Nötodlarens handbok – förbeställ den nu!

Uppdatering 18 maj 2022: Nu finns boken i handeln och kan beställas från bland annat Adlibris och Bokus.

Snart går den i tryck! Årets kanske mest efterlängtade trädgårdsbok – Nötodlarens handbok av Philipp Weiss.

Vem drömmer inte om att skörda nötter från den egna trädgården och kunna njuta av fett- och proteinrik föda från den egna täppan? Nötodlarens handbok visar att det är fullt möjligt att odla nötter nästan överallt i Norden, oavsett vilken odlingszon du befinner dig i. Boken tar upp närmare 50 olika arter av nötträd och hundratals namnsorter som är odlingsvärda i nordligt klimat. De utförliga odlings- och skötselråden innehåller allt du behöver för att lyckas med dina plantor och förökningskapitlet ger tips på hur du kan få fler nötträd utan att bli ruinerad.

Ta dig en förhandstitt på boken här:

Nötodlarens handbok ger en bakgrund till hur varje typ av nöt har använts genom tiderna och hur du på bästa sätt skördar, förvarar och knäcker nötterna. Bokens omfattande receptdel bjuder på många idéer om hur nötterna kan användas i kosten. Flera rätter har gammalt ursprung och förtjänar att återupptäckas, där hickorymjölk, valnötsmiso, ginkgokräm, inlagda gröna valnötter, ekollontofu och tallnötsgröt bara är några få exempel. Till och med du som är nötallergiker kan hitta tips på hur du kanske ändå kan njuta av några nötter.

Philipp Weiss, författaren till Skogsträdgården: odla ätbart överallt (Årets Trädgårdsbok 2018) och Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut (2016) är bosatt i Stjärnsund i södra Dalarna där han med sin familj på fyra olika platser odlar bär, frukt och nötter. Han undervisar och föreläser regelbundet i hela Norden om skogsträdgårdar, fleråriga nyttoväxter och nötodling. I Nötodlarens handbok bjuder han generöst på sina kunskaper som bygger på egna odlingserfarenheter, otaliga studiebesök till nötodlare i hela norra Europa och inte minst omfattande litteraturstudier. Bokens tydliga källförteckning med över 700 referenser bjuder dig som läsare till att fördjupa dig ytterligare i nötodlingens spännande värld.

Du kan beställa boken från bland annat Adlibris och Bokus.

Författare: Philipp Weiss
Formgivare: Daniel Larsson
Illustratör: Helena Moreau
Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård HB
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2022-05-18
ISBN: 978-91-639-3251-9

17 thoughts on “Nötodlarens handbok – förbeställ den nu!”

 • Hej Philipp!
  Årets bok kommer tidigt i år. Ser mycket fram emot nötodlingsboken!
  Visst går det att odla goda och nyttiga nötter i Sverige!
  Göran

 • Få inköp känns så självklart som detta, så la en beställning direkt! Har era andra två böcker och längtat efter denna bok sedan jag hörde dig Philipp i Trädgårdstrollets pod. Har vildhassel på tomten idag, men vill ha namnsorter samt andra typer av nötträd. Då känns denna som rätt förberedelse.

 • Bok beställd!
  Eftersom jag inte anlade nån skogsträdgård för 20 år sen så håller jag på nu och jag har några frösådda bebisar av Juglans spp som ska ner i jord med rotburar till våren!
  Ser fram emot att få mer kunskap om hur jag kan välja och sköta namnsorter av olika nötträd. 🙂

   • Jag skrev nog lite otydligt! Sorry!

    Jag läste någonstans att bästa tillfället att anlägga en skogsträdgård var för 20 år sen och att de näst bästa tillfället är nu. Och jag håller på att anlägga den nu.

    Men en del av min tomt som vart orörd i ungefär 20 år och som består av en kringväxt ängsmark så strukturen finns där redan!
    Mvh
    /KAtarina

 • Otroligt bra bok full med pragmatiska råd, praktiska instruktioner och väl underbyggda tankar kring nötodling i olika förhållanden. Stor behållning finner jag i recept och matlagningsdelarna av denna unika och mysiga bok. Livsnödvändig för alla som läst Skogsträdgården.
  Läs den och låt er inspireras!

 • Hej!

  Fantastiskt bra bok! Tack! Köpte ett hjärtvalnötsträd i går.

  En fråga, jag har bl a en ganska stor grå valnöt och söker en nötknäckare till de stenhårda nötterna. I din bok rekommenderar du en japansk nöttång. Har letat på nätet över en timme nu och hittar ingen. Du skriver ett man måste importera den från Japan. Har du något tips på någon försäljare?

  Göran

  • Hej Göran,
   Vad roligt att du tycker om boken! Just för grå valnöt fungerar inte nöttången så jättebra, den är för skrovlig och det är svårt att få grepp. Men om nöten är hyfsat slät går det bra med nöttången. Jag vet inte om de skickar till Europa fortfarande, men jag köpte min nöttång från den här sidan: https://item.rakuten.co.jp/yminfo/10026719/.
   Bästa hälsningar,
   Philipp

 • Läste om att du odlade ett Pekannötsträd ifrån Hickory i ett gammalt blogginlägg. Har du kvar trädet eller hur ser de ut idag? Har ni fått någon avkastning på det?

  • De hickoryträden som har överlevet är hybrider mellan pekanhickory (=pekan, Carya illinoinensis) och andra hickoryarter samt några skidhickoryträd (Carya ovata). De har inte växt särskilt fort och det är långt kvar till första fruktsättningen. Ren pekanhickory har inte klarat sig mer än en vinter här.

 • Tack för en härlig bok! Inspirerad har jag satt en hjärtvalnöt. Men hittar tvetydig information angående pollinering. Funkar det med pollinering av äkta valnöt? Det finns det gott om här i sydöstra Skåne. Eller är det som jag läste någonstans att då blir skörden blygsam, och att det krävs minst två hjärtvalnöt?

  • Äkta valnöt kan pollinera alla andra valnötter, förutsatt att dess hanblommor blommar samtidigt som honblommorna på trädet som ska pollineras. Sen är avståndet också något att ha i åtanke förstås, mer än säg 100 m borde det helst inte vara mellan träden för bra pollinering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.