Ny bok om skogsträdgårdsodling!

Intresset för skogsträdgårdsodling i Sverige spirar, begreppet dyker upp i media allt oftare, Facebook-gruppen Skogsträdgårdsodlarna sjuder av aktivitet och inte minst av mängden mejl i min inkorg märker jag att det finns oändligt många frågor om denna spännande odlingsteknik bland odlingsintresserade i hela landet. Även om många svar kommer att förbli obesvarade under många år framöver har vi känt att det är dags att samla det aktuella kunskapsläget om skogsträdgårdsodling i vårt klimat. Ju fler vi är som dyker in och fördjupar oss i denna spännande värld nu, desto mer kunskap kan vi bygga tillsammans och ta oss närmare drömmen om det ätliga landskapet. Boken planeras komma ut under våren 2018. Du kan förbeställa och samtidigt hjälpa oss att möjliggöra tryckningen av boken genom att stötta vår kampanj på Kickstarter.

Så här kan omslaget komma att se ut.

Boken kommer att omfatta beskrivningar av runt 150 olika arter vedartade växter och minst ett hundratal örter som fungerar i stora delar av landet. En förteckning över växterna som kommer att finnas med i boken hittar du här. Växtporträtten utgör stommen i boken, men vi har även lagt mycket möda på att ge en bred naturvetenskaplig bakgrund till odlingstekniken och går igenom jord, vatten, biologisk mångfald, mikroklimat och inte minst vad ekologisk succession innebär och varför det är så viktigt att ha koll på den inom skogsträdgårdsodling. Även designkapitlet med allt från platsanalys till design av fungerande samplanteringar har fått mycket utrymme i boken. Växtporträtten kompletteras med en handfast genomgång av alla tänkbara förökningstekniker, så att du kan bygga upp en framgångsrik skogsträdgård utan att behöva bli ekonomiskt ruinerad.

I boken beskriver vi dussintals olika förökningstekniker, i text, bild och med tydliga foton.

Totalt sett räknar vi med att boken kommer att bli runt 450 sidor tjock, i formatet 22×28 cm och med mängder med fina foton och handritade illustrationer. Innehållet bygger till stor del på vår egen odlingserfarenhet här i södra Dalarna, men vi har även rest runt i hela Sverige, Finland och Baltikum för att besöka intressanta skogsträdgårdar och intervjua odlarna bakom dem. Växtporträtten bygger dessutom på hundratals vetenskapliga publikationer och vi kan avslöja redan nu att det blev en hel del överraskningar. Visste du till exempel att du med hjälp av schisandrabär kan räkna med att kunna simma längre om du befinner dig på hög höjd? Eller att pimpernötens mjölksyrade blomknoppar är en delikatess i Georgien? Många foton på växter är tagna i botaniska trädgårdar runtom i Norden och vi har försökt provsmaka alla ätliga växter som vi har tagit med i boken. Bara några få smakupplevelser saknar vi fortfarande, så som asiminans (pawpaw) märkliga frukt och bisonbuskens syrliga bär.

Stommen av boken utgörs av porträtt av över 250 olika växtarter.

Teamet bakom denna bok är samma som bakom ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut”: Annevi Sjöberg och jag står för texterna och Daniel Larsson ansvarar för formen. Har du frågor, idéer eller kommentarer? Skriv här i kommentarfältet, på Facebook eller mejla oss på skogstradgard@gmail.com.

Förbeställ och stöd tryckningen av boken här!

Tack för din hjälp!

9 thoughts on “Ny bok om skogsträdgårdsodling!”

 • Jättekul Philipp! Den ser jag fram emot!
  Ett önskemål till förändring från förra boken är att det latinska namnet även finns i vanlig tryckt stil eftersom skrivstilen är svårläst.

  • Tack för kommentaren, det är absolut en synpunkt vi tar till oss. Vad tror du om typsnittet som syns på uppslaget om körsbärskornell, kan det vara ok?

   • Förresten, nu ser jag att det inte syns bra alls. Men vi ska göra allt så läsbart det bara går! Fler läsprover kommer vi att lägga upp här framöver, då ser vi fram emot fler kommentarer.

 • Hej Philipp! Jag missade insamlingen via kickstarter men är supernyfiken på er nya bok. Hur försäkrar jag mig om ett exemplar? Går den att förbeställa i nuläget eller när beräknas försäljning av boken komma igång?

  • Hej Johan,
   Kul att du är intresserad! Boken kommer att finnas i handeln från mitten av maj ungefär, mer info om det kommer på bloggen när vi fått leveransdatum för boken från tryckeriet.
   Vänligen
   Philipp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.