Litteraturtips

Det finns allt fler böcker som handlar om skogsträdgårdar och relaterade ämnen. Här har jag börjat lägga upp några av de böcker som tycker är inspirerande och relevanta för vårt klimat. Alla böcker finns i Stjärnsunds Permakulturbibliotek som är öppet för allmänheten.

CAFGCrawford (2010): Creating a Forest Garden. Working with Nature to Grow Edible Crops
Den här boken är perfekt för att komma igång med sin egen skogsträdgård. Författaren är en mästare på att hitta kärnan i saker och ting och har reducerat beskrivningen av skogsträdgårdens skapandeprocess till det som verkligen behövs. Mer än halva boken utgörs av vackra, informativa växtprofiler, resten beskriver de olika stegen i att planera, anlägga och sköta en skogsträdgård. Denna bok använder vi som kursbok på vår 72-timmars skogsträdgårdskurs.

EFG

Jacke & Toensmeier (2005): Edible Forest Gardens
Två böcker som tillhör det mest djuplodande som finns inom skogsträdgårdslitteraturen. Jag har haft böckerna länge, men först efter tre år med min egen skogsträdgård börjar jag inse värdet av dem. Författarna har tänkt länge och intensivt på alla frågor som kan tänkas dyka upp i samband med planering, etablering och skötsel av en skogsträdgård. De har till och med försökt lösa problem som antagligen inte kommer att uppstå förrän om kanske 50 år i de flesta skogsträdgårdarna. För nybörjaren kan det vara svårt att sålla i den otroliga mängden information, men har man jobbat ett tag med skogsträdgårdar är de här böckerna ett måste.

Omslagsbild

Weiss, Sjöberg, Larsson (2016): Fleråriga grönsaker: Upptäck, odla, njut
Den första boken om odling av fleråriga grönsaker på svenska som jag skrivit tillsammans med Annevi Sjöberg och Daniel Larsson. I boken presenteras ett 60-tal fleråriga grönsaker och många av dem passar bra i skogsträdgårdssammanhang. De flesta har vi odlat här i Stjärnsund. En receptdel ger inspiration till hur växterna kan komma till användning i matlagning. Boken nominerades till Årets trädgårdsbok 2016 och kan beställas direkt från oss. Den finns även på Bokus respektive Adlibris.

How-to-grow-Perennial-Vegetables

Crawford (2012): How to grow Perennial Vegetables
En kortfattad och lättillgänglig bok om fleråriga grönsaker. Den innehåller främst växtporträtt för många olika fleråriga grönsaker inklusive uppgifter om hur de används i köket. Indelningen ger en del information om hur man planerar och odlar fleråriga grönsaker generellt. Trots att boken är skriven ur Martin Crawfords sydengelska perspektiv går en stor del av växterna i boken alldeles utmärkt att odla i vårt klimat.

perennial-vegetablesToensmeier (2007): Perennial Vegetables: From artichoke to zuiki taro
Denna bok om fleråriga grönsaker innehåller utförliga porträtt av över 100 olika arter av fleråriga grönsaker som går att odla i Nordamerika. Eftersom det finns så många olika klimatzoner i Nordamerika är många växter med i boken som inte går att odla i Sverige. Som tur är finns det en karta för varje växt som visar vart på kontinenten växten går att odla. Funkar en växt i norra USA eller södra Kanada kan vi vara ganska säkra på att den går att odla även i Norden. En användbar bok som dock blev lite mer långrandig än nödvändigt på sina ställen.

Around-The-World-Front-CoverBarstow (2014): Around the world in 80 plants
Stephen Barstows bok om fleråriga grönsaker från alla världens hörn blev ett mycket välkommet tillskott i litteraturen i detta ämne när den kom ut hösten 2014. Boken visar vilken enorm kunskap Stephen har samlat på sig under decennierna som han har odlat fleråriga grönsaker i sin trädgård utanför Trondheim. Den är lättläst, underhållande och är mer en bok inom etnobotanik än odling. För mig var denna bok en riktig ögonöppnare om vilka oändliga möjligheter det finns för att låta fleråriga grönsaker ta större plats i vår matkultur.