Sensommaren i skogsträdgården

Sensommaren i skogsträdgården är en rolig tid för den som tycker om bär och frukt. Trots att vi började plantera bärbuskar i någon större skala först i fjol har vi redan fått en hel del skörd. Nu i slutet på augusti är det många av de mest näringsrika bären som är mogna.

En av de mest näringsrika bären som vi överhuvudtaget kan odla i vårt klimat är Svarthallon (Rubus occidentalis), som är en nordamerikansk släkting till våra hallon. Det är just det svarta färgämnet i bären som gör dem så nyttiga för oss enligt Jo Robinson som har skrivit boken ”Eating on the Wild Side”.

Svarthallon (Rubus occidentalis)
Svarthallon (Rubus occidentalis)

Ett annat svart, men något mer välkänt bär är björnbär (Rubus spp.). Vi odlar så kallade sibiriska björnbär (Rubus fruticosus) som vi köpte av Leif Blomqvist för ett antal år sedan. Just denna sort är väldigt härdig och bären tillhör de godaste björnbären jag smakat. De är söta, saftiga och stora.

Sibiriskt björnbär (Rubus fruticosus)
Sibiriskt björnbär (Rubus fruticosus)

En annan hallonsläkting som vi börjat skörda nu är den märkliga växten ”Dorman Red” (Rubus parvifolius x idaeus) som är en hybrid mellan ett hallon från östra Australien (Rubus parvifolius) och kulturhallonsorten ”Dorset” (Rubus idaeus). Egentligen borde växten inte trivas så bra hos oss, men den har i alla fall klarat en vinter och är sprängfylld med röda bär som smakar som något syrliga björnbär.

Hallonhybriden "Dorman Red" (Rubus parvifolius x idaeus)
Hallonhybriden ”Dorman Red” (Rubus parvifolius x idaeus)

Havtorn (Hippophaë rhamnoides) tillhör de mer välkända av de extra hälsosamma bären och trots att våra buskar är planterades för bara drygt ett år sedan har vi kunnat skörda en hel del bär. Den sorten som har funkat bäst i år heter Botnia Guldklimp och även den är inköpt hos Leif Blomqvist. Tyvärr verkar de inte ha sorten i sitt sortiment längre, men vi kommer att börja föröka den denna vinter.

Havtorn (Hippophaë rhamnoides)
Havtorn (Hippophaë rhamnoides)

Skördesäsongen är som tur är inte över än och förutom några äpplen ser vi fram emot att snart kunna skörda aronia (Aronia melanocarpa), ett annat mörkfärgat superbär, den koreanska silverbuskens (Elaeagnus umbellata) små fina frukter samt minikiwi (Actinidia kolomiktes). Mer om dessa i ett kommande inlägg!

Tagged with:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.