Pressmeddelanden

Pressmeddelande 27 september 2018 

Redan deras första bok ”Fleråriga grönsaker: Upptäck, odla, njut” blev nominerad till Årets Trädgårdsbok 2016. Nu gläds Annevi Sjöberg och Philipp Weiss åt att deras nya bok ”Skogsträdgården: Odla ätbart överallt” har fått den prestigefyllda utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2018.

– Det är första gången som en egenutgiven bok blir Årets Trädgårdsbok och det gör oss förstås lite extra stolta, säger Annevi Sjöberg.

Boken har legat högt upp på topplistorna ända sedan den kom ut i maj, vilket visar att skogsträdgårdsodling är en odlingstrend som har kommit för att stanna. I skogsträdgårdsodling tas inspiration från skogens sätt att fungera som förebild för att få en lång skördesäsong, med många grödor och till en relativt liten arbetsinsats.

– Nyckeln är att satsa på fleråriga växter. De har sina rötter på plats när säsongen startar, hittar sitt eget vatten och näring och är nästan skötselfria efter etablering. Satsar man dessutom på en mångfald av olika växter finns det alltid något att skörda även om skörden skulle slå fel för vissa grödor på grund av torka, frost vid blomning eller annat väderfenomen som vi inte kan råda över, menar Philipp Weiss som började skriva de första raderna till boken för drygt fyra år sedan.

Boken är rejält omfångsrik med över 460 sidor i stort format och vilar på en stadig faktabaserad grund, med över 800 referenser till vetenskapliga artiklar, böcker och rapporter. Förutom att författarna utförligt beskriver de teoretiska grunderna för att odla som skogen går de i detalj igenom allt från planering av en skogsträdgård till anläggning och skötsel. I boken presenterar de även över 400 odlingsvärda växter för nordligt klimat, både kända som krusbär, äpplen och päron och okända som asimina, pimpernöt och narrbuske.

– Vi ville verkligen skjuta fram kunskapsgränserna för vilka fleråriga ätbara grödor som går att odla i vårt klimat. De allra flesta växterna vi har tagit med i boken är kulturväxter någonstans på norra halvklotet och den enda anledningen att många av dem är så pass ovanliga idag är att knappt någon känner till dem. Vem har hört om guldhallon eller amerikansk persimon? När vi smakade på dem för första gången under researcharbetet till boken var det som en helt ny värld öppnade sig för oss och många av grödorna kan man bara inte få nog av, skrattar Philipp Weiss.

Med den nya boken hoppas författarna att kunna inspirera fler att vilja vara med och utforska denna odlingsteknik som kan ge ett överflöd av fleråriga bladgrönsaker, bär, frukt, frön och nötter utan att man behöver jobba ihjäl sig för det. Författarna framhäver samtidigt de stora miljöfördelarna med att odla på skogsträdgårdsvis.

– Förutom alla de fantastiska smakerna som skogsträdgården bjuder på ger den per automatik livsutrymme åt otaliga nyttodjur som har det svårt i vårt alltmer utarmade kulturlandskap, så att anlägga en skogsträdgård är en fantastisk möjlighet att göra en stor miljöåtgärd med väldigt enkla medel, menar Annevi Sjöberg.

Philipp Weiss är utbildad civilingenjör och diplomerad permakulturdesigner. Han bor med sin familj i Stjärnsund i södra Dalarna där han började anlägga sin första egna skogsträdgård år 2007. Idag täcker odlingarna nästan 1,5 hektar och omfattar över 300 arter av träd, buskar och örter. Den stora inspirationskällan för hans odlingar är barndomens ätliga landskap i södra Tyskland. Sina odlingserfarenheter dokumenterar han på Skogsträdgårdsbloggen och håller i regelbundna kurser och föredrag inom permakultur och odling av fleråriga nyttoväxter. Tillsammans med sin familj driver han Puttmyra skogsträdgård med tillhörande plantskola för skogsträdgårdsväxter.

Annevi Sjöberg är utbildad miljövetare och miljöingenjör med ett brinnande hjärta för biologisk mångfald och alla former av bär och fleråriga grönsaker. Annevi bor med sin familj i Stjärnsund i södra Dalarna där hon är engagerad i skapandet av den offentliga skogsträdgården Mångfaldsträdgården på cirka 2700 kvm. Hon håller också på att förverkliga drömmen om ett annat skogsträdgårdsinspirerat odlingssystem i närområdet. Annevi undervisar i permakultur, håller kurser samt föredrag om odling av fleråriga grönsaker och skogsträdgårdsodling samt är projektledare för Plockhugget – ett initiativ för hållbart skogsbruk.

Hälsingbo Skogsträdgård HB
Rörshyttan Hälsingbo 424
77674 Stjärnsund

Annevi Sjöberg, 073 362 2509, annevi.lakemountain@gmail.com

Philipp Weiss, 072 923 9153, weiss.philipp@gmail.com