Det är en stor ära för oss att vår bok ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” blev nominerad till Årets Trädgårdsbok. Själva utmärkelsen gick dock idag vid Bokmässans öppnande till en annan publikation, som förtjänar det mer än väl. När jag såg att mastodontverket ”Träd i urbana landskap” med tillhörande ”Stadsträdslexikon” av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt fanns med på nomineringslistan kände jag att det inte kunde bli någon annan som koras till vinnaren.
Båda böckerna har varit min sommarläsning och trots att böckerna handlar om stadsträd är de en guldgruva för den skogsträdgårdsintresserade. Böckerna fyller många kunskapsluckor som vi har haft och är nog det största som har hänt i skogsträdgårdssvängarna sedan Martin Crawford skrev sin bok ”Creating a Forest Garden” år 2010. Det som är mest värdefullt med böckerna är att de är skrivna ur ett svenskt perspektiv, något som i stort sett saknas i den idag tillgängliga skogsträdgårdslitteraturen.
Första boken omfattar åtta uttömmande kapitel som handlar både om träd och hur de fungerar samt staden som växtplats. Mest värdefull för mig har kapitlen ”Naturen som förebild” och ”Växthantering” varit. Även kapitlet ”Förstå jorden” är välskrivet och pedagogiskt upplagt för den som vill förstå bättre vad som händer under markytan och hur det påverkar växtligheten. I ”Naturen som förebild” förklaras begrepp som succession och olika strategier som träd har valt för att överleva i naturen på ett föredömligt sätt. Särskilt strategier kring etablering av träd och buskar i skogsträdgården har jag fått helt nya insikter om som jag kommer att dela med mig av på den här bloggen så småningom.
I kapitlet växthantering understryks än en gång hur viktigt det är att inte snåla med vattningen under de första åren och det ges en bra överblick över de olika plantkvalitéerna som kan hittas i plantskolor, samt vilka för och nackdelar som finns med exempelvis barrotade gentemot krukodlade träd.
I den andra boken, ”Stadsträdslexikon” beskrivs över 1000 olika träd som finns eller enligt författarna borde finnas i stadsmiljö. Trots att jag är generellt sett ganska ointresserad av växter som bara har estetiska värden (eftersom det finns så många som både är vackra och har ätliga delar) kan jag inte låta bli att ryckas med i de entusiastiska beskrivningarna av prydnadsträdens mycket ”vackra uttryck” som författarna flitigt framhäver. Det jag saknar i andra volymen är detaljerade tabeller där trädens samlade egenskaper sammanfattas. Nu måste jag bläddra fram till varje växt och läsa texten för att se om den är härdig eller inte och om det är en pionjär- eller sekundärart. Apropå härdighet läggs det också lite väl mycket fokus på träd som är härdiga i odlingszonerna I-II, men det är nog inget som man kan klandra författarna för med tanke på att de är verksamma vid Alnarp i södra Sverige.
Förutom att båda böckerna får poängavdrag för ganska slarvig redigering är en nackdel böckernas ganska höga pris, runt 450 kr per bok. Som tur är finns de att låna på 34 bibliotek runtom i Sverige. Ska du satsa på en av dem är det helt klart första boken som garanterat kommer att vända upp och ner på en hel del av det du trodde var sant inom skogsträdgårdsodling!