Magiska lådan

Ofta är det märkliga tillfälligheter som leder till innovationer för mig. Så även när jag gjorde upp en plan för att tillverka egen miso och det slutade med att jag fick det mest effektiva förökningsredskapet som jag någonsin haft.

Så här ser den ut: en svart frigolitlåda med hydrostaten till vänster och termostaten till höger. Inuti finns en luftfuktare och en värmematta.

Vi är storkonsumenter av miso och jag blev helt såld på beskrivningarna av hur man kan tillverka egen miso som jag hittade i den eminenta boken The Noma Guide to Fermentation. Målet var och är att göra en massa egen hasselnötsolja i vår lilla oljepress och att sedan fermentera presskakan till miso. För att kunna göra miso krävs det att man har ett utrymme där temperatur och luftfuktighet kan styras med hög noggrannhet. I Nomas bok beskrivs en värmelåda som de kallar för ”fermentation chamber”. I grunden består systemet av en isolerad låda, en elektrisk värmematta och en termostat med en givare. Dessutom hör en luftfuktare och en hydrostat till för att kunna reglera luftfuktigheten.

Någon miso har det fortfarande inte blivit, men lådan har kommit till användning för alla möjliga ändamål i mitt skogsträdgårdsodlarliv. Den är fantastisk för att få frön att gro snabbt, jag får vintersticklingar att rota sig bättre i den och har använt den både för att värmebehandla nyympade valnötsträd och för att få fröympade kastanjer att ta sig bättre. Under sommaren kan man ersätta locket på lådan med en genomskinlig skiva av kanalplast och får då den perfekta miljön för att lyckas med känsliga sommarsticklingar. Dessutom har jag använt den för att fermentera annat än miso, så som rallarosens blad för att göra ivan chai.

Det finns en märklig ympningsmetod där klena kvistar av kastanj ympas direkt på en nygrodd kastanj. Sammanläkningen kräver relativt hög temperatur och i magiska lådan går det lätt att skapa rätt förutsättningar.

Eftersom beskrivningen av värmelådan i Nomas bok var lite väl kortfattad tänkte jag här beskriva vilka komponenter som ingår i den och var det går att få tag på dem. Själva lådan kan man bygga själv av exempelvis frigolit och trä, men jag valde att köpa en ganska stor frigolitlåda av typen som används vid hemkörning av mat. Värmemattor är lätt att få tag på i trädgårdsbutiker eller i specialbutiker för folk som har reptiler hemma. Där är de ofta lite billigare. En effekt på 20 W är fullt tillräcklig och jag köpte den här modellen. Termostat och hydrostat får gärna vara av bra kvalitet för att säkerställa att temperatur och luftfuktighet verkligen hålls på rätt nivå. Det ganska lyxiga utförandet som jag valde kostade sammanlagt runt 2 500 kr, där frigolitlådan och luftfuktaren var de enskilt dyraste komponenterna.

Och så här ser den ut på insidan. Den lilla värmemattan räcker för att hålla en jämn temperatur på upp till 40°C. Luftfuktaren ser till att luftfuktigheten förblir konstant, vilket är viktigt vid tillverkning av miso eller för att hålla sommarsticklingar vid liv under rotningen.

Även om det kostar en slant att bygga en sådan låda går det snabbt att tjäna in pengarna på att föröka sina växter själv istället för att köpa dem.

12 thoughts on “Magiska lådan”

 • Intressant! Gror alltså fröna, och rotar sig vintersticklingarna, i totalt mörker? När tar du ut dem, och hur ser fortsatt process ut?

  • Ja, de flesta fröna gror i totalt mörker, bara det är tillräckligt varmt och fuktigt, men de måste tas ut ganska omgående efter att de har börjat gro och varsamt vänjas vid ljus och något lägre temperaturer. Helst i ett minidrivhus med värmematta eller liknande. Vintersticklingarna rotar sig bra i mörker, men förr eller senare kommer knopparna spricka upp och då får man ställa dem ljust också.

   • Aha, ok tack!
    Min fråga är då, finns någon fördel med att det är mörkt? Eller skulle man kanske hellre satsa på något ljusare direkt, som det kan växa vidare i ett tag? I mitt fall tror jag det främst är odling jag ska använda detta till.

 • Interessant, tack!

  Antagligen skulle man kunna göra en superbillig humiditetsregulator med en skål med glykol+vatten-blandning och ett perforerat block med Oasis. Blandningsförhållandet vatten /glykol anger önskad relativ luftfuktighet, en fläkt förbättrar effekten. Humidorer funkar med sån rh-reglering.

 • Kanske är denna magiska låda något som tomatodlaren jag praktiserade hos skulle behöva. Han hade stora problem med att ympa plantor på sorter som inte fick korkrot. Luftfuktigheten var viktig och det var lite av ett lotteri hur många plantor som överlevde. Jag skall dela artikeln med honom.

  • Ja, den fungerar fantastiskt för att få tomater, paprika och allt sånt att gro. Frågan är dock om det inte är för mörkt för att ympa örtartade växter? Annars kan man ersätta frigolitlådan med en helt genomskinlig låda också.

   • Det tror jag också, men kanske skulle en vit låda med transparent lock och växt belysning fungera bättre.

 • Kul att se!
  Jag har en precis sån låda för att göra kastanje-koji – en fantastisk smaksättare som ersätter kakao.
  (1-minut-kokta, skalade matkastanjer i bitar, koji-jäst-svamp, 30C i 24 timmar, fuktigt, sen rosta i ugn.)

  Men jag har ännu inte använt den för sticklingar eller frön. Jag har en del Carya-frön som ligger i kylen som jag tänkte så om någon vecka. Hur skulle du för-gro dem?
  Hur brukar du göra? Temperatur och tid?

  Tack för ytterligare ett trevligt inslag!

  Göran

  • Wow, vad häftigt det låter med kastanje-koji, det måste jag prova också! Vad gäller Carya-frön brukar jag ta fram behållaren jag stratifierat dem i någon gång i april och lägga den på en varm plats. Sen kollar jag dagligen och planterar fröna så fort de har börjat gro. Magiska lådan använder jag för svårare grejer som inte vill gro så gärna om temperaturen svänger för mycket.

  • Hej Göran! Såg just ditt kakaotrick. Helt exalterad! Kan du ge lite närmare beskrivning?
   Jag har inokulerad riskoji. Är det det du använder eller är det koji-sporer?
   Mvh
   Ulrika

 • Jag har en kläckmaskin modell större som jag köpte för att kläcka fram kycklingar och gässlingar. Den är i princip en isolerad låda med möjlighet att kontrollera temperatur och fuktighet med stor noggrannhet. Den använder jag också till fermentering, men jag har inte kommit på tanken att använda den till sticklingar och frön. Men den borde ju gå att använda precis som din konstruktion…. Och du borde kunna kläcka kycklingar i din om du får lust 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.