Agroforestryträffen i Stjärnsund

I helgen genomfördes Agroforestryträffen i Stjärnsund med ett 70-tal deltagare från hela Sverige, Danmark och Finland. Syftet med helgen var att knyta starkare band mellan alla som är intresserade av agroforestry, byta erfarenheter och inspirera varandra. Agroforestry är ett samlingsnamn för olika odlingstekniker där vedartade växter, alltså träd och buskar, blir en del av våra matproduktionssystem. Det kan handla om att plantera träd för virkesproduktion i en beteshage eller att odla ettåriga grödor mellan rader av träd, som kan ha ätliga delar eller inte. Även skogsträdgårdar ingår under begreppet agroforestry. Min kollega Annevi Sjöberg har skrivit en jättebra sammanställning av olika Agroforestry-tekniker som kan hittas här och även Joel Holmdahls presentation under träffen beskriver begreppet mycket väl. En intervju med mig och en av deltagarna på träffen kan man lyssna på här.

Ett 70-tal deltagare från Sverige, Finland och Danmark var med på Agroforestryträffen i Stjärnsund
Ett 70-tal deltagare från Sverige, Finland och Danmark var med på Agroforestryträffen i Stjärnsund

Träffen byggde till stor del på deltagarnas egna erfarenheter och intressen och därför fanns det gott om tid för konstruktiva diskussioner i schemat. Föredragen på lördag eftermiddag visade att det finns stor potential för att göra vår matproduktion mer hållbar, både genom att använda outnyttjade ytor i städerna och genom att använda agroforestry-tekniker i större skala, vilket ekobonden Kjell Sjelin från Uppsalatrakten berättade om. Till skillnad från de allra flesta matproduktionsteknikerna har de tekniker som faller under begreppet agroforestry en förmåga att fånga in och lagra koldioxid i jorden i form av organiskt material. Agroforestry är alltså en klimatåtgärd och jordförbättring på samma gång.

Träffen byggde till stor del på deltagarnas egna erfarenheter och mycket tid för bra diskussioner fanns.
Träffen byggde till stor del på deltagarnas egna erfarenheter och mycket tid för bra diskussioner fanns.

Söndagens föredrag med forskaren och prisbelönta författaren Håkan Wallander och markvetaren Mats Olsson visade återigen att en levande jord är en grundförutsättning för att vi ska lyckas skapa hållbara odlingssystem. En lärdom för Puttmyra skogsträdgård var att vi behöver kolla närmare på berggrunden, för att få reda på vilka mineraler som kan finnas bundna i berget. Genom vittring kan dessa tillgängliggöras till växterna och återigen spelar svamparna en mycket viktig roll i denna process. De kan med olika metoder påskynda vittringsprocessen och på så vis hjälpa till med att förse våra odlingar med de mineraler som växterna behöver för att kunna producera högvärdiga skördar. Mer om detta ämne kommer snart på den här bloggen!

Martin Gustafsson visar den blivande Mångfaldsträdgården i Stjärnsund - En skogsträdgård som kommer att bjuda in en mångfald av djur, insekter och inte minst människor.
Martin Gustafsson visar den blivande Mångfaldsträdgården i Stjärnsund – En skogsträdgård som kommer att bjuda in en mångfald av djur, insekter och inte minst människor.

Kontentan av båda föredragen om den levande var att vi måste störa jorden så lite som möjligt och tillföra så mycket organiskt material som vi bara kan för att skapa förutsättningarna för en rik svampflora. Det vi ser ovan marken i form av olika nyttoväxter är bara ett resultat av det som händer under jordytan.

Jag har aldrig träffat så många människor med erfarenhet av skogsträdgårdsodling på samma gång och under ett av diskussionspassen pratade vi om de största misstagen vi har gjort i anläggandet av våra skogsträdgårdar. En sammanfattning av diskussionen kommer att läggas upp på Permakultur Stjärnsunds hemsida snart och jag kommer att gå in på ämnet närmare i ett kommande inlägg.

Resan genom Agroforestry-världen har precis börjat. Kanske kommer nästa träff att ske i Göteborg?
Resan genom Agroforestry-världen har precis börjat. Kanske kommer nästa träff att ske i Göteborg?

Om allt vill sig väl kommer nästa Agroforestry-träff äga rum i Göteborg och jag ser redan fram emot nya inspirerande föredrag och möten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.