En bra tid för sommarsticklingar

Nu när minnet av den eländigt kalla och torra våren börjar blekna och växterna äntligen har satt fart är det en god tid att ta de första sommarsticklingarna. Jag skrev om detta ämne redan för ett par år sedan (där hittar du även en lista över vilka växter som lämpar sig för att ta sommarsticklingar ifrån), men har lärt mig en massa nytt sen dess som jag vill dela med mig av i det här inlägget. För det första är det tajmingen. De sommarsticklingar som faktiskt har störst benägenhet att rota sig är de som är helt örtartade, som alltså inte har börjat förveda sig. Samtidigt är det de örtartade sticklingar som också är som känsligast för uttorkning, så de behöver hanteras på rätt sätt för bästa framgång.

Material

Det här materialet behöver du för att ta sommarsticklingar:

  • Sekatör
  • Handsprit (för att sterilisera sekatören efter varje sats sticklingar)
  • Rent vatten i en liten hink
  • Hushållspapper
  • En plastpåse att lägga sticklingarna i
  • Vattentålig etiketter
  • Blyertspenna
Det behövs inte mycket utrustning för att lyckas med sommarsticklingarna. Det viktigaste är att de inte torkar ut innan du sätter ner dem och att du tydligt märker upp varje sats sticklingar med vilken växt det rör sig om.

Så här gör du steg för steg:

Rothormon

Börja med att göra egen rotningsvätska av med hjälp av en färsk kvist från sälg. Den hjälper sticklingarna att snabbare bilda nya rötter.

  1. Ta bort bladen från ett årsskott av någon salix (sälg, vide, pil) och klipp det i 1-2 cm stora bitar.
  2. Häll på 1 liter vatten (eller mer om du har många sticklingar) och låt stå i 24 timmar.
  3. Sila av kvistbitarna och ställ vätskan i kylen tills du ska använda den

Ta sticklingarna

Den bästa tiden att ta sticklingarna är en vindstilla, mulen morgon med hög luftfuktighet.

  1. Välj årsskott som är minst 5-12 cm långa och som ser friska och frodiga ut.
  2. Knipsa av dem där de är infästa i fjorlårsveden, dra av alla blad på nedre halvan av kvisten och nyp av toppskottet, vilket ska hjälpa kvisten att prioritera rottillväxt före skottillväxt.
  3. Skriv en namnlapp.
  4. Rulla in både namnlapp och sticklingarna i hushållspapper och doppa hela paketet i hinken med rent vatten.
  5. Lägg rullarna i en tätslutande plastpåse och förvara plastpåsen mörkt och svalt.

När du har tagit alla sticklingar för den här gången kan du slutföra processen. Börja med att hälla upp rotningsvätskan i lika många glas som du har sticklingar. Ställ sticklingarna ner i glasen (en sort per glas) och låt dem dra medan du förbereder rotningssubstratet.

Det är lätt att tillverka egen, helt ofarlig rotningsvätska av Salix.

Rotningssubstratet

Enligt den seriösa förökningslitteraturen som jag stött på på sistone ([1, 2]) är en blandning av ren, ganska finfördelad torv och sand (av den något grövre sorten) i förhållandet 50:50 det bästa substratet för att få sticklingar att rota sig. Även vermikulit, små lecakulor och perlit fungerar bra istället för sand och du kan även helt välja bort torven om du vill. I år har jag valt att testa ren perlit som substrat. Jag använder en liten kruka (ca 10 cm djup) per sticklingssort och sätter ner alla sticklingar i samma kruka.

I år använder jag ren perlit som rotningssubstrat. Det kan steriliseras och återanvändas många gånger.

Ljuset och fukten

En till sak som jag lärt mig sen sist, som också är ganska logiskt egentligen, är att sticklingarna inte behöver ljus för att rota sig. Tvärtom: Avdunstningen från sticklingarna bara ökar ju mer ljus de är utsatta för, både för att det kan bli överhettat och för att de då försöker fotosyntetisera mer, vilket är en vattenkrävande process. Eftersom de örtartade sticklingarna är så himla känsliga för uttorkning behöver de helt enkelt de bästa möjliga förutsättningarna rent klimatmässigt och det innebär:

  • Hög luftfuktighet
  • Helt stillastående luft
  • Lite ljus (1% av den normala ljusmängden räcker)
  • Konstant temperatur (21-24 grader)

Det enklaste sättet att åstadkomma detta är att trä en plastpåse över varje sticklingskruka och ställa krukorna i ett mörkt hörn inne i huset, där de får lite diffust ljus på sig, men aldrig utsätts för direkt solljus. Du kan med fördel ställa dem på en bakplåt och vattna underifrån med jämna mellanrum så att substratet du använder hålls fuktigt. Kom ihåg att lufta plantorna lite då och då, kanske ett par tre gånger per vecka, för att minska risken för mögelangrepp. Då kan du även att passa på att spruta in lite vatten för att återfukta bladen. Ta bort eventuellt angripna sticklingar direkt.

Det enklaste sättet att skapa rätt miljö för sticklingarna är att trä en plastpåse över varje kruka, som du sedan kan ställa på i ett mörkt hörn inomhus.

Tiden

Processen som nu börjar är först en läkeprocess, där sticklingen bildar så kallad kallusvävnad över alla sår. Sen börjar den bilda nya rötter som förhoppningsvis hinner växa till sig innan sticklingen har förbrukat sina krafter. Först när sticklingen har rotat sig är det dags att släppa in ljuset igen. Det tar från allt mellan en till sex veckor. Du kan lätt testa hur långt de har kommit genom att lätt dra sticklingen uppåt. Känner du motstånd är sticklingen på väg att rota sig. Nu är det läge att plantera sticklingen över i en vanlig kruka med vanlig plantjord. Tänk på att sticklingen är superkänslig i det här läget! I vårt klimat är det sällan möjligt att plantera ut plantan samma år, så alla sticklingsförökade plantor bör förvaras på lämpligt sätt under första vintern.

Tycker du att Skogsträdgårdsbloggen är bra? Hjälp mig att göra den ännu bättre genom att bidra med ett valfritt belopp!

 

Referenser

[1] Dirr, M. and C.W. Heuser, The reference manual of woody plant propagation : from seed to tissue culture : a practical working guide to the propagation of over 1100 species, varieties, and cultivars. Cary, NC: Varsity Press, 2006.

[2] American Horticultural Society, Plant propagation. New York: DK Publ., 1999.

 

2 thoughts on “En bra tid för sommarsticklingar”

  • Hur fungerar detta på äpple och plommon? Jag har inte lyckats särskilt väl i alla fall. Nu kan man visserligen ympa men jag har fått för mig att jag föredrar rotäkta träd.

    • Jag har provat det en gång helt utan framgång, en jag tror vintersticklingar kan fungera rätt bra, åtminstone på äpplen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.