Inspirera fler att börja skogsträdgårdsodla med en skylt! – gör egen, ladda ner eller beställ här

Visst vore det härligt om många fler skapade ätbara paradis i sina trädgårdar med nötter, frukt, bär, blommor och ätbara bladgrönsaker? Kanske kan uppsättning av skyltar vid våra mer eller mindre vilda skogsträdgårdar göra skillnad…

Det finns otaliga exempel på hur vi människor inspireras och påverkas av det som våra vänner och grannar gör. När något hushåll i grannskapet sätter upp en solpanel exempelvis så leder det ofta till att flera grannar gör likadant. Det är ju ofta så det börjar. Några tidiga entusiaster gör verklighet av ny forskning och nya idéer. Sedan hakar andra på och till slut är det så många som gör det, att det blir socialt accepterat och ännu fler vågar gå i samma riktning. Vilda trädgårdar och skogsträdgårdar kan lätt missuppfattas som misskötta av grannar som är fostrade i att kortklippta gräsmattor och välansade häckar är det socialt accepterade sättet att ta hand om en trädgård. 

”Därför vill vi uppmuntra skogsträdgårdsodlare att sätta upp en skylt som kortfattat
förklarar varför skogsträdgårdar är bra och för att väcka nyfikenhet
hos förbipasserande att vilja veta mer!”

Vi tror att uppsättning av en skylt på en väl synlig plats intill sin skogsträdgård, kan bidra till att acceptansen och intresset för skogsträdgårdar ökar. Det vore kul att testa i alla fall! 

Ladda ner eller beställ en skylt!

För den som tycker att detta verkar kul, men som inte vill eller har tid att göra sin alldeles egen skylt, erbjuder vi två alternativ…

Så här kommer metallskylten se ut, fast med rundade kanter & hål för uppsättning!

1. Ladda ner skylt för egen utskrift. Antingen kan du ladda ner den här filen utan kostnad, skriva ut, plasta in och sätta upp den vid din skogsträdgård.

2. Beställ beständig skylt i metall. En annan möjlighet är att beställa en beständig skylt i metall (A4 storlek) med stansade hål för enkel uppsättning genom att fylla i detta formulär och swisha 326 kr (281 kr för skylt och 45 kr för porto) till Annevi Sjöberg på 0733622509. Skriv “skogsträdgårdsskylt” i meddelandet. Vi skickar skylten till dig inom 2 veckor.

Hoppas att ni vill vara med och sprida skogsträdgårdskonceptet tillsammans!

 

Vi som skapat dessa skyltar är: Annevi Sjöberg (idé, koncept & text), Carlo Iacovino (layout), Philipp Weiss (illustrationer) & Annelie Hilmerby (koncept & feedback!)  

13 thoughts on “Inspirera fler att börja skogsträdgårdsodla med en skylt! – gör egen, ladda ner eller beställ här”

 • Skriv gärna funderingar eller kommentarer kopplade till skogsträdgårdsskylten här!

  • jättebra idé
   här i Bottnabygden i Bohuslän är en grupp bildad att odla o skapa en skogsträdgård med en plats för fester för bygdens invånare som alla kan vara delaktiga
   o jag har ehtt projekt för blomstrande mångfald med en stig genom bondens landskap med ätbara bryn o slåtteräng
   stor inspiration från stora skogsträdgårdsboken o besök i Puttmyra med agroforestföreningen

 • Trevligt förslag! Hur laddar jag ner den? Vore bra om den går att komplettera med exempelvis hänvisning till webbsida för mer info, om den görs redigerbar? Kommer nog sätta upp en skylt om några år när mina planteringar börjar bära ordentligt.

  • Jag hade visst glömt lägga in länk till nedladdning men nu finns den där! Skicka ett mail till mig om du vill ha eps format eller liknande så att du kan öppna den i photoshop och redigera. Kul att du vill sätta upp skylt!

 • Bra idé och fin skylt! Funderar på när man kan säga att man har en skogsträdgård? Vi odlar ettåriga grönsaker tillsammans med täckodlingsmetod. Ska plantera två hjärtvalnötsträd och har satt en fjärilsbuddleja. Kommer plantera ett antal perenner blommor.

  • Hej Barbro
   På skylten står det att det ”växer fram” så det behöver ju inte vara en uppväxt skogsträdgård men ätbart i flera skikt på något sätt behövs för att det ska kallas för en skogsträdgård enligt mig….

   • Bra, det låter klokt att ha ätbart i flera skikt som en tumregel för att kallas skogsträdgård.

 • vilken fin skylt ! laddade ner den och har bett en god vän som jobbar på tryckeri att skriva ut den åt mig =)
  Den kommer att pryda min påbörjade skogsträdgård ! / Emma på Myrhagens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.