Fler härliga vårprimörer

Våren är som jag nämnt förut väldigt tidig i år, även om det verkar som vintern är på väg tillbaka till Dalarna. I ett tidigare inlägg skrev jag om kökscomfrey ’Bocking 4’ och trädgårdssyra (Rumex acetosa) som var först ute efter snösmältningen. Nu är det fler vårprimörer som redan är på väg upp ur jorden och igår skördade jag de första späda bladen som så här års är proppfulla med nyttiga mineralämnen. Mer om varför fleråriga ätbara växter är så nyttiga kommer i nästa inlägg.

Prärilök001

Prärilök (Allium cernuum) är en flerårig lökväxt med köttiga blad som kan skördas året om. Den tål konkurrens med gräs, men trivs bäst när den har lite plats att utvecklas. En av mina favoriter bland lökväxterna.

Citronmeliss

Citronmeliss (Melissa officinalis) övervintrar inte alltid hos oss, men den har flera gånger fröat av sig och på så vis överlevt även de kallaste vintrarna. Denna vinter har det gått bra för citronmelissen och den har redan fått många fina blad som man till exempel kan koka en uppfriskande te på.

Myskmalva

Myskmalva (Malva moschata) använder jag mest i sallader. Bladen smakar inte så mycket i sig, men har en trevlig konsistens och växten kan användas i stort sett hela säsongen.

Spenatskräppa

Spenatskräppa (Rumex patientia) är släkting med ängs- och trädgårdssyran, men saknar dess syrlighet. Nu tidigt på våren äter jag bladen råa, men senare under säsongen är det bäst att koka dem. I torra lägen blir plantan snabbt oansenlig och torr, men framåt hösten kommer det ofta en ny uppsättning fina blad som de på fotot.

Skogsskräppa

En annan skräppa som sticker upp bladen tidigt är skogsskräppan (Rumex sanguineus). Just den här plantan är jag lite för rädd om för att skörda ifrån, men de växer snabbt till sig och sprider sig gärna när möjlighet ges. För mig är smaken lite för besk för att jag ska tycka om dem i sallader, men många använder dem ungefär som rödbetsblast. Det går också bra att koka dem som andra bladgrönsaker.

Jordgubbe

En för många säkert ganska otippad vårgrönsak är smultron (Fragaria vesca) och jordgubbar (Fragaria x ananassa), vars unga, ljusgröna blad är goda att ha i grönsaksstuvningar, pastasåser, gratänger osv. De har inte så mycket smak, men konsistensen är bra efter att de är kokta, tycker jag. Man kan också koka ett te på bladen.

5 thoughts on “Fler härliga vårprimörer”

 • Hej! Skulle vilja ha prärilök. Och egyptisk luftlök. Är det något man kan få köpa?
  Mvh
  Anette Olofsson

  • Hej!
   Just dessa två har vi inte kvar i år, men det finns ett 30-tal fleråriga grönsaker i vårt sortiment. Vi finns utanför Stjärnsund i Södra Dalarna och plantskolan kan besökas efter överenskommelse.
   /Philipp

  • Hej!
   Om du har vägarna förbi Stjärnsund har vi plantor till salu från början av juni. Annars kommer det att gå att beställa via vår webbutik igen från januari 2019 och framåt, för i år är det slutsålt där.
   Vänligen
   Philipp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.