Skogsträdgårdar i odlingszon VI-VII?

För drygt en månad sen höll jag i en introduktionskurs i permakultur och skogsträdgårdar i Näsåker i Ångermanland. Näsåker ligger i odlingszon VI och många av deltagarna kom från ännu mindre gynnsamma delar av landet. En given fråga jag ställde mig inför kursen var om det ens går att skapa fungerande skogsträdgårdar i odlingszon VI eller högre? Och vilka växter skulle fungera i ett sådant system? När jag kom till Näsåker började jag studera den växtlighet som fanns i byn. Det fanns många cembratallar (Pinus cembra), men förvånansvärt få andra vedartade växter med ätbara växtdelar. De få äppelträden jag såg var minimala och såg inte ut att stormtrivas, vinbär fanns det här och var, men knappt något annat vad jag kunde se. När jag frågade några lokalbor om vad det kunde bero på trodde de att det hade mer med traditioner än klimatet att göra att det odlades så lite ätbara träd och buskar och att det visst borde finnas utrymme för mer skogsträdgårdstänk i folks trädgårdar.

Vad mer än nöttallar passar i skogsträdgården i odlingszon VI och VII?
Vad mer än nöttallar passar i skogsträdgården i odlingszon VI och VII?

Att det ändå går att odla mycket mer än cembratall, vinbär och dvärgäppelträd fick jag bekräftat när jag besökte Nyttogården i Resele, där Niklas Markie har anlagt små skogsträdgårdar på rad med allt från päron, äpplen och plommon till blåbärstry och havtorn. Att lyckas med den typen av odling i den del av landet handlar mycket om att utnyttja bra mikroklimat där det finns och förbättra det där förutsättningarna är sämre. Och så handlar det förstås även om att hitta rätt växtmaterial.

Lite svårt att se på bilden, men här håller Niklas Markies skogsträdgård på rad att växa fram, med många spännande sorter av vedartade växter.
Lite svårt att se på bilden, men här håller Niklas Markies skogsträdgård på rad att växa fram, med många spännande sorter av vedartade växter.

Så här kommer ett första utkast på växtlista till alla er som vill skapa skogsträdgårdar i odlingszonerna VI och VII. Det blir uppenbart att det är en ganska stor skillnad mellan odlingszon IV/V där jag odlar och odlingszon VI. Jag odlar över 100 olika arter av vedartade ätliga växter här, men till zon VI kom jag inte på mer än 45 potentiella arter. Så hjälp mig gärna att fylla på listan, både med arter som jag missat och fler namnsorter som du vet fungerar i odlingszon VI eller högre! Allt du behöver göra är att ladda ner listan och fylla på med det du vet, gärna i rött så att jag kan se vad du har ändrat. Eller skicka bara ett mejl till skogstradgard@gmail.com med dina tankar. Tillsammans kan vi skjuta fram kunskapsgränserna!

xlsx1-1 Växtlistan vedartade växter odlingszon VI-VII (xlsx)

Zpt8n Växtlistan vedartade växter odlingszon VI-VII (pdf)

3 thoughts on “Skogsträdgårdar i odlingszon VI-VII?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.