Årets första växtleverans

Ett säkert vårtecken brukar vara de första leveranserna av växter till skogsträdgården. Först ut i år är fyra paket från den tyska plantskolan ”Erzgebirgische Wildobstzucht Jörg Müller” (www.wildobstschnecke.de), som har ett spännande sortiment av främst vedartade fleråriga ätbara växter.

Årets första växtleverans från Tyskland väntar på att packas ur.
Årets första växtleverans från Tyskland väntar på att packas ur.

Tabellen nedan visar de nytillskott till växtsamlingen i skogsträdgården som kom med beställningen. Utöver de åtta hasselsorterna vi redan provodlar under våra odlingsförhållanden har det tillkommit fyra nya sorter: Purpurea, en sort med lila blad, Eckige Barceloner en storfruktig sort som jag inte vet någonting om, Rote Lambert, en sort med gröna blad och röda höljen kring nötterna samt Nottinghams Frühe, en härdig, men inte särskilt rikbärande sort.

Botaniskt namnSvenskt namnSort
Amelanchier alnifoliaHäggmispelMartin
Aronia melanocarpaAroniaViking
Corylus avellanaHasselPurpurea
Corylus avellana x maximaHasselEckige Barceloner
Rote Lambert
Nottinghams Frühe
Elaeagnus umbellataKoreansk silverbuskeTurdus
Gaultheria shallonVaktelbär
Mespilus germanicaMispel
Ribes nigrumSvarta vinbärTitania
Ribes rubrumRöda vinbärJunifer
Ribes uva-crispaKrusbärRexrot
Rubus parviflorusNutkahallon
Shepherdia argenteaBisonbär
Sorbus "Dodong"Ullungrönn
Sorbus aucupariaRönnEdulis
Sorbus x arnoldianaTrädgårdsrönnGolden Wonder
Vaccinium vitis-idaeaLingonErntetraum

Ett annat spännande nytillskott är koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellata) som är en kvävefixerande buske som producerar välsmakande surkörsbärslikande bär. Bisonbär (Shepherdia argentea) tillhör samma släkte som silverbusken och är extremt härdig. Bären är ätliga, men meningarna går isär om hur goda de är. Om ett par år får vi veta!

Bisonbär (Sheperdia argentea) är en kvävefixerande buske med ätliga bär.
Bisonbär (Sheperdia argentea) är en kvävefixerande buske med ätliga bär.

Även de tre sötrönnarna kommer det att vara spännande att följa. Till skillnad från den i Sverige vanligt förekommande rönnen är dessa träds bär inte bara ätbara utan till och med njutbara och saknar beskan som kännetecknar deras vilda släktingar. Jag smakade på sötrönn i Danmark i fjol och blev väldigt positivt överraskad. Att plantera mispel (Mespilus germanica) i odlingszon 4 är mer av en chansning, men den kommer att få en bra växtplats och då kanske det går att få frukt så småningom. I databasen Plants for A Future beskrivs fruktens smak som ”absolutely delicious” och lik en tropisk frukt, men jag kan inte påstå att jag känt samma förtjusning när jag smakade på frukten för första gången i fjol.

Mispel (Mespilus germanica) är egentligen inte härdig i odlingszon 4 och har redan slagit ut och ser ut att snart vilja blomma.
Mispel (Mespilus germanica) är egentligen inte härdig i odlingszon 4 och har redan slagit ut och ser ut att snart vilja blomma.

Ytterliggare en riktigt spännande växt i denna leverans är vaktelbär (Gaultheria shallon) som är en vintergrön buske som är släkt med blåbär. Plantan sprider sig snabbt och hjälper till att hålla ogräs borta genom sitt täta rotsystem och genom att den skuggar marken ordentligt. Den bildar lätt små buskage, men kan hållas under kontroll genom klippning eller beskärning och blir därför sällan invasiv. Bären har en god, blåbärsliknande smak.

Vaktelbär (Gaultheria shallon) är en släkting till blåbär med stor potential.
Vaktelbär (Gaultheria shallon) är en släkting till blåbär med stor potential.

 

5 thoughts on “Årets första växtleverans”

 • Hej!
  Är jätte nyfiken på hur du gick tillväga i din beställning, har letat en tid efter salal buske (Gaultheria shallon ) men inte hittat så jätte glad för tyska sidan du länkat i inlägget! Problemet är bara att jag fattar inte ett skvatt tyska…. Du vet ingen annanstans ifrån man kan få tag på dessa buskar?
  MvH Daniela

 • Hej!
  Superkul att ni provar många nya saker. Hur har det gått med er Mispel och Silverbuske?
  Har ni vågat er på Mullbär?

  • Hej!
   Mispelbusken har blommat fint och har nu elva frukter på gång. De är små, men ser ut att kunna hinna mogna trots allt. Silverbuskarna av sorten ‘Turdus’ är full av bär, medan de andra sorterna inte blommade i år. Bären på Turdus borde mogna i slutet av september.
   I Mångfaldsträdgården i Stjärnsund, ett par km härifrån planterades i fjol ett mullbärsträd av sorten Mulle som faktiskt gav frukt i år. Vi planterade både vita mullbär och tatariska mullbär (Morus alba var. tatariska) på Puttmyra i år, ännu ett spännande experiment.
   /Philipp

 • Häftigt att dom har fått frukt. Jag har på prov planterat Mulle och tartariska mullbär i Orsa i sommar.
  Jag tänkte testa Silverbuske nästa år och ev även Mispel. Hur har du planterat Mispel och Mullbär?

  / Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.