Efter en ovanligt kall april har det nu blivit riktigt varmt och en av vårens favoritprimörer har satt ordentlig fart – strutbräken (Matteuccia struthiopteris). Den är den enda ätliga ormbunken som jag känner till. Den växer vilt i hela Sverige och där den trivs bildar den stora bestånd. I Nordöstra USA och Kanada har den länge varit en kulturväxt som odlas kommersiellt än idag, men hos oss är den fortfarande ganska okänd som grönsak, trots att den blev utsedd till årets ätliga perenn 2014.

Strutbräken trivs bäst i ganska lätta jordar i lövskogsmiljö och gärna där det finns rörligt markvatten. Jag planterade den i Puttmyra skogsträdgård för ett par år sedan, men än så länge verkar den inte trivas jättebra. Förmodligen är det för varmt och torrt på sommaren just nu, men när krontäcket i skogsträdgården börjar bli tätare borde den sprida sig bättre. Till dess får jag nöja mig med att skörda från de vilda bestånden som finns runtom Stjärnsund. I vår bok ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” har vi tagit med ett recept på inlagd strutbräken och här tänkte jag komplettera med en enkel och välsmakande vårsoppa som man kan laga på denna märkliga växt som faktiskt fanns redan på dinosauriernas tid.

När du skördar strutbräken är det viktigt att du endast tar några skott per planta, för att inte försvaga den. Du känner igen strutbräken på de så kallade sporangiebladen som sitter i mitten på den klotrunda rotklumpen.

Skotten du skördar bör vara max 15 cm långa, då smakar de som bäst. Ofta äter vi skotten med bara smält smör hemma för att få hela smakupplevelsen, men även som huvudingrediens i soppa gör sig ormbunken riktigt bra.
Ingredienser (4 portioner):
1 stor gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 morot eller några sockerrötter
4 stora potatisar
100 g smör eller 1 dl olja
1 l vatten
buljong
1 liter sköljda och grovt hackade skott av strutbräken
en handfull kirskålsblad
ett ungt skott av libbsticka
2,5 dl kokosmjölk eller grädde
2 dl vitt vin eller torr äppelcider
Salt, peppar, muskot efter smak.
Gör så här:
Grovhacka löken och pressa vitlöken. Skär moroten/sockerrötterna i bitar. Skölj strutbräkenskotten och försök få bort det bruna pappersliknade höljet som kan sitta kvar på en del skott. Grovhacka skotten. Hacka bladgrönsakerna. Stek löken och vitlöken i smöret/oljan. Tillsätt moroten/sockerrötterna och stek dem en stund. Tillsätt potatisen, fyll på med vattnet tillsätt buljong efter smak. Låt koka i 10 minuter innan du tillsätter strutbräkenskotten. Låt koka ytterligare 10 min. Häll i kokosmjölk/grädde och vinet/cidern. Mixa soppan så att den blir krämig, låt den koka upp en gång och smaka av med salt, peppar och muskot.

Smaklig måltid!
Fiddle head fern is eating widely in the mountains of North India and Nepal. In Nepal it is called Negro and they make a very simple dry curry just like the way you would do with spinach (saag). Pick and chop green fiddleheads. Wash multiple times and rub off the brown feathery covering. Heat 2table spoon oil in a pan, when hot, add green or red chilly, cumin seeds so they popp. Add a punch of turmeric. Add the fiddle heads. Stir and lightly fry and cover to cook. Add salt. Stir and mix. When it is dark green in colour and still crunchy remove from heat. Eat with rice and linser soup or daal.