Ekollonbiffar kan bli riktig vardagsmat. Min annars kräsna yngsta son tyckte de var jättegoda och undrade vilken sorts kött jag hade använt. Bättre betyg är svårt att få! Tack till Chris Wegweiser på Holma folkhögskola som var den första som bjöd mig på ekollonbiffar. Det här är en variant av receptet han använde då.
Ingredienser (till 10 biffar):
500 g varmurlakade ekollon
2 dl havregryn
3 ägg
1 gul lök
Salt
Sojasås
Peppar
Timjan, oregano, muskot (efter smak)
Olja eller smör
Gör så här:
- Grovhacka, mixa eller kör ekollonen genom en köttkvarn.
- Blanda med havregryn, ägg, finhackad lök till en formbar smet. Om ekollonen är torkade behöver du tillsätta lite vätska.
- Smaka av med salt, sojasås, peppar och övriga kryddor efter smak.
- Forma biffar och stek dem i (nöt-)olja eller smör i ungefär 2 minuter på varje sida.
Serveras precis som vanliga biffar.

Detta inlägg är ett redigerat utdrag ur den prisbelönta boken ”Nötodlarens handbok” av Philipp Weiss (2022). Fler recept på ekollon (och många andra nötter) finns i boken.
De blev goda. Lite annorlunda doft vid stekningen. Varmurlakade skalade o delade ollon i en mattermos. Hällde över vatten som kokat upp o precis slutat koka. Stängde termosen o lät det stå i 5 timmar. Hällde av en klar tefärgad vätska. Smakade o konstaterade att de nu var ätbara.
Catharina
Hej Catharina,
vad roligt att du prövade och vilken smart idé att använda en termos! Tack för att du delade dina erfarenheter /Philipp