Se upp med svarta plastkrukor!

Nu när sommaren äntligen har kommit är det bra läge för att höja ett varningens finger för svarta plastkrukor. Jag har länge funderat om de verkligen är så bra för växterna. De är onekligen smidiga och billiga, men de kan bli glödheta när de står i full sol och vad har det för konsekvenser för växterna? Vi skogsträdgårdsodlare gör ju mycket för att höja jordtemperaturen, men vad händer om det blir för varmt?

Mitt intresse för den här frågan väcktes till liv igen i slutet av maj när jag plockade ut en blåbärstrysplanta ur en kruka:

Det här fenomenet väckte mitt intresse för svarta plastkrukors eventuella nackdelar på nytt.
Det här fenomenet väckte mitt intresse för svarta plastkrukors eventuella nackdelar på nytt.

Det finns rötter bakom den vita etiketten (som reflekterar solljuset) men inte runtom. Tydligen avtar rottillväxten mycket vid 30°C och slutar helt vid 39°C. Stiger temperaturen över 50°C i krukan dör rötterna efter bara 30 minuters exponering. Och mår rötterna dåligt kan ju inte de ovanjordiska delarna trivas särskilt bra heller. För den som vill fördjupa sig i detta kan jag rekommendera en vetenskaplig artikel jag hittat inom ämnet.

Ett litet experiment jag gjorde idag visar skillnaden mellan att ha krukan ståendes i halvskugga mot att ha den i full sol. I halvskugga är jordtemperaturen densamma som lufttemperaturen, alltså behagliga 23 grader:

Står krukan i halvskugga är det behagliga 23 grader i jorden i krukan.
Står krukan i halvskugga är det behagliga 23 grader i jorden i krukan.

Bara några minuter efter att jag ställde samma kruka i full sol (med en lätt fläktande vind som hjälpte till att hålla temperaturen nere) blev temperaturen i utkanten av krukan 32 grader. Efter en halvtimme i full sol var temperaturen nästan 36 grader och jorden torkade ut i rasande fart.

I platskrukan stiger temperaturen snabbt över gränsen för vad som är bra för rötterna. 32 grader efter bara några minuter.
I platskrukan stiger temperaturen snabbt över gränsen för vad som är bra för rötterna. 32 grader efter bara några minuter.

Därför skulle jag rekommendera att använda svarta krukor endast i (halv)skuggiga lägen. Det räcker till exempel att ställa krukorna i en pallkrage, så att krukorna inte får direkt solljus på sig. Kan man gräva ner krukorna i jorden är det ännu bättre, då kommer rötterna ha samma temperatur som den omgivande jorden, vilket är de förhållanden de kommer att få växa i framöver ändå. Är det soligt väder är det viktigt att vattna ofta, helst ett par gånger om dagen om det går. Och har man tillgång till andra sorters krukor kan man lätt minska stressen för växterna. Gröna krukor har tydligen bättre egenskaper än svarta, men allra bäst är vita krukor eller terrakottakrukor om man inte kan komma ifrån att solen lyser direkt på krukorna.

Så även om det gäller att vara på sin vakt i det fina soliga vädret är det här det bästa som hade kunnat hänt efter den regniga första halvan av sommaren. Årstillväxten har varit enorm och om det varma, torra vädret håller i sig kommer de nya, långa skotten på alla träd och buskar i skogsträdgården få gott om tid att vintra in ordentligt. Och det kommer att bädda för en bra skörd nästa sommar.

Tagged with:

2 thoughts on “Se upp med svarta plastkrukor!”

  • En annan aspekt på plastkrukor, som jag tycker vore intressant att utreda, är om de avger skadliga ämnen. En del av dem luktar rätt starkt av plast när de står i växthus d.v.s. på en varm och innesluten plats. Man pratar ju mycket om mjukgörare i leksaker och föremål för livsmedel, men när det gäller blomkrukor har jag inte hört eller läst något. De billiga murarspännerna har inte tillträde till mitt växthus längre, de luktar allra mest/värst – även om det troligen inte tas upp så mycket ”dåliga ämnen” av tomaterna, så vill jag inte känna plastlukten från dem.
    Jag hittar inget om säkra plastsorter, eller krukor som inte luktar plast… Finns det tips att få?

    • Bra fråga! Jag har observerat detsamma och även riktigt dyra krukor som jag använder (t.ex. quick pots som jag drar upp träd med djupa rötter i) luktar så äckligt att de inte går att ha i rum där man vistas. Jag skriver ett inlägg om jag skulle hitta något bra svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.