Puttmyra Skogsträdgård

Puttmyra Skogsträdgård är vackert belägen ett par kilometer utanför Stjärnsund i södra Dalarna (Hedemora kommun). Anläggningen av skogsträdgården började 2011 och odlingarna omfattar i nuläge runt 1,5 ha. Vi odlar över 200 arter träd, buskar och klängväxter och runt 150 arter örtartade växter i skogsträdgården. Huvudsyftet för Puttmyra Skogsträdgård är att utforska skogsträdgårdsodling som odlingsteknik i svenskt klimat. Vi fokuserar på att hitta lämpliga etableringstekniker för olika utgångslägen och lägger mycket möda på att hitta bra växtmaterial för nordliga skogsträdgårdar, som vi sedan sprider vidare genom vår plantskoleverksamhet. Puttmyra Skogsträdgård har blivit ett populärt besöksmål (se nedan för mer information) och vi håller årligen kurser i skogsträdgårdsodling både här och på andra platser i landet.

Platsparametrar 
Höjd över havet136-145 m
Årsmedeltemperatur4,3°C
Årsnederbörd600 mm
Sista nattfrost15 maj - 1 juni
Första nattfrost1 - 15 september
OdlingszonIV/V

Kom på besök

Under några helger på sommaren erbjuder vi guidade visningar. För grupper mellan 15 och 25 personer erbjuder vi visningar även vid andra tillfällen, kontakta oss gärna för mer information.

Plantskolan

 I vår plantskola erbjuder vi flera hundra olika sorters träd, buskar, klängväxter och örter som är särskilt utvalda för nordliga skogsträdgårdar. Vårt sortiment av härdiga nötträd är unikt i Sverige. Plantskolan är öppen efter överenskommelse mellan 15 maj och 7 juli samt 15-31 augusti. Just nu håller vi att göra om plantskolekonceptet – mer information om det kommer i början av 2019.

Kontakt

Mejla oss gärna på skogstradgard@gmail.com

Puttmyra Forest Garden
Vy över Puttmyra Skogsträdgård augusti 2018. Foto: David Roxendal