För ett litet tag sedan skev jag ett inlägg om ympning inomhus, även kallad bänkympning, den härliga aktiviteten som för mig markerar brytpunkten mellan vinter och vår. Minst lika roligt är det att ympa på friland på befintliga träd. Denna form av ympning kallas ibland för försommarympning eller också koympning, eftersom man kan fästa ympriset så pass högt på grundstammen att det hamnar utom räckhåll för hungriga kossor.

Att ympa på friland är inte alls lika väl undersökt och dokumenterat som bänkympning, antagligen för att tekniken inte har någon vidare kommersiell betydelse idag. I många avseenden liknar den dock bänkympning och här vill jag beskriva både tillvägagångssättet och lite finesser med ympning på friland.
Tiden
Utifrån den information jag kunnat hitta går det att ympa från att knopparna på grundstammen börjar svälla och ända fram till midsommar. Utmaningen för mig har varit att hålla ympriset i vila, så att det ligger rent utvecklingsmässigt en vecka eller två efter grundstammen. Jag kommer att skriva mer om hantering av ympris framöver, men nyckeln verkar vara att ta ympriset i januari eller februari och att förvara det vid konstant 0-4°C. Börjar ympriset ändå visa tecken på att vilja komma igång är det hög tid att börja ympa. Rent sammanläkningsmässigt borde det gälla samma som för bänkymping, det vill säga att det optimala är om dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 10 och 15°C under de första två veckorna efter du ympat. Nu går det förstås inte att förutspå temperaturen under så lång tid i förväg, vilket även innebär att ympning på friland inte är lika säkert som bänkympning.
Grundstammen
Till skillnad från bänkympning är grundstammen vid frilandsympning fast förankrad i marken. Ofta kan det röra sig om etablerade träd som man vill ympa om ganska högt upp i kronan för att få en godare sort, fler sorter på samma träd (ett så kallat familjeträd) eller bättre fruktsättning om det saknas en pollengivare till ursprungssorten. Det kan också vara självsådda träd som inte ger någon bra frukt som ska förädlas. Vi själva har för att spara lite tid planterat många vanliga äppelgrundstammar i rader i våra odlingar med målet att ympa in goda sorter på dem när grundstammarna har växt till sig så pass bra att de är fredade från sork och andra skadegörare. En odlare i Finland som vi besökte 2017 hade ympat in ett tiotal sorter på samma äppelträd för att använda det som källa för framtida ympris. Ett annat sätt att tänka kring ympning på friland är att använda etablerade rönnar som i alla fall här kommer upp lite överallt för att odla sådant som är lite godare. Rönn är ett trädslag som är inhemskt och som därför fungerar bra ihop med det lokala mikrolivet i jorden. Då kan det vara möjligt att odla rätt exotiska frukter som shipova eller olika rönnhybrider mitt i skogen, bara det finns tillräckligt med ljus. Slutligen kan en ympkvist som sätts på ett riktigt träd dra nytta av dess resurser och på så sätt ge frukt lite snabbare än om den ympas på en vanlig liten grundstam. Möjligheterna för denna metod är med andra ord närmast obegränsade!

Snitten
Grenen på grundstammen som du ympar in på bör inte vara tjockare än 5 cm för att få den bästa sammanläkningen. Jag har ympat på vattskott på äppelträd och de har sällan varit tjockare än 2 cm. Det snittet jag använt mig mest av är klyvympen som jag beskrev i förra inlägget.


Om grenen du ympar in på är mycket grov (runt 5 cm i diameter) och ympkvisten klen kan den sistnämnde dock klämmas sönder vid klyvympning. Då kan det vara bättre att använda ett snitt som kallas för barkymp. Då gör du ett vertikalt snitt från kanten av snittytan och neråt. Det är viktigt att inte skada kambiet. Ympkvisten beskärs på det sättet som visas i illustrationen, toppen doppas i ympvax och kvisten skjuts sedan in i öppningen. Därefter sätter du fast den med en stabil tråd eller om grundstamen är klen kan det räcka att fästa ympkvisten med bara ymptejp.

Efter ympningen är det bara att vänta och hoppas på att väder och vind är gynnsamma. Just i år har det nästan varit för varmt för optimal sammanläkning, men än är det lite för tidigt för att kunna säga hur utfallet kommer att bli.

Spännande! Finns det några begränsningar vad gäller artsammanlänkningar, eller vilka inhemska träd som fungerar väl som underlag? Jag har massor av rönn, asp, sälg och al på tomten som jag hade tänkt gräva bort, men att ympa in mer exotiska sorter är ju en mycket bättre idé.
Hej! Generellt kan man säga att det går bra att ympa växter inom samma släkte på varandra, alltså till exempel äpple (Malus domestica) på vildapel (Malus sylvestris). Sen finns det förstås en del undantag, där till och med äpple på äpple inte fungerar på grund av inkompatibilitet mellan vissa individer. Det går även att ympa inom samma familj för en del växter som är ganska nära släkt med varandra, som att ympa äpple på rönn eller päron på kvitten. Alla tillhör olika släkten, men samma familj (Rosväxterna). Just asp, sälg och al är ganska ointressanta ur ympningssynvinkel, men rönn är väldigt bra. Om du har vår nya bok kan du kolla på s. 424 och följande där vi har sammanställt vad som kan ympas på vad bland de ätbara grödorna.
Jag vill göra det med vårt körsbärsträd, ympa in biggaråer, vad tror du om det?
Testa det! 🙂
Tack för att du delar din erfarenhet. Jag ser fram att gympa i år! ; )
hur gick det?
Går det att ympa körsbär och plommon på hägg?
Vi har testat det upprepade gånger och körsbär tar sig dåligt. Plommon kan ta sig fint, men efter 2-3 säsonger verkar det uppstå en inkompatibilitet som gör att ymparna dör.
Hej!
Vi verkar ha fått långsamt växande aroniabuskar i en del av trädgården. Går det att ympa på en snabbväxande variant på de som växer långsamt?
Intressant fråga, det borde absolut gå! Testa ärna också att gödsla och vattna regelbundet, kanske det går att få fart på plantorna då.
Går det att ympa en flädergren på samma stam jag tog den ifrån? Råkade såga av den enda fina grenen på en ganska trist ranglig fläder och vill åtgärda det nu. Grenen är färsk, går det på nåt sätt att sätta tillbaka den eller är det kört?
Jag har ett älsklingsträd som precis idag knäckts efter en storm, jag blir så ledsen att tänka att aldrig äta de gamla äpplena igen. Vad kan jag göra så här sent i säsongen för att föra frukten vidare, är det försent för ympning eller ockulering (var det så det hette)?
Vad sorgligt! Troligtvis är det för sent, men det skulle ändå vara värt att testa att direktympa från det knäckta trädet till ett annat träd. Okulering kan också fungera om du har tur. Håller tummarna!
Okulering av stenfrukter verkar mer tillförlitligt än ympning på friland som jag förstår. Ett dilemma är dock att få tag på växtmaterial under växtsäsongen. Ympris går att köpa nu under februari/mars men bör väl förutom ympning möjligen endast kunna användas till vinterokulering inomhus i en mer skyddad miljö? Går det att förvara ymprisen köpta nu till den rekommenderade okuleringsperioden på friland i sommar (Juli/Augusti) och använda dem till okulering eller blir chanserna trots allt bättre om jag ympar dem nu under våren? Tänker jag för svårt här?