Grundstammar del 1 – manzanas

yo último mensaje i serien om olika ymptekniker beskrev jag hur det går till när man tar ympris. Al menos tan importante como tener vástagos de buena calidad es tener un rizoma que está adaptado para el objeto deseado. Grundstammen förser det blivande trädet – som ju består av två olika växtindivider – med ett rotsystem. Ympar du på friland på befintliga träd är valet av grundstam tämligen enkelt: man tar det man har. Svårare är det om du ägnar dig åt bänkympning, där är urvalet av tänkbara grundstammar mycket brett, i synnerhet när det gäller de mest populära fruktträden, som äpplen, peras, ciruelas y cerezas.

Olika grundstammar har olika egenskaper som har inverkan på ymprisets beteende och det är viktigt att du vet vad du vill med trädet. Vill du ha många olika träd på liten yta eller är det en mer traditionell fruktlund med stora träd och stort mellanrum du ser framför dig? Vill du maximera produktionen eller ska trädet vara så lättskött som möjligt? Hur långlivat ska trädet vara? Vill du knäcka en zon eller två? Exempelvis är vissa grundstammar, som äpplet ’B9’, mycket svagväxande och gör att hela trädet blir litet och ganska klent. Samtidigt är ’B9’ extremt köldtåligt och gör att känsligare äppelsorter klarar sig längre norrut om de ympas på denna grundstam. Andra grundstammar kallas för kraftigväxande, så som ’Antonovka’ och ’A2’, och de ger med tiden stora träd som också kan bli mycket långlivade.

Det hela kompliceras av att det i vissa fall går att ympa en ympkvist av en art på en grundstam av en annan art. Till exempel är det fullt möjligt att ympa päron på rönn eller kvitten. Ibland kan man även använda en mellanymp för att sammanfoga två individer som egentligen inte är kompatibla med varandra – men det är ett ämne för ett senare inlägg.

I detta och de kommande inläggen vill jag presentera de grundstammar som är lämpliga för vårt klimat. Först ute är grundstammar som är passar för äpple. Jag är helt säker på att jag har missat intressanta grundstammar eller har gjort fel i tabellerna, por lo que me e-mail a skogstradgard@gmail.com o introducir un comentario en el cuadro de comentario si encuentra errores o tiene información adicional. Voy a actualizar las tablas como llegue nueva información. Toda la lista actual también está disponible en "bosque jardín: comestible que crece en todas partes"Páginas 424-426.

Äppelgrundstammar

 manzana (Malus domestica)Egenskaper
Malus domestica (F)*XStarkväxande, långlivad, ger frukt först efter 8-10 años.
Malus domestica 'Antonovka'XFröförökad grundstam som är kraftigväxande och långlivad. Ger frukt relativt sent. Mycket köldtålig och bästa grundstammen för zonerna V-VII där den inte utvecklas till ett lika stort träd som i de varmare odlingszonerna.
Malus domestica 'A2'XKraftigt växande grundstam framtagen på Alnarp. 80% av 'Antonovka', långlivad.
Malus domestica 'B9'XSvagväxande grundstam från Ryssland, 30% av 'Antonovka'. En av de härdigaste grundstammarna. Behöver stöd hela sitt korta liv (20-30 años). Zon I-VII.
Malus domestica 'B118'XMedelkraftigt växande grundstam från Ryssland som används mycket i Finland. Uppnår 60-85% av 'Antonovka'. Olika källor anger olika härdigheter, som bäst zon I-VI. Trädet blir relativt kortlivat, 20-30 años.
Malus domestica 'B491'XMycket svagväxande grundstam från Ryssland, endast 20% av ’Antonovka’. Zon I-VII.
Malus domestica 'M9'XDvärgväxande grundstam från England, 30% av 'Antonovka'. Behöver växtstöd. Zon I-II.
Malus domestica 'M26'XGanska svagväxande grundstam från England, 40% av 'Antonovka'. Relativt mottaglig för olika sjukdomar. Behöver växtstöd i början. Kortlivad. Zon I-III.
Malus domestica 'MM106'XGanska kraftigt växande grundstam från England, 60% av 'Antonovka'. Relativt mottaglig för olika sjukdomar. Tål ej fuktig mark. Blir endast 20-30 años. Zon I-III.
Malus domestica 'MM111'XStarkväxande grundstam från England som blir 85-100% av 'Antonovka'. Härdigheten är något sämre än hos A2.
Malus domestica 'P22'XPolsk korsning av 'M9' och 'Antonovka'. Mycket svagväxande (10-15% av 'Antonovka'), dålig konkurrens mot ogräs. Behöver växtstöd. Zon I-VII.
Malus domestica 'P60'XSvagväxande korsning mellan B9 och A2, runt 30% av ’Antonovka’. Okänd livslängd.

*(F): fröstam, su. Debido a que la cepa se extrae de la semilla, a menudo con el resultado de que su influencia sobre el injerto puede ser difícil predicho. Algo que la mayoría fröstammarna tienen en común es que dan bastante alto, árbol persistente que es relativamente tarde a la primera serie de la fruta

etiquetado con:

5 pensamientos sobre "Grundstammar del 1 – manzanas”

 • B118 förefaller vara en intressant grundstam. Vad gälller Antonovka har jag läst någonstans att den också skall funka bra på tyngre, något sämre dränerad jordvilket gör den extra intressant för mig.

  Hur lika/olika kan man förvänta sig att vildapelfrön blir?
  Jag har börjat experimentera med rotäkta äpplen också,
  https://www.orangepippintrees.co.uk/articles/own-root-fruit-trees
  En mellanvariant kan vara att ympa lågt på B9 som ju har en taskig rot, och plantera djupt så att ympen kommer under jord, förhoppningsvis kan den rota sig och ta över från B9 efter ett tag. Jag planterade 30 sådana träd 2018, och väntar med spänning om jag kan se några rötter i år.

 • Saknar B118 aom är ca 70% Av Antonovka. Till skillnad från B9 klarar den sig utan stöd och extra bevattning. I Finland håller vi förresten M Antonovka för mera vinterhärdig än B9

 • ¡Hola! Superbra översikt. Jag har just beställt träd m grundstam M111. Hade inte möjlighet att välja grundstam, bara begränsat antal sorter. Har du lust att berätta lite om den, vore det toppen 🙂

 • Sen är det kul att även föröka understammarna på egen hand.

  Det går att göra på många sätt. Det enklaste är att plantera en understam som ett vanligt träd, och klippa av det nära marken när det kommit igång met växten. Då blir det massor av nya stammar som skjuter upp. När de stammarna är 20 cm långa kan man trä på en ring (Texas. 5-liters-blomkruka med botten urskuren) och fylla på med sand som täcker 15 cm av de nya stammarna. Dessa skapar nu massa smårötter i sanden.
  Nästa vår kan du lyfta på ringen, skaka bort sanden och klippa av nya understammar vid marknivå.

Deja una respuesta

su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Este sitio utiliza para reducir el spam Akismet. Aprender cómo se procesa sus datos comentario.