En bok om fleråriga grönsaker på svenska!

Fleråriga grönsaker (som ibland även kallas för ätliga perenner eller perenna grönsaker) har varit ett återkommande tema på den här bloggen. De flesta läsarna känner säkert till att vi även har gjort ett spel om fleråriga grönsaker som kom ut för drygt ett år sedan. Många som har spelat spelet har hört av sig och undrat om vi inte kunde skriva en bok på svenska om ämnet också. Förvisso finns det bra böcker på engelska om fleråriga grönsaker, men de tar oftast inte hänsyn till våra klimatförhållanden i Sverige.

I boken kommer det att finnas en hel del generell bakgrundsinformation om fleråriga grönsaker med råd om hur de odlas i svenskt klimat.
I boken kommer det att finnas en hel del generell bakgrundsinformation om fleråriga grönsaker med råd om hur de odlas i svenskt klimat.

Därför bestämde Annevi Sjöberg, Daniel Larsson och jag oss för ett tag sedan att skriva den efterfrågade boken om fleråriga grönsaker för svenska förhållanden på svenska. Vi kommer att ge ut boken på egen hand utan ett förlag som tar hand om tryckning och distribution av böckerna. Så för att boken ska kunna bli verklighet behöver vi din hjälp med att få ihop pengar till tryckningen av första upplagan och har startat en crowdfunding-kampanj med väldigt förmånliga belöningar för dem som vill stötta oss! Det finns fem olika bidragsnivåer i kampanjen. Med ett bidrag på 250 kr får du ett författarsignerat exemplar av boken så fort vi har fått den från tryckeriet. För 1000 kr får du en handsignerad bok skickad hem till dig, ditt namn skrivet i boken som tack, vårt spel om fleråriga grönsaker och du är varmt välkommen på en guidad visning av våra odlingar av fleråriga grönsaker i Stjärnsund den 18 juni 2016 med tillfälle att träffa andra växtintresserade. Kanske kan det bli årets julklapp 2016 för någon växtintresserad nära och kär?

Ett 60-tal växtporträtt kommer att finnas med i boken.
Ett 60-tal växtporträtt kommer att finnas med i boken.

Boken kommer att innehålla ett 60-tal växtporträtt från prärielök (Allium cernuum) till ärtvicker (Vicia pisiformis) med information om deras specifika egenskaper och odlingsråd, hur de förökas och vilka kulinariska användningsområden de har. Dessutom kommer det att finnas med en massa bakgrundsinformation om fleråriga grönsaker generellt och framförallt ett utförligt kapitel om hur man egentligen odlar dem, något vi har saknat i de populära engelska och amerikanska böckerna. Det hela kryddas med ett antal recept på rätter som har fleråriga grönsaker som huvudingrediens. I bilagan kommer det bl.a. att finnas tabeller över alla växters egenskaper, näringsinnehållet hos vissa av dem och en lista över plantskolor och fröfirmor som erbjuder fleråriga grönsaker till slutkunder.

Hur man mjölksyrar fleråriga grönsaker är ett recept som kommer att finnas med i boken.
Hur man mjölksyrar fleråriga grönsaker är ett recept som kommer att finnas med i boken.

Manuset till boken är i princip färdigt och ska snart skickas till några av de kunnigaste odlarna av fleråriga grönsaker i Norden för feedback. Sedan återstår redigeringar och en väldig massa layoutarbete innan boken kommer ut i slutet av april 2016, lagom till Trädgårdsmässan i Stockholm.

Som sagt är det bara med ditt stöd som vi kommer att kunna ge ut boken, så hjälp oss gärna genom att redan nu förbeställa boken för 250kr (inkl. frakt) eller på annat sätt bidra till vår kampanj!

13 thoughts on “En bok om fleråriga grönsaker på svenska!”

 • Hej!

  Jag vill gärna stötta ert initiativ att skriva och trycka boken om perenna grönsaker. Jag var därför på gång att betala 250 kr för boken men jag avstod då jag kom till sidan för betalning. Det känns inte säkert när man måste uppge sitt kortnummer. Har ni inget plusgiro eller bankgiro? så jag kan betala via internetbanken.

  Hälsningar!

  Kristina Homman

  • Hej Kristina!
   Kul att du vill stötta oss! Jag har skickat ett mejl till dig som förhoppningsvis har nått fram.
   Vänliga hälsningar
   Philipp

   • Hej!

    Jag har satt in 250 kr på bankgirot som du uppgav. Min adress är Såningsvägen 3 , 784 61 Borlänge när du ska skicka boken. jag skrev adressen i meddelanderutan på bangirobetalningen också men jag vet inte hur många bokstäver som den accepterar så adressen kanske inte är komplett där.

    Hälsningar!’
    Kristina

 • Hej Annevi, Philip och Daniel,

  jätte kul och bra idé tycker jag. När ska boken kommer ut under 2016?
  Som med spelen är jag jätte intresserat att sälja den i våran butik.
  Vet ni redan vad priset ska blir för boken?

  Bara kul och stort lycka till!
  Ulrike, Kryddan i Tillvaron

 • PS: nu har jag sökt mig genom länkarna och ser att crowd founding actionen är redan avslutat. Går det ändå att bidrar/sponsra projektet på något sätt?

  Urlike, Kryddan i Tillvaron

  • Hej Ulrike!
   Boken kommer att komma ut i mitten av april om allt går enligt planen. Jättekul att ni vill sälja den i er butik! Förmodligen kommer priset att hamna mellan 200 och 250 kr, men det beror på vilket slutgiltigt pris vi får från tryckeriet. Om du vill stötta projektet kan du sätta in valfritt belopp på BG 874-8493. Samma ”belöningar” som i Kickstarter-kampanjen gäller :). Tack på förhand!
   Varma hälsningar
   Philipp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.