Fruktläder

Trots den långvariga torkan bjöd detta odlingsår på ett sällan skådat överflöd av fleråriga grödor och jag har ägnat många timmar åt att konservera de fantastiska smakerna inför den långa och mörka vintern. En konserveringsmetod som jag är särskilt förtjust i är att göra fruktläder. Fruktläder är inget annat än torkat fruktpuré och kan innehålla en eller flera olika sorters frukt och bär. Ryktet om detta naturgodis börjar sprida sig sakta men säkert och jag hoppas jag kan inspirera fler till att börja experimentera med det.

Nine types of fruit leather
Nio sorters fruktläder. Från vänster: äpple (Oranie), äpple (Trotzäpple), sötrönn, nypon, röda vinbär, skogsolvon, körsbärsplommon, fläder + äpple, aronia + äpple.

En enkel tillverkningsprocess

Nästan alla sorters frukt och bär kan man göra fruktläder av och tillverkningsprocessen är väldigt enkel. Jag brukar skölja frukterna och sedan koka dem med kärnor och allt tills de får en lite mosig konsistens. Sen kör jag dem genom min passerkvarn med rätt storlek på insatsskiva för att få bort allt jag inte vill ha med i lädret.

Moulinex sieve fruit leather
Den här passerkvarnen med utbytbara insatsskivor tillhör våra mest använda köksredskap.

Purén som kommer ut ur kvarnen häller jag på en bakplåt som jag lagt ut lite smörpapper på (många använder silikonmattor istället). Sen stoppar jag den i ugnen, sätter den på 50 grader och torkar massan tills det går att riva av den utan att den går sönder. Torkar man för kort tid går det inte att få upp massan i ett stycke, torka man för länge blir det en hård och knaprig variant på läder, så det gäller att med jämna mellanrum kolla hur det går för lädret. Torkar man i ugn är det viktigt att ugnsluckan är på glänt, så att vattenångan kan ta vägen någonstans och det gäller tydligen även varmluftsugnar.

Fruit leather pulp
Så här kan fruktpurén se ut innan den åker in i ugnen. Det tar allt från 6 till 24 timmar i en vanlig ugn innan fruktlädret är färdigt.

Inget socker behövs

Söker man på det engelska begreppet ”fruit leather” kommer de flesta recepten man stöter på att innehålla socker. Det är helt onödigt, fruktlädret blir alltid gott utan socker, även om sötman förstås varierar från frukt till frukt. När jag gör fruktläder av riktigt sura frukter som röda vinbär eller rosenkvitten tillsätter jag ibland någon söt frukt som persika eller banan för att det ska bli godare för den som inte tycker lika mycket om sura smaker som jag.

Rosehip and sweet rowan
Nypon och sötrönn är två favoritingredienser till fruktläder.

Äppelmos som bas

Några frukter är svåra att göra fruktläder av, till exempel väldigt vattniga frukter som havtorn och fläderbär. Även aronia har jag inte lyckats med så bra, fruktlädret blir sprött och torrt utan så mycket smak. Dessa frukter kan dock med fördel blandas med äpple som är en bra bas i alla sorters fruktläder. Då dominerar smaken från bäret medan äpplet ger både sötma och bra konsistens. När jag gör blandningar pressar jag först ut saften ur exempelvis fläder- eller havtornsbären och blandar ner saften i det osötade äppelmoset direkt innan jag skjuter plåten in i ugnen.

Elderberries
Fläderbär är en svår frukt att göra fruktläder av, men det går utmärkt att smaksätta äppelpuré med bärens nyttiga saft.

Råfruktläder

För den som inte vill koka frukten innan torkning går det utmärkt att tillverka råfruktläder. Då är det dock viktigt att rensa frukterna ordentligt innan genom att ta bort eventuella kärnhus och större kärnor med mera. För att lyckas med råfruktläder behövs det en bra mixer som kan göra en fin puré av frukterna. Sen kan det torkas på samma sätt som jag beskriver ovan.

Förvaring

Jag brukar göra små rullar av fruktlädret och förvara dem mörkt och svalt i skafferiet i tätt slutande glasburkar. Det är sällan vi har kvar fruktläder mer än några månader (barnen älskar det), men ibland hittar vi en bortglömd burk i gömmorna och det verkar som fruktläder som är tillräckligt torrt kan hålla sig i minst ett år.

Tagged with:

3 thoughts on “Fruktläder”

 • Hej Philipp, tack för en jätte fin beskrivning hur man gör fruktläder.
  Jag ska testa receptet, ätit har jag fruktläder förr och det är jätte gott!
  Bara en liten fråga: kokvattnet sila du borta efter koket?
  Hälsningar från mig i höstmörkret. Ulrike

  • Vad roligt att höra Ulrike, det kommer att bli en hit på kryddboden! Jag kokar frukterna utan vatten på låg värme och passerar allting sen. Det är så mycket smak i vätskan, så jag skulle inte vilja hälla av den. Men jag är ju fruktläderamatör, det kanske går att göra på ett mycket smidigare sätt. Allt gott! /Philipp

 • Satt just och funderade på om man kunde göra fruktläder av fläderbär, så är din sida den första jag klickar fram vid ”fruktläder”-sökningen jag gjorde! Får nog skynda mig, för både duvor och andra fåglar sitter dagarna i enda i mitt träd och mumsar.
  Tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.