Tack för i år!

Det har varit ett minst sagt händelserikt år för oss. Det började med en lång och besvärlig, snörik vinter som innebar stora förluster av träd och buskar för oss. Det hela förbyttes mot högsommar på rekordtid, som övergick till den värsta torkan vi varit med om sen vi började odla för mer än 11 år sedan. Mitt i allt släppte vi vårt mastodontverk ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt”, som senare utsågs till Årets Trädgårdsbok 2018.

Medan vi mest ägnade åt oss vattning under den torra sommaren, blev hösten desto mer arbetsrik. Vi planterade fler träd och buskar än någonsin under sensommaren och hösten och numera är Puttmyra skogsträdgård fullständigt inhägnad med ett 2 m högt viltstängsel som ska hålla i alla fall en del objudna gäster utanför odlingarna. Under hösten hann jag även med en spännande växtexpedition till bland annat Vitryssland. Där träffade jag en av världens mest kunniga valnötsexperter, smakade på dussintals olika sorters vindruvor som bara odlas i Vitryssland och skördade nötter från träd som den legendariske valnötsforskaren Romuald Loiko själv planterade för snart 40 år sedan. Ett av mina nyårslöften är att äntligen skriva klart mitt lilla resereportage, så att fler kan ta del av all kunskap och inspiration jag fick med mig därifrån.

Apropå det nya året kommer vi även 2019 att fortsätta med vår kursverksamhet. I mitten av augusti ser vi fram emot att hålla en 2,5-dagars-kurs på vackra Åfallet skogsträdgård och i slutet på augusti blir det extra spännande med en kurs på den prisbelönta Solgårdskorgen som vill anlägga en egen skogsträdgård för att förse sitt kök med spännande nya råvaror. Redan i maj kommer vi att hålla en kurs i odling av fleråriga grönsaker på Solgårdskrogen. Att värdparet själva kommer att stå för matlagningen gör inte kurserna mindre intressant…

Förutom kurser ser vi även fram emot att åka på en föreläsningsturné genom halva landet och lite till, som kommer att ta oss till bland annat Kalmar (14 mars), Trädgårdsmässan i Stockholm (21-24 mars), Nora (28 mars), Olofström (2 april), Arvika (10 april), Ekerö (16 april), Uppsala (24 april), Helsingfors (27 april) och Ludvika (22 maj). Håll utkik på Instagram och Facebook, där kommer vi att tipsa om alla kommande föredrag.

När vi är på hemmaplan kommer vi fortsätta att plantera så många träd och buskar vi bara kan. Även vår nya jordkällare ska bli färdig nästa år, så att vi får bättre förvaringsmöjligheter för alla hundratals växter i vår plantskola. Kanske drar vi även igång ett helt nytt projekt på en helt ny plats. Mer om det kommer här på bloggen under våren. En sak är säker: vi kommer inte att ha långtråkigt under 2019.

Hoppas vi ses i vimlet någonstans, än en gång tack för i år, god jul och gott nytt år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.