Sommarsticklingar – en uppföljning

I början av juli skrev jag ett inlägg om sommarsticklingarna som jag tog då. Då skrev jag att det tar mellan fyra och tolv veckor för sticklingarna att rota sig, så nu ungefär sex veckor senare är det dags för en liten uppföljning. Så här ser sticklingarna ut idag:

Många vissnade sticklingar blev det tyvärr, men jag gjorde en massa misstag också.
Många vissnade sticklingar blev det tyvärr, men jag gjorde en massa misstag också.

Det som gick bra var gojibären, kärleksört, aronia, staketdruva och fläder. Några av vinbärssläktingarna har tagit sig, men många har vissnat ner. Bara några få kiwisticklingar har tagit sig. Helt åt skogen gick det för havtorn och blåbärstry. Jag hade förväntat mig betydligt bättre resultat, men inser nu att jag gjorde en del misstag:

  1. Kuvösen som jag ställde växterna i blev utsatt för för mycket sol. Den stod i halvskugga större delen av dagen, men den starka eftermiddagssolen lyste rakt på den, vilket ledde till överhettning under ett par timmar varje dag. Detta tänkte jag inte på när placerade kuvösen. Nästa år kommer den att stå helt i skuggan på nordsidan av huset.
  2. Värmeslingan i kuvösen var inte inkopplad. Väldigt smart av mig att förbereda ett avancerat system och sen glömma bort att koppla in värmeslingan. Detta innebar att temperaturen var långt ifrån de önskade 18-24°C under stora delar av dagen. Tillsammans med den varma eftermiddagssolen innebar detta ett stort stressmoment för sticklingarna.
  3. Jag ställde ut sticklingarna för tidigt. Det varma sommarvädret är inte det bästa för sticklingarna och jag borde förmodligen ha väntat någon vecka till med att utsätta dem för väder och vind. De står i full skugga hela dagen, men deras klena rotsystem klarar inte av att kompensera för de varma vindarnas torkande effekt. Framförallt vinbärssticklingarna har drabbats av detta och mer än hälften har dött sedan jag flyttade de ut ur kuvösen.
Så här fint och grönt såg det ut några dagar efter att jag satte ner sticklingarna i kuvösen.
Så här fint och grönt såg det ut några dagar efter att jag satte ner sticklingarna i kuvösen.

Sammanfattningsvis är det alltså oerhört viktigt med att försöka uppnå en så jämn temperatur som möjligt (mellan 18 och 24°C) samtidigt som luftfuktigheten hålls högt. Direkt solljus bör undvikas till sticklingarna har tagit sig helt. Har man inte möjlighet att skapa dessa förhållanden är vintersticklingar eller avläggare (mer om dessa i ett kommande inlägg) det bättre alternativet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.