Navegando por el bärtrydjungeln!

Con nosotros tienden bärtry (Lonicera caerulea var. comestible) ser los primeros absolutos bayas producidas en el jardín del bosque. Como los primeros que hemos cosechado los primeros bayas a finales de mayo,, pero normalmente maduran las frutas en Junio. Idag smakade jag den första för i år och de kommer att mogna allteftersom under de närmaste fyra till sex veckorna. Bärtry växer över hela norra delen av norra halvklotet. De välsmakande namnsorterna har avlats fram ur flera olika arter i trysläktet (Lonicera) och man skiljer generellt mellan japanska och ryska sorter. Hos oss finns framförallt de ryska sorterna i handeln, som är mer välanpassade till vårt klimat.

Även i år är det namnsorten Morena som är tidigast ute med det första mogna bäret den 14 junio.
Även i år är det namnsorten Morena som är tidigast ute med det första mogna bäret den 14 junio.

De senaste åren har det hänt mycket på bärtryfronten och busken har blivit lite av en modeväxt som alla ska ha. Att de mognar så tidig är förstås en anledning, men bärtry är även ett av de mest hälsobringande bären vi kan odla i vårt klimat och många namnsorter är härdiga ända till odlingszon VII. Apropå namnsorter fanns det några få att välja emellan när jag började intressera mig för bärtry runt 2010. Idag är utbudet minst sagt oöverskådligt. Många plantskolor erbjuder 20 namnsorter eller fler. Bärtry anses vara självsteril (vi har en solitärbuske som inte verkar känna till detta), så man behöver alltid ha minst två olika sorter för att kunna få frukt. Men hur ska man välja rätt sort i detta myller av svåruttalade namnsorter?

Ett glas med supergoda och nyttiga bär får man snabbt från ett par buskar med bär som mognar allt eftersom.
Ett glas med supergoda och nyttiga bär får man snabbt från ett par buskar med bär som mognar allt eftersom.

I min egen bedömning har jag utgått ifrån fyra olika kriterier: Den förväntade skördemängden per buske, kompatibiliteten med andra sorter, vilken tid på året frukterna mognar och bärstorlek. Även om det kanske är den totala skördemängden som är det viktiga är det ju roligare att äta lite färre stora bär än många små. En utmärkt sammanställning av 20 namnsorters egenskaper som har gjorts av Gospodarstwa Ogrodniczego Tadeusza Kusibab i Polen har varit till stor hjälp för att göra detta urval. Tabellen nedan visar de sorter som jag utifrån dessa kriterier har valt ut för mina egna odlingar. Aurora (som är den i särklass mest högavkastande sorten, som även har stora bär) och Honeybee är framtagna av University of Saskatchewan i Kanada, medan de övriga sorterna är framtagna i Ryssland av FGUP „BakczarskojeRosselhoz Akademii i Bakchar, utanför Novosibirsk i Sibirien. Sorten Bakczarskij Velikan (Jätten från Bakchar) är mindre högavkastande än de andra sorterna, men är det bästa valet bland de tidiga sorterna, som generellt är mindre högavkastande. Även min favorit Morena har jag tagit med för att visa hur stor variationen mellan de olika namnsorterna är.

NamnSkördetidSkörd per buske (kg)Bärstorlek (sol)Pollineras bäst avaltura (cm)ancho (cm)
Aurora2:a halvan av juni5 (max 6)1,9 (max 2,1)Honeybee180120
gigante Bakczarskij1:a halvan av juni2,5 (max 4,5)1,8 (max 2,5)Jugana, Dozc’ Velikana190130
Docz’ Velikana2:a halvan av juni3,1 (max 5,2)1,8 (max 2,5)Jugana, gigante Bakczarskij140120
Honeybee2:a halvan av juni4 (max 5)1.9Aurora150120
Jugana2:a halvan av juni3,5 (max 6)1,4 (max 1,8)Dozc’ Velikana, gigante Bakczarskij150190
Morena1:a halvan av juni2 (max 2,5)1.7Honeybee150120

Så nästa gång du handlar växter från din favoritplantskola, kolla på den här listan och plocka ihop dig en kombination av de sorter som verkar roligast för just dig!

9 pensamientos sobre "Navegando por el bärtrydjungeln!”

 • Tack för bra och informativ artikel! Jag uppskattar också länken till de plantskolor där man kan få tag i bärtry. Jag har nämligen letat med ljus och lykta ivanligaplantskolor, men det är nästan omöjligt att hitta och när jag har lyckats få tag i en planta står det bara bärtry, men inte vilket namn just den busken har.

 • Bra tips! Hur går det för dina andra frukter och bär? Får du mogna bär på koreanska silverbusken? Har mispel klarat vintern?

 • Du skriver att de ryska sorterna av bärtry passar för vårt klimat. Nu är ju Sverige ganska långt och har väldigt olika förutsättningar. När jag sökte sorter så läste jag samma sak men någonstans läste jag att här i söder( Halland för min del) så kan de kanadensiska sorterna passa bättre. Har du någon erfarenhet av dessa?( har slarvigt nog inte kollat var din skogsträdgård ligger) Har hittat på Blomqvist plantskola men kommer tyvärr inte ihåg var jag läste inlägget.

  • ¡Hola!
   Även de kanadensiska sorterna utgår till stor del från ryskt växtmaterial, så skillnaden är inte så stor mellan kanadensiska och ryska sorter längre, särskilt om man väljer någon av de nyare sorterna. Jag har lärt mig ganska mycket mer om blåbärstry sen jag skrev det här inlägget och mer aktuell information hittar du i vår bok “bosque jardín”, där vi även listar betydligt fler sorter än här.
   por favor
   Philipp

Deja una respuesta

su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Este sitio utiliza para reducir el spam Akismet. Aprender cómo se procesa sus datos comentario.