Ganadores y perdedores 2016

Con tan sólo un día de verano a la izquierda hasta que no hay duda acerca de las plantas que han pasado el invierno y los que no lo han hecho. Los que no han sido noqueado, sin embargo, que no esperan algo más. Varje år stryker det med några växter och den som har följt bloggen ett tag vet att växtvalet har blivit något djärvare med tiden och flera läsare har undrat vad som har hänt med några av de mer vågade satsningarna. Som jag nämnde i ett entradas anteriores var vintern ganska hård, med temperaturer runt 30 minusgrader vid enstaka tillfällen och det blev en riktig prövning för många växter.

Så hur blev utfallet? Det blev både några besvikelser, men även flera riktigt roliga överraskningar. Som bekant har jag två skogsträdgårdar, en mindre i hemträdgården på en väldränerad moränjord med ett riktigt bra mikroklimat i toppen av en ganska lång sydsluttning och så Puttmyra skogsträdgård som domineras av en relativt tung lerjord och som delvis ligger i en frostficka. Enligt zonkartan befinner vi oss precis på gränsen mellan odlingszon IV och V, men skillnaden mellan de två platserna är mycket stor.

Mispeln (germanica mespilus) är i full blom just nu och ser ut att bära frukt även i år, för tredje gången på raken. Tyvärr vet jag inte vilken sort det är.
Mispeln (germanica mespilus) är i full blom just nu och ser ut att bära frukt även i år, för tredje gången på raken. Tyvärr vet jag inte vilken sort det är.

Så här blev det i Puttmyra skogsträdgård:

Förlorare:

 • De amerikanska pepparträden (Zanthoxylum americanum) frös ner allihopa. Nu får de en ny chans på en mer gynnsam växtplats.
 • En hjärtnötnöt (ailanthifolia var Juglans. cordiformis) av sorten ’Kalmar’ frös ihjäl, en som stod på en mer väldränerad och skyddad plats klarade sig bra.
 • I samma bädd där pepparträden och valnöten stod frös även kurilerbambun (Sasa kuriliensis) ner, vilket tyder på att det var något fel med den bädden generellt.
 • Alla utom en koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellata) frös delvis ner, men de har börjat skjuta nya skott från stambasen. Endast den som inte frös ner hann få mogen frukt i fjol.
 • En hybridkastanj (som jag tidigare kallade för Castanea mollissima, men som nu har visat sig vara en fröplanta av Castanea dentata x mollissima från ett kanadensiskt moderträd) har sorken dödat, medan den andra klarade sig genom vintern utan frysskador.
 • Blomsterkastanjen (sorbifolium Xanthoceras) som har stått och stampat sedan 2013 har nu gett upp.
 • Flera staketdruvor (Vitis labrusca) har dött, trots att de borde ha klarat vinterns låga temperaturer.
Denna hjärtnöt (ailanthifolia var Juglans. cordiformis) kommer denna säsong bli över 2 meter hög och har aldrig råkat ut för några köldskador. Den planterades 2013.
Denna hjärtnöt (ailanthifolia var Juglans. cordiformis) kommer denna säsong bli över 2 meter hög och har aldrig råkat ut för några köldskador. Den planterades 2013.

Vinnare:

 • Samtliga hybridhasslar (colurnoides Corylus) inköpta från Westergaards plantskola har klarat sig fint.
 • Sockerlönnen (Saccharum) har klarat sin tredje vinter utan frysskador.
 • Mullbären jag planterade i fjol (Morus alba y METRO. alba var. tatarica) klarade vintern med endast några tillbakafrusna grenspetsar.
 • Båda ekarna med lågt tannininnehåll (Quercus macrocarpa y Q. bicolor) klarade sig helt utan vinterskador, helt klart överraskande!

Även hemma i villaskogsträdgården blev det både några besvikelser och glada överraskningar:

Besvikelser:

 • Snödroppsträdet (halesia carolina) frös ihjäl, trots mycket bra placering.
 • Båda Helgoländer Wildkohl (Brassica oleracea subsp. oleracea) och strandkål (maritima crambe) strök med. Flerårig kål är svårodlad i den här delen av landet!
 • Strandbetan (Beta vulgaris ssp. maritima) försvann.
Ett av fem mullbärsträd som överlevde vintern och det blommar till och med! Alla frös tillbaka något, men verkar må bra nu.
Ett av fem mullbärsträd som överlevde vintern och det blommar till och med! Alla frös tillbaka något, men verkar må bra nu.

Glada överraskningar:

 • Vinhallon (phoenicolasius Rubus), som egentligen anses vara härdiga till zon III klarade sig fint och har expanderat kraftigt under våren.
 • níspero (germanica mespilus) klarade andra vintern utan frysskador och blommar fint nu för tredje gången. Den har gett frukt varje år.
 • Himalaya may-manzana (Podophyllum hexandrum) överlevde mot alla odds.
 • Parkaralia (Aralia elata) klarade sig fint.

Och vad händer i år? Även i år har jag satt ner ett och annat spännande som kanske inte anses vara härdigt här på gränsen mellan odlingszon IV och V. Jag har satsat betydligt mer på ovanliga fleråriga grönsaker och har till exempel planterat många olika typer av flerårig kål, i hopp om att kunna hitta någon som klarar sig bra här. Om ett år ungefär kommer jag att kunna berätta mer om utfallet för årets planteringar!

4 pensamientos sobre "Ganadores y perdedores 2016”

 • Det är väldigt intressant att läsa om vad ni testar för växter och speciellt vilka som klarar sig ! Jag har planterat mispel nu i sommar i zon 6 men den verkar inte ta sig något vidare, det är förmodligen något fel på den.
  I övrigt har ekar, tartarmullbär, skidhickory, kentuckykaffe, vindruva zilga, sibiriskt korkträd, anciano, Hassel, mandshurica Juglans, kaukasisk vingnöt, minikiwi klarat sig fint trots minus 35 calificador. Flera var visserligen väldigt små och täcktes delvis med snö.
  Robinia pseudoacacia är den enda som inte klarat sig alls.

  • Väldigt intressanta resultat. Jag försöker själv odla i zon 6 (Sollefteå-trakten) med blandat resultat. Lider av tungarbetad lera och makalösa mängder rotogräs.

   Var i landet finns dina odlingar Dalle?

 • Häftiga resultat! Trodde absolut inte att sötekarna skulle klara sig så långt norrut. Får väl hitta en lagom gynnsam plats att plantera en Quercus bicolor, antar jag.

Deja una respuesta

su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Este sitio utiliza para reducir el spam Akismet. Aprender cómo se procesa sus datos comentario.