Svensk nötodling håller på att bli alltmer av en snackis och nu har till och med det mycket populära programmet Odla med P1 gjort två inslag på ämnet. I det första berättar jag om våra odlingar av hasselnöt och valnöt och pratar mig varmt om odling av äkta kastanj.
Det andra inslaget, som sändes den 28 augusti 2023, handlar om de mindre kända matgrödorna ekollon, turkhasselnötter och ginkgo. Få känner till att de går att äta, men de går att hitta på många platser i landet, inte minst i stadsmiljö där de är extra lätta att skörda.
Inspirerande som vanligt. En fråga: Läste någonstans att bergsekens ollon inte är ätliga medan skogsekens går bra. Men det är alltså ingen skillnad på sammansättningen mellan dessa sorter?
Tack! Det finns ingen större skillnad i ätbarhet mellan bergek och skogsek, båda innehåller tanniner som behöver lakas ut innan de kan användas som föda. Bergeken innehåller i snitt 3,39% tanniner, medan skogsekens nötter innehåller 3,48% i snitt, så ur det perspektivet är de nästan identiska. Bergekens ekollon innehåller också något mer fett än skogsekens.
Tack för glädjande svar! Det betyder att skörden i närområdet enkelt kan dubbleras. Det blir snabbt över hundra kilo vilket väcker en följdfråga. Finns det rekommendationer för lämpligt intag av ekollon?