Årets första bär och uppföljning av äppelympningen

Blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica) hyllades som superbär i förra nummer av tidningen Åter och jag kan bara instämma. Den är lättodlad och extremt härdig, även om den gärna vill ha lite surare jord för bra fruktsättning. Blommorna tål hela 8 minusgrader, vilket gör att de kan blomma väldigt tidigt. Det medför också att den är det tidigaste bäret jag känner till. Jag skördade det första idag från en ståtlig buske med sortnamnet ’Olga’, det smakade syrligt och gott, som namnet antyder liknar det blåbäret i smaken.

Blåbärstry skördar jag i år redan i maj, vilket gör den till det tidigaste bäret jag känner till.
Blåbärstry skördar jag i år redan i maj, vilket gör den till det tidigaste bäret jag känner till.

Jag har tidigare lovat att rapportera hur det gick med äppelträden som vi ympade på första träffen av vår skogsträdgårdskurs. Till min stora glädje (och viss förvåning, eftersom jag inte känner mig så säker på att ympa) har det gått väldigt bra. De flesta träd är på gång och flera ser ut som de kommer att slå ut snart. För två år sedan hade jag noll ympkvistar som tog sig av ett tiotal jag hade ympat, så det är en stor förbättring.

De flesta ympade träden har tagit sig mycket bra. Här sorten Farmors juläpple som är en senhöst- eller vintersort.
De flesta ympade träden har tagit sig mycket bra. Här sorten Farmors juläpple som är en senhöst- eller vintersort.

Framgången denna gång lär bero på en bra teknikgenomgång av ympexperten Bosse Blomqvist, rätt material och inte minst en bra efterbehandling, som jag tidigare säkert har slarvat med. De små träden stod tills nyligen i baljor fyllda med lite vatten i ett ganska luftigt uthus och har därmed inte utsatts för någon frost, samtidigt som de heller inte har stått för varmt. Jag har även knipsat bort alla skott från grundstammen, så att trädet lägger all energi på ympkvisten istället. Nu gäller det att fortsätta vattna träden över sommaren, binda upp dem och vinterförvara dem på ett bra sätt, så att de kan planteras ut nästa år.

Den här ympkvisten av sorten Aroma har kommit riktigt långt.
Den här ympkvisten av sorten Aroma har kommit riktigt långt.

 

Tagged with:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.