Vinnare och förlorare 2016

Med bara en dag kvar till Midsommarafton råder det ingen tvekan om vilka växter som har klarat vintern och vilka som inte har gjort det. De som inte har slagit ut ännu behöver man inte vänta på något mer. Varje år stryker det med några växter och den som har följt bloggen ett tag vet att växtvalet har blivit något djärvare med tiden och flera läsare har undrat vad som har hänt med några av de mer vågade satsningarna. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg var vintern ganska hård, med temperaturer runt 30 minusgrader vid enstaka tillfällen och det blev en riktig prövning för många växter.

Så hur blev utfallet? Det blev både några besvikelser, men även flera riktigt roliga överraskningar. Som bekant har jag två skogsträdgårdar, en mindre i hemträdgården på en väldränerad moränjord med ett riktigt bra mikroklimat i toppen av en ganska lång sydsluttning och så Puttmyra skogsträdgård som domineras av en relativt tung lerjord och som delvis ligger i en frostficka. Enligt zonkartan befinner vi oss precis på gränsen mellan odlingszon IV och V, men skillnaden mellan de två platserna är mycket stor.

Mispeln (Mespilus germanica) är i full blom just nu och ser ut att bära frukt även i år, för tredje gången på raken. Tyvärr vet jag inte vilken sort det är.
Mispeln (Mespilus germanica) är i full blom just nu och ser ut att bära frukt även i år, för tredje gången på raken. Tyvärr vet jag inte vilken sort det är.

Så här blev det i Puttmyra skogsträdgård:

Förlorare:

 • De amerikanska pepparträden (Zanthoxylum americanum) frös ner allihopa. Nu får de en ny chans på en mer gynnsam växtplats.
 • En hjärtnötnöt (Juglans ailanthifolia var. cordiformis) av sorten ’Kalmar’ frös ihjäl, en som stod på en mer väldränerad och skyddad plats klarade sig bra.
 • I samma bädd där pepparträden och valnöten stod frös även kurilerbambun (Sasa kuriliensis) ner, vilket tyder på att det var något fel med den bädden generellt.
 • Alla utom en koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellata) frös delvis ner, men de har börjat skjuta nya skott från stambasen. Endast den som inte frös ner hann få mogen frukt i fjol.
 • En hybridkastanj (som jag tidigare kallade för Castanea mollissima, men som nu har visat sig vara en fröplanta av Castanea dentata x mollissima från ett kanadensiskt moderträd) har sorken dödat, medan den andra klarade sig genom vintern utan frysskador.
 • Blomsterkastanjen (Xanthoceras sorbifolium) som har stått och stampat sedan 2013 har nu gett upp.
 • Flera staketdruvor (Vitis labrusca) har dött, trots att de borde ha klarat vinterns låga temperaturer.
Denna hjärtnöt (Juglans ailanthifolia var. cordiformis) kommer denna säsong bli över 2 meter hög och har aldrig råkat ut för några köldskador. Den planterades 2013.
Denna hjärtnöt (Juglans ailanthifolia var. cordiformis) kommer denna säsong bli över 2 meter hög och har aldrig råkat ut för några köldskador. Den planterades 2013.

Vinnare:

 • Samtliga hybridhasslar (Corylus colurnoides) inköpta från Westergaards plantskola har klarat sig fint.
 • Sockerlönnen (Acer saccharum) har klarat sin tredje vinter utan frysskador.
 • Mullbären jag planterade i fjol (Morus alba och M. alba var. tatarica) klarade vintern med endast några tillbakafrusna grenspetsar.
 • Båda ekarna med lågt tannininnehåll (Quercus macrocarpa och Q. bicolor) klarade sig helt utan vinterskador, helt klart överraskande!

Även hemma i villaskogsträdgården blev det både några besvikelser och glada överraskningar:

Besvikelser:

 • Snödroppsträdet (Halesia carolina) frös ihjäl, trots mycket bra placering.
 • Båda Helgoländer Wildkohl (Brassica oleracea subsp. oleracea) och strandkål (Crambe maritima) strök med. Flerårig kål är svårodlad i den här delen av landet!
 • Strandbetan (Beta vulgaris ssp. maritima) försvann.
Ett av fem mullbärsträd som överlevde vintern och det blommar till och med! Alla frös tillbaka något, men verkar må bra nu.
Ett av fem mullbärsträd som överlevde vintern och det blommar till och med! Alla frös tillbaka något, men verkar må bra nu.

Glada överraskningar:

 • Vinhallon (Rubus phoenicolasius), som egentligen anses vara härdiga till zon III klarade sig fint och har expanderat kraftigt under våren.
 • Mispel (Mespilus germanica) klarade andra vintern utan frysskador och blommar fint nu för tredje gången. Den har gett frukt varje år.
 • Indiskt fotblad (Podophyllum hexandrum) överlevde mot alla odds.
 • Parkaralia (Aralia elata) klarade sig fint.

Och vad händer i år? Även i år har jag satt ner ett och annat spännande som kanske inte anses vara härdigt här på gränsen mellan odlingszon IV och V. Jag har satsat betydligt mer på ovanliga fleråriga grönsaker och har till exempel planterat många olika typer av flerårig kål, i hopp om att kunna hitta någon som klarar sig bra här. Om ett år ungefär kommer jag att kunna berätta mer om utfallet för årets planteringar!

4 thoughts on “Vinnare och förlorare 2016”

 • Det är väldigt intressant att läsa om vad ni testar för växter och speciellt vilka som klarar sig ! Jag har planterat mispel nu i sommar i zon 6 men den verkar inte ta sig något vidare, det är förmodligen något fel på den.
  I övrigt har ekar, tartarmullbär, skidhickory, kentuckykaffe, vindruva zilga, sibiriskt korkträd, fläder, hassel, manchurisk valnöt, kaukasisk vingnöt, minikiwi klarat sig fint trots minus 35 grader. Flera var visserligen väldigt små och täcktes delvis med snö.
  Robinia pseudoacacia är den enda som inte klarat sig alls.

  • Väldigt intressanta resultat. Jag försöker själv odla i zon 6 (Sollefteå-trakten) med blandat resultat. Lider av tungarbetad lera och makalösa mängder rotogräs.

   Var i landet finns dina odlingar Dalle?

 • Häftiga resultat! Trodde absolut inte att sötekarna skulle klara sig så långt norrut. Får väl hitta en lagom gynnsam plats att plantera en Quercus bicolor, antar jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.