Goda skäl till att odla fleråriga växter – Del 1

Som nämnts i ett tidigare inlägg försöker man i första hand använda fleråriga växter (perenner) i en skogsträdgård. Det finns flera goda anledningar till att välja perenner jämfört med de ettåriga växter som majoriteten av vår livsmedelsförsörjning baseras på idag. I naturen är faktiskt de flesta växterna fleråriga. Även många av de växter som vi i Sverige odlar som ettåriga grönsaker är i sina ursprungsområden egentligen fleråriga, så som tomater och de flesta arterna inom spanskpepparsläktet (Capsicum) dit exempelvis paprika och chilipeppar hör.

Fleråriga växter har ett försprång

Redan i början av säsongen har fleråriga växter ett välutvecklat rotsystem. Växterna kan komma igång tidigare, i många fall direkt efter snösmältningen. De har tillgång till näring och vatten som ligger djupare ner i jorden och får dessutom ett försprång mot åtminstone ettåriga fröogräs. Bilden nedan från The Land Institute illustrerar hur stor skillnaden är mellan ettårigt vete och en perenn vetesläkting. Att de fleråriga växterna kommer igång så tidigt innebär också att de kan använda mycket mer av säsongernas inkommande solljus. När de ettåriga växterna börjar sätta fart efter midsommar har vi bara hälften ljuset för året kvar. Säsongen för perenner är alltså betydligt längre och de kan utnyttja naturresurserna på ett bättre sätt.

LandInstitute

Rotsystem hos flerårigt vete jämfört med vanligt vete under fyra årstider (från Jerry Glover, The Land Institute).

Fleråriga växter kräver mindre arbete

De växter vi odlar som ettåriga växter har förädlats under hundratals eller till och med tusentals år. De är därför långt ifrån sitt ursprung och har i många fall mycket höga krav på bördighet och näringstillgång. Få av dem kan konkurrera med ogräs och de kräver, förutom att vi måste så dem år efter år, mycket skötsel under odlingssäsongen. De fleråriga växterna å andra sidan behöver i regel bara sås en gång. Ofta behöver de lite stöd i form av marktäckning runt de unga plantorna eller ogräsrensning under den första säsongen. Därefter brukar de klara sig rätt bra, förutsatt att man har valt rätt växtplats åt dem. Odlar man växterna i en skogsträdgård, dvs. tillsammans i en så kallad polykultur med många andra växter, behövs det dessutom ingen gödsling, eftersom en fungerande skogsträdgård skapar och upprätthåller sin egen bördighet (mer om detta i ett kommande inlägg).

En polykultur av perenna grönsaker

En polykultur av funkia (Hosta sp.), strutbräken (Mateuccia struthiopteris), hasselört (Asarum europaeum, en ej ätbar marktäckare) och vårsköna (Claytonia sibirica) som i stort sett sköter sig självt och det dessutom på en mycket skuggig växtplats.

Fleråriga växter är bra för jorden

Ettåriga växter kräver årlig jordbearbetning och ofta ligger jorden i vanliga grönsaksodlingar bar under en ganska stor del av året. Detta gör att jorden blir sårbar för erosion, uttorkning och förlust av mullhalt. Eftersom de fleråriga växterna redan finns på plats i början av året behöver jorden aldrig ligga bar. Deras rötter håller jorden på plats och hjälper till att upprätthålla den underjordiska näringsväven. Långt innan de ettåriga grödorna har kommit upp, skyddar de fleråriga växterna jorden med sina blad mot regndroppar, som annars skulle leda till jorderosion och på vissa jordar kan skapa en hård skorpa som är ogenomtränglig för både vatten, luft och rötter.

3 thoughts on “Goda skäl till att odla fleråriga växter – Del 1”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.