Tall-lycka

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om nöttallar där jag skrev om arterna cembratall (Pinus cembra) och koreatall (Pinus koraiensis) som mest lovande för vårt klimat. En utmaning som jag då skrev om var att dessa tallar gärna tar 30 år på sig innan de ger frukt för första gången. Ett tips jag fick var att den superhärdiga dvärgtallen (Pinus pumila), som växer vilt i Sibirien och vars kottar används flitigt där, skulle kunna ge frukt lite snabbare. När jag började leta lite mer hittade jag ytterligare några spännande frötallar och kunde förstås inte hålla mig från att beställa hem dem. De fanns rätt många plantskolor som hade ett ganska brett sortiment och jag beställde från Floraparadies i Tyskland (som nu finns med på min lista över intressanta plantskolor).

Vanlig koreatall (Pinus koraiensis) tar lätt 30 år på sig innan den ger frukt för första gången.
Vanlig koreatall (Pinus koraiensis) tar lätt 30 år på sig innan den ger frukt för första gången.

Den redan omnämnda dvärgtallen (Pinus pumila) ska enligt vissa uppgifter kunna ge frukt redan efter 5-10 år. Den är verkligen liten och blir efter 10 år bara 80 cm hög och en meter bred. Den är säkert en bra växt för lite utsatta, soliga lägen som ska förbli soliga länge, det gäller alltså att tänka på hur dess växtplats kommer att kunna se ut i framtiden. Det finns otaliga namnsorter av dvärgtallen som har olika växtsätt eller färg på barren och tyvärr har jag inte kunnat hitta någon som var framtagen för tidig fruktsättning.

Dvärgtall (Pinus pumila) är en extremt svagväxande tall som sägs ge frukt efter kanske fem år.
Dvärgtall (Pinus pumila) är en extremt svagväxande tall som sägs ge frukt efter kanske fem år.

Sen har någon gjort sig mödan att korsa dvärgtallen med cembratallen och fått fram en hybrid som heter Pinus cembra x pumila. Den är lika svagväxande som dvärgtallen, men sätter frukt tidigare. En av plantorna som jag fick med posten för en månad sen hade redan utvecklade kottar.

Denna hybrid mellan cembratall och dvärgtall (Pinus cembra x pumila) har redan kottar på gång!
Denna hybrid mellan cembratall och dvärgtall (Pinus cembra x pumila) har redan kottar på gång!

När jag gjorde mina efterforskningar upptäckte jag att det även finns namnsorter av koreatallen (Pinus koraiensis). Sorten ’Glauca’ som har blå barr uppges sätta frukt tidigare än ursprungsarten, men tyvärr kunde jag inte hitta några uppgifter om hur mycket tidigare. Koreatallen växer också väldigt långsam, efter 10 år kommer den inte vara högre än 2-3 meter och bara en meter bred. Fullväxt blir den 25-30 meter hög och får en krondiameter på 4-6 meter. Koreatallen kan bli 600 år gammal. I skogsträdgårdssammanhang tillhör den därmed de mer utmanande växterna vad gäller placering, eftersom den tar ingen plats alls under många år, men väldigt mycket plats om några generationer. Det kanske är en utmaning som mina barnbarns barnbarn får brottas med…

Denna korratall med blå barr (Pinus koraiensis 'Glauca') ska ge frukt något tidigare än vanlig koreatall.
Denna koreatall med blå barr (Pinus koraiensis ’Glauca’) ska ge frukt något tidigare än vanlig koreatall.

Tack till alla som kom med tips och kommentarer om nöttallarna!

3 thoughts on “Tall-lycka”

 • Vad kul att du testar pumila, är själv sugen på att skaffa den. Vore kul att höra framöver hur kottarna blir!
  Läste på någon amerikansk hemsida att om man inokulerar tallplantorna med något mycelium skall dom ge kottar mycket tidigare, efter 5-10 år. Har du hört något liknande?
  Det finns för övrigt en pinus peuce, makedonisk tall, som lär vara mer sjukdomresistent än sibirisk och koreansk tall, och den ger också ätliga frön.

 • Hej
  Jag skulle vilja få tag i sibirisk tall men det verkar vara svårt, jag har tittat på floraparadises men där hittar jag inget. Vet du vart man kan köpa plantor?
  Med vänlig hälsning Olof

  • Hej!
   Ja, jag undrar detsamma. Floraparadies har bantat ner sitt sortiment ordentligt sen jag köpte plantor där för 2 år sen tyvärr. Hör gärna av dig om du hittar en källa!
   /Philipp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.