Recept: Ekollonbiffar

Ekollonbiffar kan bli riktig vardagsmat. Min annars kräsna yngsta son tyckte de var jättegoda och undrade vilken sorts kött jag hade använt. Bättre betyg är svårt att få! Tack till Chris Wegweiser på Holma folkhögskola som var den första som bjöd mig på ekollonbiffar. Det här är en variant av receptet han använde då.

Ingredienser (till 10 biffar):

500 g varmurlakade ekollon
2 dl havregryn
3 ägg
1 gul lök
Salt
Sojasås
Peppar
Timjan, oregano, muskot (efter smak)
Olja eller smör

Gör så här:

  1. Grovhacka, mixa eller kör ekollonen genom en köttkvarn.
  2. Blanda med havregryn, ägg, finhackad lök till en formbar smet. Om ekollonen är torkade behöver du tillsätta lite vätska.
  3. Smaka av med salt, sojasås, peppar och övriga kryddor efter smak.
  4. Forma biffar och stek dem i (nöt-)olja eller smör i ungefär 2 minuter på varje sida.

Serveras precis som vanliga biffar.

Stekta ekollonbiffar – lite överraskande blev det barnens favorit!

Detta inlägg är ett redigerat utdrag ur den prisbelönta boken ”Nötodlarens handbok” av Philipp Weiss (2022). Fler recept på ekollon (och många andra nötter) finns i boken.

Tagged with:

4 thoughts on “Recept: Ekollonbiffar”

  • De blev goda. Lite annorlunda doft vid stekningen. Varmurlakade skalade o delade ollon i en mattermos. Hällde över vatten som kokat upp o precis slutat koka. Stängde termosen o lät det stå i 5 timmar. Hällde av en klar tefärgad vätska. Smakade o konstaterade att de nu var ätbara.
    Catharina

    • Ja, vi lägger dem i ett lager i luftiga plastbackar som vi staplar på varandra. De får stå någon månad i rumstemperatur och brukar torka väldigt fint på det sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.