Nya kurser, nya växter

Jag önskar alla läsare ett gott nytt odlingsår! För min del kommer årets stora skogsträdgårdshändelse att vara publiceringen av vår bok som vi hoppas ska komma ut i maj. Förutom det har vi som vanligt ett antal kurser planerade. Dessutom öppnar vi återigen plantskolan för fleråriga grönsaker där vi har fyllt på med ett antal intressanta nya växter.

Årets kurser

I år planerar vi fyra nya kurser. Den första äger rum i Åsa utanför Kungsbacka den 5-6 maj. Då kommer vi att fokusera på träd- och buskskiktet och komplettera befintliga planterinar med ett 20-tal nya träd och buskar.

Andra kursen handlar om odling av och matlagning med fleråriga grönsaker. Den är förlagd till Stjärnsund den 2 juni och leds av mina kollegor Annevi Sjöberg, Martin Gustafsson och Fanny Westling.

Den tredje kursen är en tredagarskurs här i Stjärnsund den 15-17 juni. Då kommer vi att varva teori med praktiska moment i både Puttmyra skogsträdgård och Mångfaldsträdgården i Stjärnsund.

Den fjärde kursen, som äger rum den 29-30 juni kommer specifikt att handla om örtskiktet i skogsträdgården där vi fortsätter med en skogsträdgård som började anläggas för ett par år sedan på Stora Sörby gård utan för Gårdsjö i Tiveden. Läs mer här.

Nya växer

Förra året var första året som vi vågade skicka fleråriga grönsaker och andra örter med posten. Det gick över förväntan och i år har vi utökat vårt sortiment något. Nya växter är bland annat:

  • Två olika sorters funkior med högt matvärde
  • Strutbräken, en av de få ätliga ormbunkarna
  • Jätterams, en härlig vårprimör som är nära släkt med sparris
  • Vårsköna, en marktäckare vars blad smakar rödbetsblast
  • Luktviol, en vacker marktäckare med ätliga blad och blommor
  • Sandsenap, en perenn sorts rucola.

Tyvärr kommer vi i år inte att kunna erbjuda björnrot, då fröproduktionen under den gångna sommaren blev mycket dålig. Den efterlängtade rankspenaten kommer vi fortfarande inte att kunna sälja via postorder, men har du vägarna förbi Stjärnsund kommer den att finnas i vår plantskola här hemma som är öppen från 20 maj till 6 juli (efter överenskommelse).

Precis som i fjol stänger vi beställningssidan i slutet av april och skickar växterna under första halvan av juni. Grundavgiften för frakten är 120 kr och blir högst 200 kr, så det lönar sig att beställa med andra om du inte vill beställa så mycket själv.

En annan nyhet är att vi håller på att övergå till mer miljövänliga krukor som är märkta med den tyska ”blå ängeln” och som består helt av återvunnen plast.

Välkommen att beställa redan nu och hör gärna av dig på skogstradgard@gmail.com om du har några frågor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.