern, vilket kan ta kål på växterna. Ljus behöver växterna inte under vintern, fotosyntesen som i och för sig även sker i barken, är på nollnivå när temperaturen är så låg, så de går inte miste om något.
Får jag fråga var du köpte din ’HAratun’ ifrån? Den är inte helt lätt att få tag på vad jag förstått.
Bästa hälsningar, Philipp
Tack för svar! Då flyttar jag ner dem! Så här har det varit många år nu – när det blir höstrea så köper jag oftast på mig mer än jag hunnit planera för, så jag brukar få låta plantorna gå i idé nånstans. Tidigare har detta främst handlat om rosor, men nu är det ju lite mer känsligt material. Haratun samt mullbäret Krakow ( har kommit från Westergaards. Egentligen frågade jag efter Loiko, men fick denna utifrån vår växtzon. Loiko var antagligen slut.
Jag bor i en gammal tågstation från 1900 och dessutom vid ett slaggområde. Trädgården är ganska stor men jag får kämpa mot industrisamhällets åverkan på tomten då 1/3 består av slagg, 1/3 av bangård med mycket sand och grus och 1/3 tidigare odlad mark (med hård plogsula). Den sista tredjedelen har dock störst potential tror jag där maskar fått leva ostört i många decennier och perforerat leran. Här håller jag på att höja jordytan lite med ny jord, så att rötterna får en bättre start. Annars tror jag att jag inte ska röra leran så mycket, då dräneringen är mycket bra. Förutom en planerad skogsträdgård grävde jag 5 hugelbäddar i somras och etablerade stenpartier. Längtar till våren!
Vill återigen ge beröm för boken! Som referensverk är det antagligen det bästa jag hållt i min hand. Jag återkommer till den nästan dagligen och växtdelen har ett fantastiskt bra och tydligt upplägg.
Här på vår ö i södra Sverige slår vi oxå ofta i Skogsträdgårdsboken. Oersättlig. Här blir numera inte särskilt kallt om vintern , ca -5 som mest, och det räcker fint med att gräva ner i de pallkragar vi har samt täcka med löv och tång. Så gjorde jag med Seombadiplantorna jag till slut fick upp i ett par små krukor och nu växer det rejält ( äntligen) i den pallen…..plantorna ska sättas ut till våren – 21 tänker vi och det ska bli mycket spännande att ta reda på/ smaka på de första bladen…..hela hösten har de smakat beskt…men AnneVie Sjöberg menar att de är goda under vår och sommar. Sen blommar de fint oxå har jag förstått.
Fröna av spenatskräppa som kom från Stjärnsund för några veckor sedan är satta och under uppsikt. Mycket spännande det oxå….vi som åt alla möjliga slags skräppor förra våren….i tron det var spenatskräppa…!
Har två frågor: vilken bok ni refererar? Vill gärna köpa och begrunda?
Fick idag 6 november försenad försändelse med träd: de skall övervintra i Malmö med senare
Plantering på sen vår i Småland, höglandet. Äpple päron
Barrotade. Orkar inte sätta de i gropar hemma i mö // men går det bra att övervintra de i stor korg med jord och ngn form av kappa rund?
Tacksam för råd, maria