Spelet om fleråriga grönsaker

Ett uppskattat ämne på våra kurser inom permakultur och skogsträdgårdar är genomgången av fleråriga grönsaker som jag skrivit om en del på bloggen också. Vi har ett hundratal olika arter i våra samlingar som är knutna till Permakultur Stjärnsund och ofta får vi frågan ”Hur ska man lära sig alla dessa egentligen?”. En av våra kursdeltagare undrade om vi inte kunde göra ett spel för att bättre komma ihåg växterna. Vi blev inspirerade av förslaget och har under det här året jobbat med ett kortspel som omfattar de 60 arter av fleråriga grönsaker som vi tycker är roligast och som verkligen har potential att hamna på våra tallrikar.

Spelet om fleråriga grönsaker

Spelet går ut på att samla så många växtfamiljer som möjligt och som ger olika mycket poäng. Varje familj består av olika många växter. Vissa familjer består av bara en växt, så som kinesisk toon (Toona sinensis) som tillhör familjen mahognyväxter, medan andra familjer har många medlemmar, så som familjen lökväxter med sju medlemmar. Varje kort man lyckas samla ger poäng och varje fullständig familj ger poäng. Dessutom kan man samla på våra favoriter bland favoriterna och få ytterligare lite poäng. Den som har spelat Löjliga familjerna eller Tjocka släkten känner igen konceptet. Man spelar i turordning och spelaren vars tur det är får möjlighet att fråga en annan spelare efter ett kort som saknas i samlingen som i det här exemplet:

Spelet om fleråriga grönsaker - Exempel

Vi har haft väldigt kul när vi har provspelat spelet och medlemmarna i vår testpanel påstod i alla fall att de också hade lärt sig en och annan ny grönsak. Varje kort visar förutom det svenska och det vetenskapliga namnet även familjetillhörigheten och vilka växtdelar som är ätliga. I exemplet nedan ser vi att Gode Henriks målla (Chenopodium bonus-henricus) är en superstjärna som ger extra poäng och att det går att äta blomman, fröna, bladen och skotten. Fram till slutet av december kommer vi att lägga in information om alla växter som ingår i spelet i den svenska växtdatabasen Jordmandel för den som vill lära sig ännu mer om fleråriga grönsaker.

Så här ser korten ut. Vackra bilder som för det mesta är tagna i våra samlingar i Stjärnsund under 2013 och 2014.
Så här ser korten ut. Vackra bilder som för det mesta är tagna i våra samlingar i Stjärnsund under 2013 och 2014.

Spelet kom från tryckeriet idag och det går nu att beställa spelet från vår hemsida där det finns en hel del mer information om spelet, inklusive de fullständiga spelreglerna, vilka som har gjort spelet och varför vi tycker det är så fantastiskt med fleråriga grönsaker: http://stjärnsund.nu/spelet-om-flerariga-gronsaker/.

1 thought on “Spelet om fleråriga grönsaker”

  • Hej!
    Jag skulle vilja köpa 3 st spel om fleråriga grönsaker mot faktura, och till mitt företag Grönby Trädgård. Kan ni ordna det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *