Nötodling i Sverige – Del 4: Kastanjer

Kastanjer hör för många till jultiden, men de flesta vet nog inte att det går alldeles utmärkt att odla kastanj i Sverige. Om man bor i de varmare delarna av landet det vill säga. Det vi köper i affärerna är oftast äkta kastanj (Castanea sativa). Äkta kastanj växer relativt bra i södra Sverige upp till odlingszon 2 och några exemplar finns även i odlingszon 3 (och faktiskt även ett exemplar i Puttmyra skogsträdgård, men det mår inte särskilt bra).

Ett kastanjträd med fina nötter i Mandelmanns trädgårdar på Österlen.
Ett kastanjträd med fina nötter i Mandelmanns trädgårdar på Österlen.

I samma släkte finns det även andra arter som skulle kunna vara intressanta för kallare odlingsområden. Kinesisk kastanj (C. mollissima) är möjligtvis härdig till zon 4 och i år planterade vi ett par träd i Puttmyra skogsträdgård. Många experter som jag pratat med menar att den inte går att odla i Sverige, men jag tycker ändå att det är värt ett försök.

Kinesiskt kastanj i en botanisk trädgård i Tyskland. Kanske går den att odla även i Sverige.
Kinesiskt kastanj (Castanea mollissima) i en botanisk trädgård i Tyskland. Kanske går den att odla även i Sverige.

Japansk kastanj (C. crenata) anses vara något mindre härdig än äkta kastanj, men hybrider mellan C. crenata och C. sativa har beskrivits som härdiga i den amerikanska litteraturen [1] och fungerar säkert i odlingszon 1 och 2. Den amerikanska kastanjen (C. dentata), som en gång täckte stora arealer av Nordamerika, har närmast utrotats där av en svampsjukdom, men det finns ett fåtal träd i Sverige som verkar trivas med vårt klimat.

Amerikansk kastanj (Castanea dentata) i en botanisk trädgård i Tyskland. Det finns ett antal livskraftiga träd av denna art i Sverige!
Amerikansk kastanj (Castanea dentata) i en botanisk trädgård i Tyskland. Det finns ett antal livskraftiga träd av denna art i Sverige!

Kastanjer är mycket stärkelserika och kallas därför ibland för majs på träd [2]. Kastanjen är möjligtvis det träd med störst potential att förse oss med en kolhydratrik basföda, men härdigheten är fortfarande en utmaning i stora delar av Sverige. Namnsorter brukar ge skörd redan när de är fem år gamla och kastanjehybrider ger större skördar än rena arter. Träd som är tio år gamla eller äldre kan ge 5 ton per hektar vilket innebär att varje träd ger runt 25 kg kastanjer [3].

Så här stora och fina kastanjer kan man hitta i det vilda om man har tur. De här är insamlade i Georgien av Tycho Holmcombe som reste dit för att hitta härdiga nötträd.
Så här stora och fina kastanjer kan man hitta i det vilda om man har tur. De här är insamlade i Georgien av Tycho Holcomb som reste dit för att hitta härdiga nötträd.

I nästa inlägg ska vi möta några riktiga extremodlare som jag råkade lära känna på en resa till Jämtland…

Litteratur

[1]          Falk, B., The resilient farm and homestead : an innovative permaculture and whole systems design approach. White River Junction, Vt.: Chelsea Green Pub., 2013.
[2]          Shepard, M., Restoration agriculture : real-world permaculture for farmers. Austin, Texas: Acres U.S.A., 2013.
[3]          Crawford, M., Nut Crops – Appendices, 2012.

43 thoughts on “Nötodling i Sverige – Del 4: Kastanjer”

 • Kastanjer för svenskt klimat är mycket intressant. Jag har själv ett par stycken som grodde från nötter 2009. Jag vet inte vilken sort det är, men inte castanea sativa. Moderträdet stod i en innergård i centrala Stockholm, och lämnade där alltså mogna nötter. Här hos mig i zon 3 har det aldrig varit några vinterskador, inte ens de hårda vintrarna 2010 och 2011. Extremt tåliga träd som tycks klara vad som helst och trivs bra på mager, sur sandjord. Återstår bara att se hur nötterna blir här.

   • Jag satt på ett café på en halvöppen gård i Stockholm under ett snyggt högt träd med genomgående stam i Stockholm. Jag såg att nedfallna kastanjer hade självsått sig i gräsmattan under och blev väldigt överraskad. De var mindre än de köpta i affären men smakade likadant. Tror absolut att det var C. sativa. Nu är det ombyggt där och trädet är sorgligen fällt. Jag hann plocka några säsonger och dela ut till andra, så det växer sådana träd på öar i Mälaren och Stockholms skärgård och andra ställen som jag inte känner till. De har växt bättre än köpekastanjer som jag sått. Speciellt de kinesiska från affären, (som egentligen har blandad genetisk bakgrund), har frusit ner ofta och mycket. En plantskolekastanj har fått mogen frukt en gång, en annan växer uppåt som en ek i skogskanten, inga frostskador på tio år.

 • Jag fick faktiskt mina kastanjer av just Anders som svarat ovan. Som sagt verkar inte moderträdet stå kvar längre, annars hade jag åkt dit och samlat fler kastanjer. Hur som helst är det inte sativa, bland annat har de kort bladstjälk och inte lång som sativa. Sedan finns det andra ledtrådar att se på, som ifall löven är matta eller blanka, tunna eller tjocka och hur kanten ser ut. Färgen på kvistarna är också en ledtråd, liksom eventuella tunna hår på nerverna på undersidan löven. När våren kommer med nya löv skall jag försöka reda ut det med kastanjeodlare i usa som har mer erfarenhet.

  Anders, var det bara ett träd på den där innergården eller var det flera? De flesta kastanjesorter skall inte vara självfertila så det kan vara en ledtråd till vad för träd det egentligen är.

  • Aha, kul att du fått fram att det inte är C. sativa. Trädet var planterat på 70-talet för övrigt. Jag ska kolla bladen ordentligt på träden som grodde och jämföra med sativa. De växte med enmetersskott i somras, hoppas djuren äter annat i vinter.
   Nu minns jag tyvärr inte om det var fler träd. Det var fler stammar men jag tror det berodde på att de inte hade valt ut en huvudstam som liten planta. Och inte ens säker om det fanns ett fristående till. Så, du kan inte få nån ledtråd om pollineringsförhållandena dessvärre…

   • Jag har fortfarande inte lyckats lista ut exakt vad för kastanj det är. Göteborg botaniska har ett träd som är mycket likt med de har bara skrivit ”castanea sp.” på skylten så de vet inte heller. Deras träd liksom mitt har en strikt trädform, inga tendenser till buskighet som man annars ser hos äkta kastanj i Sverige. Men oavsett, mitt största träd blommar i år. Grodde från nöt 2009 så det har bara tagit nio år. Någon pollinatör finns inte så nu får vi se om den är självfertil. Om så är fallet skall jag ta vara på varenda nöt i många år framöver och fylla upp skogen med kastanjeplantor. Jag ser oerhört stor potential i detta träd.

    • Om du kommer på vad det är för kastanj så skriv gärna här. De är helt klart friska och bra växande, så klart intressanta att föröka vidare.

     • Fortfarande ingen aning. Har ”taggbollar” i toppen på mitt träd nu, men de är nog tomma. Löven frös i våras igen, men trädet hämtade sig snabbt och har årsskott på 50-60cm varje år så det växer så det knakar. Ser superfriskt och fint ut. Torkan 2018 brydde den sig inte alls om, verkade inte ens märka det. Men jag hittade en planta till i skogen i fjol, som stått under en videbuske i alla år och bara blivit en halvmeter. Den har jag flyttat fram nu och hoppas den skall sätta fart och växa så jag får lite pollinering i framtiden. Sedan har jag ytterligare en uppe i ett berg som växer långsamt, den är för stor för att flytta men för liten för att blomma.

     • Ja, men då är det kanske en liten inblandning av annan Castanea, om du hittat avvikelser från C. sativa. Nu har Philipp sett träden, och på min fråga om det skulle kunna vara C. dentata blev det nekande svar, de ska ha mindre blad. Och då fick jag informationen att det är mycket vanligt med arthybrider, eftersom de korspollineras lätt. Kan också nämna att jag fick ett fåtal, små nötter förra året, trots många blommande träd. Det var första året med fruktsättning, så kanske därför få utvecklades. I år har två träd som förmodligen är C. molissima blommat samtidigt, så bättre pollinering har förhoppningsvis skett.

     • Ja, det är inte ren C. dentata, jag har några små fröplantor av dom och de ser annorlunda ut. Säkert C. sativa med en liten del av av något annat i. Vem vet, det kanske var samma forskare i Sovjet som avlade fram härdiga valnötter som höll på med kastanj också?
      Kul att du fick nötter. Var de runda och utfyllda alltså? Trädet på Göteborgs botaniska hade tusentals nötter liggande under i fjol, men alla var tomma. Själva nötterna fanns, men de var bara tomma ”påsar” utan innehåll. Mina egna har jag aldrig hittat, jag får ju bara några få varje år ännu så länge.

     • Jo, förra året mest tomma, men en del matade C. sativa och dessa, (hybrider?), men ändå små.

     • Det blev några få små kastanjer på C. mollissima, många på mina andra träd. Har gett bort och bytt, sått i marken, får se om tjälen nådde dem denna vinter, då lär de väl inte gro.

  • Om du menar äkta kastanj (alla arter inom släktet Castanea), så är de ätliga. Hästkastanjer (Aesculus hippocastanum) som finns som parkträd i många städer bör man dock inte äta och de är heller inte släkt med de äkta kastanjerna.

 • Jag kollade in några plantskolor för att hitta äkta kastanj, men det verkar svårt. Måste jag åka till Georgien för att samla frön eller finns det plantor någonstans som du vet?

 • Hej! Jag har en C.sativa som nu är 4 m hög och som ger frukter men bara ett litet fåtal blir stora. Beror det på vårt klimat? Bor i Kristianstad (zon 1) och moderträdet finns i Alnarp.

  • Hej!
   Det kan bero på dålig pollinering också om du har endast en planta. Kastanjer är självfertila, men ger mer frukt om man har minst två olika individer.
   /Philipp

 • Hej
  Har idag varit och blockat äkta kastanj på gräsmattan utan för ett mycket känt café´ som ligger utanför Sjöbo i Skåne.
  Kastanjerna är cirka 25mm i diameter inte så stora men naggande goda.
  Hade tänkt att plantera några av dem och se om man kan få fram en eller ett par plantor.
  Finns det någon som kan ge information om hur man skall göra på bästa sett?
  Skall dom läggas i vatten några dygn, vet att vissa nötter behöver det?
  Kan man plantera dom direkt samma år eller är det bäst att vänta ett år eller är våren bäst?
  Vilken typ av jord behövs?
  Tänkte prova att odla i kruka inomhus först och sedan plantera ut till våren.
  Zlim

  PS: Växer Äktakastanj på kommunalmark mitt i Malmö varsågoda.

  • Hej!
   Det är bäst att så kastanjerna på en gång. Lägg dem med den plana sidan neråt i plantjord och fyll på med mera jord, allra bäst med jord som du grävt upp från ett befintligt träd. Sen behöver krukan stå mussäkert, frostfritt, men svalt hela vintern (nära noll grader). Jordkällare är perfekt. Kastanjen gror ofta redan sent på hösten eller under vintern. Den ruttnar om den fryser.
   Lycka till!

  • Hej! Såg att du skrivit att du plockat äkta kastanj utanför Sjöbo. Vilket håll då? Jag själv bor i Vollsjö. Är det bara och plocka? Skulle gärna vilja prova på och få fram en planta.
   Med vänlig hälsning,
   Carina

 • Jag sådde en köpt kastanj (alltså äkta kastanj) senhösten 2005. Då den grott, blivit planta, satte jag efter ca 1 år ut den på friland i Sörmland. Den växer kraftigt, är nu efter 10 år ca 4 meter hög. Jag har klippt / stammat upp den så att den har trädform. (Av sig själv tycktes den helst vilja bli en buske). Täcker jordytan med torra löv och granruskor på vintrarna. Sedan 2 år tillbaka har jag sett ljusgula långa hängen, men inga frukter har bildats. Ät mycket glad för trädet – det är vackert – men skulle såklart bli ännu gladare om det bar frukt. Nån som har nån idé?
  Kristina

  • Jag sådde ett par kastanjefrukter som jag hittade I Botaniska i Göteborg. Det låg massor av kastanjer under trädet men de var ruttna men jag lyckades hitta några som klarat vintern (som låg lite skyddat i/under gräset). Jag plockade dom i slutet av April och lade dom ytligt i jord så att jag såg lite av dom. Nu har det kommit upp små stänglar med blad, bara några veckor senare.

 • Hej!
  Vi bor i Malmö, och för ca 4 år sedan har vi planterat en äkta kastanj (matkastanj) i vår trädgård. Vi köpte plantan i Flyinge. Den är ca 2 m hög och varje år får den massa fina blad och någon sorts långa beige blommor. Men vi får aldrig några kastanjer. Hur lång tid behovs det för att vi ska kunna plocka några kastanjer? Kommer det några någonsin?
  Tacksam för svar.
  Petra

  • Hej Petra,
   kastanjer behöver precis som äpplen korspollineras, så det kan vara det som är kruxet. Ni behöver alltså en till planta som inte är en klon av den plantan ni redan har. Kul att den blommar så tidigt förresten! Så fort ni får till en pollengivare kan det bli nötter på trädet. Lycka till!
   /Philipp

 • Hej!
  Min äkta kastanj (castsnea) som såddes 2005 i Sörmland (se tidigare inlägg) och som nu är ca 8 meter hög har i år, första året fått frukter. Hur många – svårt att se – nötterna sitter högt upp. Kanske är det 40-50 st. Mig veterligt finns inget annat träd i grannskapet så det här tycks ha befruktat sig själv.
  Är det nån som vet när o hur man skördar?
  Kristina i Sörmland

  • Vad roligt att höra att det finns frukt på ditt träd! Några enstaka individer kan vara helt eller åtminstone delvis självfertila, men det är sällsynt. Det som dock kan hända är att skalen som du ser högt upp i träd alla är tomma. Det har jag sett på flera platser runtom i landet där kastanjer står ensamma, man tror det finns en massa nötter, men i slutändan blir det ingen skörd i alla fall. Kastanjerna brukar ramla ner när de är mogna och då spricker de taggiga höljena upp av sig själv. Det brukar inträffa under första halvan av oktober ungefär, men i år verkar allt vara lite tidigare än normalt. Håller tummarna att du verkligen har ett självfertilt träd! /Philipp

   • Stor förväntan när jag undersökte dom taggiga (Oj så taggiga) höljena och upptäckte att dom 3 nötterna som fanns i varje hölje inte var nötter utan bara tomma skäl. Besvikelse. Men lite förberedd var jag ju tack vare Philippes svar. Tack för det. Nu får jag glädja mig åt det ca 9 meter, vackra trädet som planterades 2005.

 • Hej!
  Tack för att du skriver så bra om de fantastiska kastanjeträden.
  Själv bor jag i Nederländerna och i skogen utanför där vi bor finns det hundratals kastanjeträd som levererar bärkassevis med kastanjer i oktober varje år. Mycket mer än vad folk orkar plocka.
  Jag har planterat kastanjer varje år, och det svåraste är att hålla borta mössen under vintern.
  Några små plantor har jag satt hos föräldrarna i Trollhättan, hoppas de ska överleva…
  Finns det någon kommersiell kastanjeodlare i Sverige än?
  Göran

 • Hej!
  Jag plockade massor med kastanjer i höstas, för dekoration men också för att prova att gro.
  Dom jag inte hade till dekoration la jag i frysen, tog fram dom för en vecka sen, la dom först i vatten i 2 dagar sen la ja dom i en låda med fuktigt papper i.
  Har kollat varannan dag hur nötterna mår och fy va de luktar!
  Misstänker att de jäser?.
  Ska ja hålla ut eller är dom förstörda?
  Någon som har en aning?
  Bor i Värmland 🙂

  • Hej! Är det hästkastanj eller ätlig kastanj du har plockat? Om det är ätlig kastanj tål den inte mer än ett par minusgrader, så frysning förstår fröet. Hästkastanjer har jag inte så bra koll på, men jag skulle tro att liknande gäller för dem.
   Vänligen
   Philipp

 • Dagens boktips: ”Trees of Power” av Akiva Silver. Ett helt kapitel om att odla upp kastanjer från frön.
  Sök gärna på Youtube efter ”Twisted Tree Farm” eller ”Edible Acres” för videoinstruktioner.

 • Tänkte bara berätta att det växer två exemplar av äkta kastanj i Bergianska Trädgården i Stockholm.
  Jag var där och plockade fallna kastanjer igår

  Den ena står på höger sida om ingången av Edward Anderssons växthus. Dvs på gräsplätten på växthusets nord-västra hörn.
  https://www.google.se/maps/place/59%C2%B022'09.7%22N+18%C2%B002'45.2%22E/@59.3693611,18.045045,278m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d59.3693626!4d18.045881

  Det andra, större trädet är i slänten ned mot udden vid vattnet nordväst om italienska terassen. Detta träd hade dock mycket mindre kastanjer.
  https://www.google.se/maps/place/59%C2%B022'12.8%22N+18%C2%B002'27.2%22E/@59.3702222,18.0400449,278m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d59.370209!4d18.0408998

 • Nu har det börjat bli mogna kastanjer på ett eller två av de träd jag sådde för ca 12 år sedan. De står i norrsluttning, kanske är det så att de behöver varmare läge så högt upp som Uppland för att hinna mogna varje år. Det blir frost i natt, får se om det hinner bli fler mogna. Träden är mycket livskraftiga, så de kan lämpa sig för pollinering av namnsorter eller vara ympunderlag för namnsorter. De såddes på plats, och de allra flesta kom opp så de står för tätt idag.

 • Hej. Om man bor i Brunskog i Värmland – en stadig zon 4, mitt på den biologiska norrlandsgränsen – är det kört med kastanjeodling då? Om inte vilken sort borde vi satsa på, och vart kan man få tag på dem?
  Vänligen:
  Johannes och Vildhjärta

  • Hej! Vi har planterar en hel del kastanjer här i zon IV/V och de växer fint. Några frostskador har de inte råkat ut för i någon större utsträckning. Om de kommer att blomma och ge frukt är förstås väldigt osäkert, men i takt med en ökad uppvärmning och säsongsförlängning kommer det säkert kunna bli skörd så småningom. Vi odlar en korsning av C. mollissima med andra arter. De är svåra att få tag på dock och brukar dras upp från frö. /Philipp

   • Hej. Nu ser jag ju på mitt ex. av ”Skogsträdgården” att du är samme Philip som är polare med Viktor Säfve, en gammal kompis och skogsaktivistkollega till mig och Mia.

    Hur som helst, tillbaka till kastanjeviktigheterna: Det är inte så att man kan köpa små ellingar eller ev. nötter av er? Eller kanske av någon annan som du känner till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.