Hasselblommor

Just nu blommar hasselbuskarna för fullt här i Dalarna och har faktiskt gjort det ett tag. Många känner säkert igen hanblommorna, men hur ser honblommorna ut egentligen?

Hasselbuskens hanblomma känner de flesta säkert igen - men hur ser egentligen honblomman ut?
Hasselbuskens hanblomma känner de flesta säkert igen – men hur ser egentligen honblomman ut?

Honblomman ser ut ungefär som en vanlig knopp, skillnaden är att det sitter en väldigt liten blomma på spetsen av knoppen. Den kan vara allt från mörkröd till lila och är olika stor på olika namnsorter. Hasslar är vindpollinerade och det behövs en annan sort (eller vildhassel) vars hanblommor blommar samtidigt för att pollinering ska kunna ske.

Två honblommor på en buske av sorten
Två honblommor på en buske av sorten ”Wunder aus Bollweiler”

Tyvärr är många honblommor ingen garant för att det kommer att bli skörd i år, även om det just nu finns många pollengivande hanblommor i närheten, tack vare att vi har både vildhassel och många olika namnsorter i skogsträdgården. Anledningen till att det ändå är osäkert om det kommer att bli någon frukt har att göra med hur befruktningen av honblommorna sker. Pollenet sprids på våren, men övergår sedan i en sorts viloperiod i väntan på att befruktning ska ske i början av juni. Blir det för kallt (kallare än ca. -7 grader) innan befruktningen dör pollenet i honblomman och det blir inga nötter. I fjol var det just det som hände i Puttmyra skogsträdgård, och bara en av prydnadshasslarna bar frukt, förmodligen för att den stod lite mer skyddat än de andra buskarna. Men blir det ingen mer kraftig frost under de kommande fem veckorna kan det mycket väl bli ett par kilo nötter i år!

Med lite tur kan det bli en sådan skörd från hasselbuskarna i år!
Med lite tur kan det bli en sådan skörd från hasselbuskarna i år!

 

Tagged with:

3 thoughts on “Hasselblommor”

  • Hasselns pollinering verkar vara rätt ovanlig med tanke på väntetid mm
    Det mesta i naturen brukar ju ske av en anledning, vad kan det bero på i detta fall?
    Använder ni hasselnötterna färska? Och i så fall hur skiljer sig smaken åt mot de man sparar och knäcker t ex vid jul?
    De hasselnötter man vill spara bör torkas gissar jag, gör man det på uppspända nät eller hur löser ni den frågan?
    Intressant med nötodling, hoppas så småningom kunna plantera lite hassel och en hjärtvalnöt i blivande skogsträdgården.
    Tack för all spännande och nyttig läsning !
    Inger

    • Det var en bra fråga som jag inte har något svar på…men som du säger brukar det finnas bra anledningar till det som händer i naturen. Kanske någon annan som vet?
      Vi äter ofta hasselnötterna färska också, de är lite krispigare och väldigt goda tycker jag. I Danmark tror jag att det är vanligt att kunna köpa färska hasselnötter i affären. Det är viktigt att torka nötterna ordentligt om man vill att de ska hålla länge. Vill man vara på säkra sidan kan man torka dem i 50 grader i ugnen (med ugnsluckan på glänt för att bli av med fukten) över natt. Vi brukar bara lägga dem på nät vi spänner upp i taket. Det är mussäkert och tillräckligt varmt för att torka nötterna (under ett par veckors tid) så att de håller ett år eller så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.